Scoren in de wijk club

Wat begon als pionierswerk is in twintig jaar tijd uitgegroeid tot een begrip: Scoren in de wijk. De maatschappelijke tak van FC Twente heeft door de jaren heen met tal van projecten duizenden mensen in de regio geholpen.

“Voetbal is van het volk, elk mens verdient een kans om te scoren”, luidde het motto van Drees Kroes, in 2005 de initiator en oprichter van Scoren in de wijk. De Hengeloër klopte bij FC Twente aan met een plan om met de medewerking van de club de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken te helpen. 

Scorendoorscholing2

Brugfunctie
Er ontstaat in 2005 een driejarig pilotproject waarin de Hengelose wijk Berlfo Es, gelegen tegenover het Trainingscentrum, centraal staat. Als ‘Noaber’ gaat Scoren in de wijk aan de slag. Er wordt een brugfunctie vervult tussen onderwijs, sport en de wijk. Zo wordt bijvoorbeeld op diverse basisscholen, om de taalkennis op speelse wijze te vergroten, een Taalgame uitgerold en wordt er ook gekeken naar projecten om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. In Hengelo en de regio wordt met meer dan bovengemiddelde interesse gekeken naar de initiatieven en niet veel later worden nog twee wijken aangewezen als supportwijk. In Enschede mogen vanaf dan ook Velve-Lindenhof en Twekkelerveld rekenen op speciale aandacht. Met het uitspreken van haar ´support´ voor een wijk brengt de stichting FC Twente, scoren in de wijk noaberschap in de praktijk.

Sport, gezondheid, scholing en betrokkenheid
FC Twente, scoren in de wijk trekt ook in de rest van het land de aandacht. Clubs als AZ, Roda JC, Vitesse en Feyenoord tonen na een paar jaar interesse en brengen bezoeken aan maatschappelijke projecten in Twente die zich op vier aandachtsgebieden concentreert: sport, gezondheid, scholing en betrokkenheid. 

Scoren in de wijk breidt zich na de pilotfase verder uit. Bestaande projecten worden doorontwikkeld, er worden verschillende sportactiviteiten voor jong en oud georganiseerd, de gezonde leefstijl wordt bevorderd en er wordt ingespeeld op het werkeloosheidsbeleid. Dat doet scoren in de wijk niet alleen, maar in samenwerking met woningcorporaties, onderwijsinstellingen, welzijnsinstellingen en lokale, provinciale en landelijke overheden.

 

Foto Scoren in de wijk

Werkwijze
Na de eerste jaren vertelde Drees Kroes in de beginperiode over zijn Scoren in de wijk. “Onze werkwijze is net als die van een voetbalteam, een kwestie van kansen creëren en die benutten. Het is inspelen op ontwikkelingen en signalen opvangen. Vervolgens probeer je draagvlak voor een project te krijgen. Je leert door ervaring en goede feedback. Dat is een kwestie van goede samenwerking tussen enerzijds de instanties, en anderzijds de wijkbewoners.”

Goed platform
“FC Twente is een heel goed platform”, vervolgt Kroes. “Hier komen veel partijen bij elkaar. We richten ons op specifieke wijken, die veel nationaliteiten kennen. Tussen die bevolkingsgroepen proberen we met onze projecten verbindingen te creëren. Wat dat oplevert is dat mensen elkaar beter weten te vinden door aan zoiets samen te werken. Het geeft ze zelfvertrouwen.” 

In 2017 werd Drees Kroes bij zijn afscheid benoemd tot erelid van FC Twente. Dankzij Drees werd ‘FC Twente, scoren in de wijk’ een begrip. 

5

Scoren in de wijk anno 2025

Nog steeds is de missie van Scoren in de wijk afkomstig uit de noaberschap-gedachte van Drees Kroes. De projecten richten zich op het verhogen van kansengelijkheid, gezondheid, participatie in de maatschappij en leefbaarheid in de kwetsbare wijken. Zich inzetten voor bewoners in de regio die een steuntje in de rug kunnen gebruiken is een van de basisprincipes. Een ander principe is samenwerking met de partners in de regio. Dit wordt gedaan op een eigenzinnige, innovatieve en creatieve manier met veel oog voor maatwerk. Goed kijken en luisteren naar de bewoners in de regio, knelpunten signaleren en kansen leren zien maakt dat de deelnemers graag bij de projecten komen. Door hen op een positieve manier te ondersteunen wordt er aan de doelen gewerkt. 
De motiverende factor van FC Twente maakt de projecten laagdrempelig en verbindend. Dit alles kan Scoren in de wijk niet realiseren zonder de steun van FC Twente, het ROC van Twente, Saxion, de Universiteit van Twente, de woningbouwcoöperaties en Gemeenten. De stichting werkt met betrokken medewerkers, vrijwilligers en stagiaires van diverse onderwijsinstellingen. 

BE26399 2

De 14 duurzame projecten van Scoren in de wijk zijn te verdelen in drie categorieën:

1.        Seniorenprojecten draaien onder de vlag van "Heya de Keu". Deze projecten richten zich onder meer op het bestrijden van eenzaamheid. Hiervoor worden ontmoetingen en sportieve activiteiten georganiseerd, zoals het voetbalkoor, walking-voetbal en biljarten, computervaardigheden en de schatkist die er is voor mensen met dementie. 

2.        Volwassenprojecten: "Supporter van Elkaar" richt zich op ondersteuning van gezinnen met multi-problematiek. FC TwenteFIT richt zich op de gezondheid van supporters en werknemers van bedrijven die aangesloten zijn bij FC Twente. Jongerenprojecten zetten zich in voor Maatschappelijke Diensttijd en "Scoren met gezondheid" voor het weer meedoen in de maatschappij. "Anders Inburgeren" is een sportieve inburgering voor statushouders.

3.        Jeugdprojecten: voetbalcursus voor kinderen in de bovenbouw van basisscholen. De FC Twente Cup is er voor jongeren tussen de 11 jaar en 17 jaar die zich maatschappelijk inzetten. Passend Sporten ondersteunt de sportbeoefening voor kinderen met gedragsproblemen. 

bg 39

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.