Beste FC Twente-supporter,

In de stadions van de betaald voetbalclubs in Nederland wordt er alles aan gedaan supporters in deze coronacrisis veilig en verantwoord een wedstrijd te laten bezoeken. Dat geldt ook voor FC Twente: 1,5 meter afstand tussen de stoelen, een gezondheidscheck, een tijdslot bij binnenkomst, sturing van supporters bij vertrek, inzet van personeel met een biertankje op de rug om supporters van een drankje te voorzien, alles om aan de corona-voorschriften te voldoen. Ik heb al vaker gezegd dat de supporters een groot compliment verdienen voor de manier waarop ze met al die maatregelen omgaan.

‘Ga zitten, kijk en hou je bek.’ Die boodschap had premier Rutte voor de voetbalfans die afgelopen weekend in groepsverband juichten op de tribunes. Juichen mag immers ook niet meer. Later kwam hij gelukkig terug op de term ‘bek houden’ en zei hij dat het dom was, omdat we hiermee het virus niet onder controle krijgen. Scoren en niet juichen, het is een duivels dilemma. Voetbal is ondenkbaar zonder spontane opwinding, niet-juichen na een goal is tegennatuurlijk. Toch moeten we ons wel degelijk iets aantrekken van de woorden van onze premier, zoals Ron Jans gisteren ook al benadrukte. We willen graag naar vollere stadions en dat kan alleen als we ons aanpassen, hoe moeilijk dat ook is. Het virus is meer dan ooit in ons midden, daar kunnen we niet omheen. Als we de komende tijd kunnen aantonen dat de maatregelen effect hebben en dat stadionbezoek geen besmettingsgevaar oplevert dan is een vollere Veste wellicht op (korte) termijn een optie. Laten we hier met zijn allen ons best voor blijven doen. Te beginnen vanavond tegen FC Groningen. 

Naast de bezoekers in het stadion wens ik alle andere supporters ook een fijne avond toe en voor iedereen die buiten de deur gaat kijken, probeer ook daar de coronamaatregelen na te leven. 

Prima start eerste selectie 

Na een zwaarbevochten, maar zeker niet onverdiend gelijkspel in De Kuip tegen Feyenoord komt de oud-ploeg van hoofdtrainer Ron Jans op bezoek, weliswaar zonder Arjen Robben, maar het zal lastig genoeg worden. Als de spelers opnieuw in staat zijn veel energie te leveren, is een goed resultaat zeker haalbaar. Dat zou een prachtige start van de competitie betekenen. 

Na het definitieve vertrek van Giorgi Aburjania naar het Spaanse Oviedo, is Jan Streuer druk bezig de selectie met tenminste nog een speler te versterken. Daar verwachten we binnenkort nieuws over. Daarnaast zijn met enkele jeugdspelers uit de academie gesprekken gaande over een contract bij FC Twente. 

Start blok twee en drie 
Op 6 oktober starten we met de blokverkopen van de seizoenkaarten van het tweede en op 20 oktober van het derde blok. Na overleg met onze supporters is besloten een aantal zaken iets anders te doen dan tijdens de uitgave van het eerste blok. Seizoenkaarthouders hebben bij de bestelronde van blok twee en drie de mogelijkheid om kaarten te bestellen in het gedeelte van het stadion waar ze normaal ook zitten. Tevens zijn de blokken anders ingedeeld, zodat iedereen naar een van de drie topwedstrijden (voor en vlak na de winterstop) kan. 

Vertrek Tommy Stroot 

Tommy Stroot, hoofdtrainer van FC Twente Vrouwen, maakt na dit seizoen de overstap naar de vrouwen van VfL Wolfsburg. De 31-jarige hoofdtrainer van FC Twente Vrouwen vertrekt na vijf seizoenen bij FC Twente en gaat vanaf komende zomer aan de slag voor de Champions League-finalist van dit jaar. Dit is natuurlijk een fantastische stap voor Tommy, die we hem van harte gunnen. Dit jaar zal hij zich nog volledig inzetten voor zijn speelsters, daar twijfelt niemand aan. 

Onthulling beeltenis Wout Brama 

Ondertussen zijn nog steeds veel enthousiaste supporters bezig om De Grolsch Veste nog roder te maken dan deze al is. Het blijft indrukwekkend. Deze week werden prachtige schilderingen van oud-teamleider Toon Renes en Wout Brama onthuld. Er zullen nog meerdere club-iconen volgen. Mooi dat ook TC Tubantia er gisteren er een uitgebreide reportage aan wijdde. 

Samenwerking SciSports en FC Twente 

FC Twente gaat een samenwerking aan met SciSports. SciSports is een internationaal sportanalysebedrijf en leverancier van voetbaldata-intelligentie. Datascout Niels Wigbold vertrekt bij SciSports en treedt per 1 oktober in dienst van FC Twente ter ondersteuning van onze technische staf. 

Scoren in de wijk 

In Enschede, Hengelo en Oldenzaal zijn deze week drie nieuwe groepen van in totaal 45 gezinnen begonnen met het project Supporter van Elkaar. Dit project van Scoren in de wijk heeft de laatste drie jaar succesvol gedraaid in Enschede, waarbij maar liefst 88 gezinnen een steuntje in de rug kregen. Supporter van Elkaar kreeg afgelopen seizoen de prijs Maatschappelijk Project Eredivisie 2019 van de Vriendenloterij. Dit seizoen wordt het project verlengd en verder uitgerold in de steden Hengelo en Oldenzaal.  

Beste mensen, blijf gezond! 

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur