Eerste selectie

In het geschiedenisboek van FC Twente staat de naam van Wout Brama met hoofdletters geschreven. De 36-jarige aanvoerder speelde een prominente rol bij alle grote sportieve successen en is sinds jaren een boegbeeld van FC Twente. Na dit seizoen zet Brama een punt achter zijn indrukwekkende voetbalcarrière en wordt er bij de FC Twente een bijzonder tijdperk afgesloten. Brama, de speler die met FC Twente alle prijzen won die er in Nederland te winnen zijn.

2005 – Het debuut

Als 12-jarig talent komt Wout Brama in 1999 bij FC Twente. Elke wedstrijd zit hij met zijn vader op de tribune in het Arke Stadion. “Ik vond het heel mooi om in de jeugd van FC Twente te spelen, maar ik had in het begin nooit het idee dat ik over een paar jaar zelf op het veld zou staan. Dat ging pas leven toen ik in de A1 zat. Rini Coolen en Jan van Staa hebben mij in 2005 laten debuteren. Zij waren voor mij echte toptrainers. Als jonge speler is het heel belangrijk dat je de trainer krijgt die je net dat laatste duwtje geeft en de kans geeft om het te laten zien als je het verdient. Als trainer is het makkelijk om voor routine te kiezen wanneer het minder gaat, maar ik kreeg die kans. We hadden in die tijd qua leeftijd een heel andere opbouw van de selectie dan nu. Ik denk dat wij het wel wat moeilijker hadden dan de jonge speler van nu”, lacht Brama. “Als je vanuit de jeugd in zo’n volwassen elftal komt is alles anders. Als jonge speler zoek je steun, word je wel geholpen, maar uiteindelijk moet je het zelf doen.”

Brama juicht

2006 – 2008 Leerzame periode

Brama: “Als speler moet je goed weten je niet kan. Daar moet je op het veld bij weg blijven. Je moet in je sterkte spelen. Ik kan prima voetballen, heb een goede basistechniek, maar ben geen uitzonderlijke speler. Ik denk dat mijn sterkte vooral in mijn hoofd zit. Ik ben geen voetballer die drie man uitspeelt en vervolgens een weergaloze steekbal geeft.”
Wout Brama begint in de zomer van 2006 aan zijn tweede seizoen in het eerste. “Onder Fred Rutten en Erik ten Hag ben ik veranderd als voetballer en een veel betere speler geworden” vertelt hij. “In deze twee seizoenen heb ik niet veel gespeeld en wel ontzettend veel geleerd. Zij werkten veel met video-analyse, dat was net in opkomst. Het was een succesvolle periode die de opgang betekende voor FC Twente richting de titel in 2010.” Met een ticket voor de Champions League op zak stond Brama eind mei 2008 met FC Twente op de Oude Markt. “Erik ten Hag zei nog tegen me: ‘Geniet er maar van. Dit ga je als speler niet vaak meemaken’. Gelukkig is het daarna nog aardig goed gekomen. Als voetballer sta je aan het eind van het seizoen vaker met lege handen dan dat je iets wint. Wanneer je een prijs pakt, zijn dat momenten die je nooit meer vergeet. Met FC Twente heb ik alle prijzen gewonnen. Dat is bijzonder, zeker als dat met de club is waarmee je bent vergroeid.”

2010 – Kampioen van Nederland

“Het wordt mijn mooiste dag in mijn leven als voetballer, of ik ga ‘m voor altijd vervloeken.” Met deze gedachten staat Wout Brama op zondag 2 mei 2010 op. Enkele uren later staat hij in Breda aan de aftrap tegen NAC. Hij weet als geen ander wat er op dat moment in Twente gebeurt. Wekenlang is de regio in de ban van de kampioenswedstrijd. De druk op alles en iedereen neemt toe, maar de spelers laten zich niet van de wijs brengen. FC Twente is kampioen van Nederland. In een heroïsche busrit over de A1 brengt Brama met FC Twente de schaal naar Twente. “Je wordt kampioen met de club waar je bent opgegroeid, waar je van kinds af aan supporter van bent. Ik dacht er toen nog eens niet aan om in het eerste te spelen, laat staan dat je kampioen wordt met je club. De landstitel maakte zo veel los in de regio, dat was ongelooflijk. Je bent 23 jaar en weet dan al dat het nooit meer mooier gaat worden. Als er een dag is die ik over zou mogen doen, dan is dat 2 mei 2010.”

