1970 - FC Twente in Athene | Terug naar historische grond
FC Twente speelt donderdagavond in het Athene de Europa League-wedstrijd tegen Olympiacos Piraeus. Ruim vijftig jaar geleden reisde FC Twente ook af naar de Griekse hoofdstad en speelde daar tegen AEK Athene. FC Twente behaalde daar op 2 september 1970 in het Georgios Karaiskakis Stadion haar eerste Europese uitzege van FC Twente. Deze week keert FC Twente terug naar deze plek.
In de zomer van 1970 wordt FC Twente tijdens de loting voor de eerste ronde van de Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de Europa Cup III, gekoppeld aan AEK Athene. Na haar debuut in Europa een seizoen eerder - FC Twente werd uitgeschakeld door het Franse FC Rouen - wil de club opnieuw een poging doen om zich te laten zien in Europa. Met de Griekse topclub is de loting allerminst gunstig. AEK Athene stootte een jaar eerder door tot de kwartfinale van de Europa Cup I. Kees Rijvers is na de loting in Luxemburg echter niet somber gestemd. “We hadden het beroerder kunnen treffen”, zegt de trainer. “Ik geloof dat het best interessant kan worden.”
Na de competitiestart in de Eredivisie, een nipte zege bij FC Volendam en gelijkspel thuis tegen Telstar, reist FC Twente af naar de Griekse hoofdstad. Het vertoonde spel heeft Rijvers nog niet vrolijk gestemd. Ook de verwachte tropische temperaturen in Athene zorgen niet voor positiviteit. “De moed leek hem in de schoenen te zakken”, valt terug te lezen in de krant. De eerste regen sinds vijf maanden in Athene zorgt aan de vooravond voor een welkome verkoeling, zodat Rijvers weet dat hij met FC Twente een ‘tegenstander’ minder heeft. Op het vliegveld van Athene wordt de FC Twente-equipe opgewacht door een tiental Griekse journalisten en fotografen die alles nauwlettend vastleggen. Bij de training in het Karaiskakis Stadion ziet Rijvers dat de regen het veld goed heeft gedaan. Het duel wordt niet gespeeld in het stadion van AEK Athene, omdat de nieuwe grasmat nog niet gereed is. Er wordt uitgeweken naar het Georgios Karaiskakis Stadion.
De training wordt aandachtig gevolgd door AEK-trainer Branko Stankovic, die een voetbaltijdschrift in de hand heeft waarin een teamfoto staat van FC Twente. Hij vergelijkt de spelers op de foto met de mannen die op het veld staan. Huve, Nagy, Jeuring en Pahlplatz noemt hij als opvallendste spelers. De Griekse media schrijven dat de aanwezigheid van AEK-speler Papaioannou ‘voldoende moet zijn om van FC Twente een kansloze ploeg te maken’. Omdat de competitie in Griekenland pas over twee weken begint, heeft Rijvers AEK Athene nog niet in actie kunnen zien. “Het had weinig zin om naar een onbenullige oefenwedstrijd in Griekenland te gaan. Daar wordt je toch alleen maar zand in de ogen gestrooid, dat heb ik vorig jaar met Rouen wel ervaren.” Ideaal is de voorbereiding niet.
De tribunes van het Georgios Karaiskakis Stadion zijn volgepakt. Meer dan 25.000 supporters zijn naar het Europese treffen gekomen. Vroeg in de wedstrijd blijkt dat de vrees voor AEK ongegrond is. “FC Twente speelt vanaf het begin opvallend zelfverzekerd”, noteert de verslaggever. “Het was niet te zien dat FC Twente vooraf nauwelijks wist tegenover wie ze in het veld zouden staan.” De meegereisde verslaggever vermoedt dat een speler van Olympiakos Piraeus, bevriend met de Hongaarse reservedoelman van FC Twente, Kenderesi, Rijvers nog wat extra informatie heeft verschaft. Maar de trainer was na afloop niet onder de indruk. Rijvers: “Achteraf is het allemaal enorm meegevallen. Het was een aangename verrassing dat AEK een ploeg was die probeerde te voetballen.” Het spel ligt FC Twente dat de wedstrijd dicteert. Na twaalf minuten scoort Rene van de Kerkhof. Hij schiet uit een moeilijke hoek beheerst binnen, nadat de Griekse doelman even daarvoor op spectaculaire wijze een voorzet van Benno Huve onderschept, maar tijdens de val de bal loslaat. De treffer van Rene van de Kerkhof wordt door de veertig meegereisde FC Twente-supporters ‘luid bejubeld’.
“De Grieken liepen zich stuk op de gedecideerd ingrijpende FC Twente-defensie en de Enschedeërs vergeten niet aan te vallen”, is er een dag later te lezen in de krant. In de tweede helft krijgt AEK Athene de grootste kans op de gelijkmaker, maar Pomonis ziet dat doelman Piet Schrijvers zijn inzet met behulp van de lat uit het doel houdt. “Dat moment was voor de Grieken het sein om massaal in de aanval te gaan, maar opnieuw bleek hoe goed de FC Twente defensie functioneerde. In deze linie zonder zwakke plekken groeide Willem de Vries naar grootse vorm en bereiken ook Huve en Van Ierssel een voortreffelijk niveau. Via Kick van der Vall, uitstekende op dreef, en de zich goed aanpassende Jan Streuer liepen de meeste tegenacties.”
FC Twente houdt stand en stapt na negentig minuten als winnaar van het veld. “De ploeg verlaat onder luid applaus van het sportieve publiek het veld”, noteert de verslaggever ter plaatse. Rijvers: “We zijn er nog niet, maar die tweede ronde moet nu haalbaar zijn.” Zes dagen later wint FC Twente de return in Het Diekman met 3-0 en plaatst zich voor de volgende ronde.
Olympiacos Piraeus speelt haar thuiswedstrijden in het Georgios Karaiskakis Stadion. Dit stadion is in 2003, in aanloop naar de Olympische Spelen, volledig nieuw gebouwd op de plaats van het oude stadion.
2 september 1970 | AEK Athene - FC Twente 0-1 (0-1)
Scoreverloop
12’ Rene van de Kerkhof 0-1
Opstelling FC Twente: Piet Schrijvers, Rene van de Kerkhof (Issy ten Donkelaar), Willem de Vries, Epy Drost, Kees van Ierssel, Benno Huve, Eddy Achterberg, Kick van der Vall, Theo Pahlplatz (Jan Streuer), Jan Jeuring, Antal Nagy.