Eerste selectie fortwe

Beste supporters, 

Deze week hebben we de jaarrekening gepresenteerd. Uit de cijfers blijkt dat we een van de beste jaren uit de historie van de club hebben gedraaid. De omzet was maar liefst € 39.6 miljoen en de nettowinst bedroeg € 5 miljoen. 

Voornaamste redenen voor deze mooie cijfers zijn de Europese wedstrijden, de play-offs en de altijd volle Grolsch Veste. Daarnaast behaalde de horeca een omzet van € 10,5 miljoen. Tegenover deze groei staat wel de stijging van de kosten. Dit komt onder meer door de verhoging van het spelersbudget en de uitbreiding van de kantoororganisatie. Door corona zijn enkele vernieuwingen blijven liggen en deze dienen nu wel te worden opgepakt. Er komt na dit seizoen een nieuw veld met een nieuwe drainage, stoelen op de hoofdtribune en de geluidsinstallatie worden vervangen. Bij elkaar opgeteld is dat een investering van enkele miljoenen. Daarnaast is er nog steeds een schuld (€ 21 miljoen aan rentedragende leningen en € 14 miljoen achtergesteld). Deze worden keurig afbetaald, maar het jaarlijkse bedrag van € 3 miljoen dat we kwijt zijn aan rente en aflossing besteden we natuurlijk liever aan de toekomst dan aan het verleden.  

Het aflossen van de schulden brengt nog jaren met zich mee en tot aan die tijd is het ook niet reëel om aan uitbreiding van het stadion te denken. Met de wachtlijst die we hebben, willen we dit wel, maar dat is nu nog onverantwoord. Het betekent immers nog meer schulden. We gaan dit jaar naar een spelersbudget van ongeveer € 9,5 miljoen. Willen we sportief verder groeien dan zal dit bedrag omhoog moeten. Dat is een van de uitdagingen voor de komende jaren. Voor de volledige jaarrekening verwijs ik naar deze pagina.

Niet alleen financieel, maar ook sportief staan we er goed op in de Eredivisie. Van de eerste zeven wedstrijden hebben we er zes gewonnen. Vóór de interlandbreak, volgende week, wil de ploeg van Joseph Oosting er nog graag een overwinning aan toevoegen. Dat dient zondag te gebeuren bij Fortuna Sittard. Dat is geen gemakkelijke opgave. De ploeg van Danny Buijs is prima gestart en is een van de kandidaten voor deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Daar waar ze in het verleden altijd streden om handhaving in de Eredivisie. Nogmaals, de ploeg van trainer Joseph Oosting is uitstekend op dreef, maar winst in Sittard zou de start van de competitie compleet maken.

FC Twente Vrouwen
In aanloop naar de UEFA Women’s Champions League-wedstrijd tegen BK Häcken speelt FC Twente Vrouwen vanavond in Rotterdam de competitiewedstrijd tegen Excelsior. Na de 3-1 zege op Feyenoord wil de ploeg van trainer Joran de Pot de seizoenstart een sterk vervolg geven en zich daarna voorbereiden op het Europese duel met BK Häcken. Dinsdag reist de selectie af naar Göteborg waar FC Twente Vrouwen woensdagavond (18.30 uur) speelt. Een week later wacht de return in De Grolsch Veste. Ik wil alle seizoenkaarthouders van FC Twente oproepen om naar deze wedstrijd te komen en FC Twente Vrouwen te steunen in de strijd om een plek in de groepsfase van de Champions League. Seizoenkaarthouders hebben gratis toegang en kunnen online een kaart bestellen. Inmiddels zijn er ruim drieduizend tickets verkocht. 

Betrokkenen ongeregeldheden worden aansprakelijk gesteld 
Naar aanleiding van de ongeregeldheden bij de thuiswedstrijd tegen Hammarby IF zijn in samenwerking met politie, het OM en de KNVB tot dusver 41 betrokkenen geïdentificeerd. Zij hebben allen een (voorlopig) stadionverbod opgelegd gekregen. Hun dossiers worden overgedragen aan de KNVB ter beoordeling voor een landelijk stadionverbod. De zaak van een deel van de betrokkenen ligt in handen van politie en OM voor eventueel verdere vervolging.
De geïdentificeerde personen worden door FC Twente aansprakelijk gesteld. De schade die is ontstaan na het incident, de opgelegde geldboete van de UEFA en het leeg blijven van Vak-P bij de volgende wedstrijd, wordt op hen verhaald. De schade die door de Hammarby-supporters is veroorzaakt in het uitvak, wordt verhaald op de Zweedse club.
Het onderzoek naar de ongeregeldheden is nog niet afgesloten. We sluiten niet uit dat er nog meer betrokkenen worden geïdentificeerd. 

UEFA legt FC Twente geldboete op 
We merken tijdens de laatste thuiswedstrijden een groot verschil in gedrag op de tribunes bij doelpunten vergeleken met vorig jaar. Waar vorig seizoen nog weleens bekers op het veld terecht kwamen, hebben we de laatste duels geen beker op het veld gezien. Mooi dat dit goed wordt opgepakt. Neemt niet weg dat dit bij de wedstrijd tegen Fenerbahçe wel gebeurde en we van de UEFA een geldboete van maar liefst € 21.125,- hebben gekregen. 

Supportersvereniging FCT Ootmarsum
Afgelopen week hebben we een convenant getekend met FCT Ootmarsum. Zij zijn de nieuwste supportersvereniging van FC Twente. Al enkele jaren gaat er elke thuiswedstrijd een bus met supporters van Ootmarsum naar De Grolsch Veste. Het enthousiasme voor FC Twente werd steeds groter in Ootmarsum en dat heeft geresulteerd in de 32ste supportersvereniging van FC Twente. Een ongelooflijk aantal. Het is elke keer weer fantastisch om die betrokkenheid in de regio te zien. 

Good Goan! 

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.