TOS Uitgelicht: Jasper Hemersma van De Weijenborg
TOS Businessclub zet elke twee weken de spotlights op een van haar leden. Wat drijft ze, wat maken ze zoal mee en wat doen ze eigenlijk precies? Deze week is Jasper Hemersma van De Weijenborg aan het woord.
Jasper Hemersma (De Weijenborg) over werkplezier, gasten verrassen en van het leven genieten
Stel: je wilt met je beste vriendinnen proosten op het leven, je ouders in het zonnetje zetten vanwege hun trouwjubileum of een waanzinnig knalfeest voor je personeel geven. Of je bent op zoek naar een gezellige teambuildingsactiviteit. Gaat je voorkeur dan uit naar een kookworkshop, een pubquiz of een escaperoom? Naar een themafeest, een buitenactiviteit zoals Twente Games, een whisky smokkeltocht of een CSI moordspel? Bij De Weijenborg in Delden kan het allemaal en meer. De hoogste tijd voor een kijkje achter de schermen bij eigenaar Jasper Hemersma.
Er zijn tal van organisaties die uitjes organiseren. Hoe zou jij in dat landschap De Weijenborg omschrijven?
‘Om te beginnen hebben we echt een breed aanbod. De Weijenborg is er voor feesten, evenementen én vergaderingen. Natuurlijk willen we daarmee een mooi aanbod creëren inclusief een goed restaurant runnen, maar ik vind het minstens zo belangrijk dat bijvoorbeeld ons team het naar de zin heeft.
Kijk: ons keukenteam bestaat uit medewerkers met een horecaopleiding, maar de medewerkers in de bediening hebben veelal een recreatie- of entertainmentopleiding. Zij bedienen de gasten met lekker eten en drankjes en vermaken ze met een veelvoud aan entertainment. Zij worden blij van een ander vermaken. We baseren ons aanbod daarom vooral op wat ons gelukkig maakt. We hebben daardoor veel vrolijke mensen aan het werk.
Natuurlijk staat kwaliteit ook hoog in het vaandel, maar dat spreekt voor zich. Wat we doen, doen we al heel lang. Mijn ouders kochten De Weijenborg in 1981, dus we kennen het klappen van de zweep. Zowel in de keuken als qua activiteiten doen we alles zelf. Dat zorgt ervoor dat we alles op maat kunnen aanbieden. Wil een gezelschap bijvoorbeeld een quiz uit het geboortejaar van de jubilaris? Dan passen we dat aan. We doen in elk geval iets goed, want we maken eigenlijk geen reclame en draaien als een trein.’
Kun je zelf nog ongedwongen genieten van een feestje ergens anders?
‘Nee, ik ben best vervelend gezelschap dan. Vooral voor mijn vrouw, want ik kan het niet nalaten er met een ondernemersblik naar te kijken en er hardop vragen over te stellen: Hoe doen ze het hier? Kan het überhaupt uit? We gaan regelmatig naar Spanje omdat mijn ouders daar een huis hebben. Gaan we daar uit eten, dan staat er een bult personeel te bedienen, is de kwaliteit van het eten goed en betaal je maar een paar tientjes. Hoe dan? Ik wil er dan graag alles over weten.’
Welke feesten of uitjes zijn het meest in trek en waarom?
‘De escaperooms worden nog altijd het meest geboekt. Het duurt maar een uurtje en je bent lekker ongedwongen bezig. Dat werkt heel goed. We zijn nu bijna klaar met onze nieuwste escaperoom Breaking Bad. Ook komt er een nieuwe outdoor escaperoom aan. We worden ook vaak geboekt voor grote feesten, daar zijn we goed in. We bieden twintig themafeesten en dertig activiteiten aan in wisselende combinaties. Het voordeel is dat we alles onder één dak hebben: de ruimtes, de materialen, de uitvoering en de catering. Uiteindelijk kan alles: hoe groter, hoe gekker; kom maar door. Afgelopen jaar mochten we voor een bedrijf uitpakken op een locatie in de Achterhoek. In een wisselprogramma gingen de werknemers met tuktuks en in lelijke eendjes op pad, we gaven een segway-clinic, deden Archery Shoot Out, een VR Escapegame, cocktails shaken en klootschieten. Een dergelijk totaalpakket organiseren en uitvoeren, daar ligt onze kracht.’
En als je een iets intiemer feestje wilt vieren?
‘We hebben vorig jaar het pand hiernaast aangekocht waar we twee kleinere, intieme zaaltjes hebben gerealiseerd: Zaal Peper en Zaal Zout. Die zijn heel geschikt voor bijvoorbeeld een pubquiz of een avondje Ik Hou Van Holland. Zout is bovendien zelfstandig draaiend als het moet. In deze ruimte zit een barretje en een grill. Je bent dan de hele avond lekker met je eigen groep.’
Wat vind je zelf het leukste onderdeel van je werk?
‘Het contact met de gasten, het vermaken, goed luisteren en dan net dat beetje extra doen. Stel dat ik tijdens een diner opvang dat iemand best nog een biefstukje zou willen, of een extra bolletje ijs, dan breng ik die. Dan verras je de gasten een beetje. Dat je een deur openhoudt. Dat er een speelhoek is en je iemand met kleine kinderen, een tafeltje daarbij in de buurt geeft. Dat werk.
Ook achter de schermen is het leuk om stappen te zetten. Ik heb bijvoorbeeld een managementopleiding gedaan en eerst bij de ING gewerkt. In die periode keek ik overal achter de deur. Daar leer je veel van. Het eerste dat ik deed toen ik bij mijn ouders in de zaak kwam, was alle papieren stromen digitaliseren.’
Wat heb jij zelf nodig om je bedrijf te leiden?
‘Tevreden mensen, daar word ik heel blij van. Van terugkerende gasten en een goedgevulde agenda. Het betekent dat je wat goed doet én dat er ruimte is om nieuwe themafeesten te ontwikkelen, want dat kost tijd en geld. Al zijn we in de afgelopen jaren erg gegroeid en heb ik sowieso meer tijd. Vandaar dat ik nu bij de TOS zit. Daar haal ik veel gezelligheid uit. Ik heb nog geen wedstrijd gemist en de TOS organiseert veel leuke avondjes uit. Ik denk ook dat het ons op den duur zakelijk wat oplevert, maar we gaan het zien.
Horeca is niet de makkelijkste weg naar succes, maar je rolt er vaak in. Ik ben bijvoorbeeld in dit pand, op de verdieping waar nu de escaperooms zijn, geboren, dus dit is echt mijn plek. En als je het goed doet, blijft er voldoende tijd over om leuke dingen te doen. Bij mij zijn dat voetbal en vakantie. Je moet genieten van het leven.’