Kort na het ontstaan van FC Twente is op 14 april 1966 De Vriendenkring opgericht, de oudste supportersvereniging van FC Twente. Sinds de oprichting is deze vereniging een steun in de rug voor de club. De vereniging organiseert activiteiten voor haar leden en heeft de beschikking over een eigen home in De Grolsch Veste.

vriendenkring historie 01
vriendenkring historie 05
vriendenkring historie 04
vriendenkring fctwente 6
vriendenkring fctwente 4
vriendenkring fctwente 7
vriendenkring fctwente 8
vriendenkring fctwente 50jaar 2

Steeds meer initiatieven

De pionier van De Vriendenkring is de inmiddels overleden Klaas Mengerink. Samen met een aantal fanatiekelingen werden vóór de oprichting al enkele activiteiten ontplooid, die zich veelal beperkten tot het laten vervaardigen en verkopen van rood-witte sjaals, mutsen en hoeden. Door de jaren heen breidden deze activiteiten zich verder uit: ludieke acties, het organiseren van bus- en treinreizen naar uitwedstrijden, het uitgeven van het programmaboekje, deelname aan carnavalsoptochten en het produceren van LP’s en CD’s waren initiatieven van De Vriendenkring.

De Diekmennekes en Jan Sorensen

Jarenlang werden bij de ingang van het Diekman Stadion artikelen van de club verkocht vanuit een caravan. FC Twente was de eerste voetbalclub met een eigen huisorkest. De Diekmennekes waren jarenlang in het Diekman tijdens thuiswedstrijden op de sintelbaan te vinden, maar ook regelmatig bij uitwedstrijden. De Vriendenkring gaf ook vaak financiële steun aan FC Twente. Zo werd Jan Sørensen ooit betaald om FC Twente in 1983 te redden van degradatie. Tevens werden er in 2003 verschillende acties georganiseerd om FC Twente te redden van een dreigend faillissement en een paar jaar later werd een grote donatie gedaan om de inrichting van het krachthonk te kunnen bekostigen. 

Vriendenkring-Home

Het Hatrans Home van De Vriendenkring werd eind 1998 in gebruik genomen in het toen net nieuwe Arke Stadion. In 2010 werd een nieuw en modern home in De Grolsch Veste gerealiseerd. Deze heeft buiten wedstrijden om de functie van kantine voor het ROC van Twente, die tevens in het stadion zijn gevestigd. Het heeft even geduurd voordat het er was, maar het resultaat is fantastisch. Vooral de mooie, stijlvolle inrichting springt in het oog. Het bestuur heeft gemeend dat de ruimte voor De Vriendenkring niets onder mag doen voor de schitterende overige ruimtes in het stadion. Een prachtige ruimte dus, waar de mensen hopelijk nog vaak onder het genot van een drankje bij zullen praten over het wel en wee van de club. Het Hatrans Home is uitsluitend toegankelijk voor leden van De Vriendenkring. 

Bestuur en contact

Voorzitter: Lucas Fransen
Secretaris: Jasper Ponds

Vriendenkring FC Twente ‘65
Postbus 325 
7500 AH Enschede