 

100502ERIC3045

2011 – KNVB Beker 

Een seizoen later strijdt FC Twente opnieuw om het hoogste eremetaal. Op de laatste speeldag, uit tegen Ajax, gaat het mis. “In die wedstrijd waren we niet onszelf, we speelden te veel onder ons niveau. Niet dat we daar de titel verloren, dat gebeurde eerder in de competitie. Onder Michel Preud’homme wonnen we wel de beker. Ik scoorde in de finale en die wedstrijd was qua ambiance een van de mooiste wedstrijden die ik heb gespeeld. Ik vond het jammer dat Preud’homme na een jaar weer wegging.”

2018-2019 - Terug in De Grolsch Veste

Donderdag 31 mei 2018 is de lach terug bij FC Twente. De club is een paar weken terug gedegradeerd, maar als Wout Brama deze dag De Grolsch Veste komt binnenlopen wordt hij met veel enthousiasme begroet. Na vier seizoenen is hij terug op het oude nest. “Een heel bijzonder gevoel om hier weer écht terug te zijn", zei Wout Brama destijds met een grote glimlach. “Ik had het fantastisch naar mijn zin in Australië, maar toen FC Twente zich meldde en het dichterbij kwam, raakte ik er steeds enthousiaster over, nu is het zover.” De opdracht is duidelijk. Met de ervaring van Wout Brama moet FC Twente aan zijn hand zo snel mogelijk terugkeren naar de Eredivisie. “Tegen alle wetten in zijn er al 15.000 seizoenkaarten verkocht, dat is ongekend en geeft aan hoe groot deze club is. Ook al spelen we in de Eerste Divisie. FC Twente heeft veel voor mij betekend in mijn carrière en ik wil ze helpen daar weer te terug te komen. Dat zal niet 1-2-3 gaan, maar we gaan er wel keihard voor knokken.”

20190412 FCT Telstar 21522

2019 – Kampioen van de Keuken Kampioen Divisie

Het werd een seizoen met de nodige hindernissen. “Toen ik in 2018 terugkwam was de club leeggeroofd”, keek Brama een paar later terug. “De cultuur en kennis zoals ik die kende, was weg. Dingen die je tien jaar geleden normaal vond waren allemaal weg. We wisten dat de druk groot was om binnen een jaar terug te komen. Gaandeweg het seizoen werd de druk enorm, ook op mij. Ik vind het nog steeds een wonder dat we gepromoveerd zijn, we hadden niet de beste ploeg en toch is het gelukt. Vanaf het moment dat ik het telefoontje kreeg van FC Twente, totdat ik met die schaal stond was het een intens jaar. We hadden FC Twente teruggebracht in de Eredivisie.”

2023 – Het is mooi geweest

“Het is mooi geweest. Ik wist dat het einde van mijn voetbalcarrière eraan zat te komen. Vorige week heb ik voor mezelf die beslissing genomen. Toen ik in 2018 uit Australië terugkwam was het mijn idee om nog twee seizoenen bij FC Twente te voetballen. Inmiddels ben ik bezig aan mijn vijfde seizoen. Het is mooier geworden dan ik vooraf had kunnen denken. Ik vind het mooiste dat ik bij de club, waar ik ben opgegroeid en supporter van ben, zo veel mooie momenten heb mogen maken en prijzen heb gewonnen. Daar ben ik FC Twente heel dankbaar voor.”
 

190422EVH9933 v3
Wout Brama

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.