FC Twente en Heracles Almelo werken al zeventien jaar samen binnen de voetbalacademie. De laatste jaren gebeurde dat voornamelijk onder de vlag van FC Twente. Met ingang van 1 juli 2020 geven beide clubs op gelijkwaardige basis invulling aan de jeugdopleiding. De opleiding zal gaan fungeren als een aparte BV. Bij de nieuwe ingeslagen weg, hoort ook een nieuwe visie. In begin 2020 heeft Dominique Scholten samen met directies van FC Twente en Heracles een koers uitgestippeld die het DNA van de FC Twente/Heracles Academie moet gaan vormen.

Er is een plan opgesteld waar de Academie over vijf jaar wil staan. Het plan geeft richting bij de keuzes waar de Academie voor komt te staan. Er zal enorm veel werk verzet moeten worden, maar de eerste stappen zijn inmiddels gezet. De komende jaren wordt de opleiding stap voor stap verder ontwikkeld.

PERSOON OP ÉÉN

Dominique Scholten en de pas aangestelde Hoofd Ontwikkeling & Prestatie Iddo Roscher geloven beiden in de kracht van mensen. De focus van de FC Twente/Heracles Academie zal de komende jaren daarom liggen op het individu. 

De persoon staat bij de opleiding op één, waarbij we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van succesvolle mensen. Dat gebeurt op sportief vlak, maar minstens zo belangrijk vinden we de ontwikkeling die onze spelers als mens doormaken. Er is immers maar een heel klein deel van de talenten dat doorstroomt naar het eerste elftal. We willen onze spelers leren zelfstandig te zijn, verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen opleiding, te kunnen reflecteren, samen te werken, te plannen en door te zetten. De persoonlijke ontwikkeling is een van de belangrijkste pijlers binnen de opleiding. Niet alleen voor de spelers, maar ook voor de trainers en overige medewerkers.

Dit zal gebeuren in een veilige omgeving waarin ruimte is om fouten te maken. Belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling is dat we onze mensen én hun karakter nog beter leren kennen. Onze spelers moeten zichzelf beter leren kennen, daarbij moeten wij weten wat er in de thuissituatie speelt, op school. Tegen welke problemen ze aanlopen. Als we ons in de spelers verdiepen en hun gedrag begrijpen, kunnen we ze nog beter begeleiden, waardoor ze zich nog beter zullen ontwikkelen.

Aan de intensiteit hij de opleiding zullen hoge eisen gesteld worden, evenals de inzet bij trainingen en het spelen van wedstrijden. Onze talenten moeten uitgedaagd worden om continu de grens van het maximale op te zoeken. Door buiten hun comfortzone te treden, zullen ze hun grenzen verleggen en daardoor ontwikkelen. Ze zijn zelf de baas over hun eigen droom, en we zullen ze leren daar hun verantwoordelijkheid voor te nemen. Omgaan met tegenslagen en weerstanden is hierbij een noodzakelijk.

 

20200912 FCT O14 Willem II O14  KTO8223 1 1200

VOETBALLER VAN DE TOEKOMST

Voetbal zal daarbij altijd de rode draad zijn. We willen hier de voetballer van de toekomst opleiden. Spelers met een sterke persoonlijkheid, die Eredivisie proof zijn en flexibel zijn in verschillende speelwijzen en spelprincipes. Met de manier van opleiden die de Academie voor ogen heeft, willen we hardwerkende spelers ontwikkelen. Jongens die niet investeren in luxe, maar in hun eigen ontwikkeling.

Belangrijk daarbij is dat de spelers perspectief zien om door te breken in de eerste elftallen van FC Twente en Heracles.

AMBITIE

De uiteindelijke ambitie van de FC Twente/Heracles Academie is dat de selecties van FC Twente en Heracles Almelo over vijf jaar voor twintig procent bestaan uit spelers die voortkomen uit de gezamenlijke academie en dat vijf van hen een basisplaats hebben bij een van beide clubs.

VERBINDING ZOEKEN MET DE REGIO

De FC Twente/Heracles Academie wil een zichtbaar onderdeel worden van beide voetbalclubs. Mede daarom is er nu ook een eigen FC Twente/Heracles Academie communicatieplatform, waar alle informatie over de academie terug te vinden is.

De komende jaren zal ook nadrukkelijk de samenwerking zoeken met de regio gezocht worden. Met het bedrijfsleven, maar vooral met de amateurverenigingen. Via hen komen onze talenten binnen. Daar willen we iets voor terugdoen. Denk daarbij aan trainers die advies kunnen vragen aan onze trainers, of aan hoofden van jeugdopleidingen die de hulp kunnen schakelen van onze Hoofd Ontwikkeling & Prestatie Iddo Roscher, om zo als vereniging ook stappen te kunnen zetten.