Supporters club

FC Twente treft momenteel voorbereidingen voor de realisatie van safe standing-plaatsen in De Grolsch Veste.

Vanaf volgend jaar (medio 2025) is het in de Nederlandse stadions verplicht om safe standing-plaatsen te creëren op de tribune waar supporters tijdens de wedstrijd (veelvuldig) staan. Safe standing is een systeem van klapstoelen met barriers, dat er voor moet zorgen dat supporters niet naar voren kunnen vallen. Gezien de verplichting die er aan zit te komen en omdat dit de directe veiligheid van haar supporters raakt, heeft FC Twente besloten komende zomer de safe standing-plaatsen al te realiseren.

De vakken 102 t/m 107,  302 t/m 307 en uitvakken 324, 325 en 326 zijn aangewezen als safe standing-plaatsen in De Grolsch Veste.

 

2354334 v2
Voorbeeld safe standing tribune

Safe standing

Direct na afloop van dit seizoen worden de stoeltjes in de vakken 102 t/m 107 vervangen door een nieuwe inklapbare variant die naar boven geklapt en op slot gezet kan worden, ook worden er barriers geplaatst tussen de rijen. Dit zijn stangen die achter de stoeltjes worden geplaatst. Meer informatie over wat er gaat gebeuren met de oude kuipstoelen volgt op een later moment.  

De vakken op de tweede ring (302 t/m 307 en 324 t/m 326) zijn al voorzien van klapstoelen, waardoor hier alleen barriers geplaatst hoeven te worden. Hier worden de stoelen niet vervangen.

Gefaseerde aanpak

In verband met het staan- en zitgedrag op de eerste ring hanteren we een gefaseerde aanpak voor de invoering van safe standing:

  • In vak 102 laten we de stoelen ontgrendeld, hier kunnen supporters zelf kiezen of ze willen staan of zitten. Mensen in vak 102 die liever willen blijven zitten, kunnen dat in het komende seizoen nog op de gebruikelijke wijze doen. Vanaf seizoen 2025-2026 is dit niet meer mogelijk en zijn de vakken 102 tot en met 107 een permanente staantribune, met uitzondering van Europese wedstrijden, waar FC Twente verplicht is haar bezoekers een zitplek te bieden;
  • In vakken 103 tot en met 107 zetten we de stoelen (bij Nederlandse wedstrijden) op slot, daar ontstaat dus vanaf de zomer van 2024 al een echte staantribune. Ook op deze vakken is FC Twente bij Europese wedstrijden verplicht haar bezoekers een zitplek te bieden, dus deze stoelen zullen opengeklapt worden bij Europese wedstrijden.  
  • Op de tweede ring blijven we de huidige stoelen gebruiken, deze kunnen door supporters naar eigen wens naar beneden of boven geklapt worden.

 

240130 Plattegrond v5 FocusFillWzg0MCw1NjAsIngiLDBd

Uiterlijk tribunes in stand houden

Voor de club en haar supporters is het natuurlijk van groot belang dat de tribunes er, ondanks de wijzigingen, goed uit blijven zien. Om die reden heeft FC Twente in overleg met verschillende supportersgeledingen gezorgd dat ondanks de overgang naar safe standing, de benaming Vak-P en de beeltenis van Epy Drost op gelijkwaardige wijze zichtbaar blijven op de tribune.

Interne verhuizing

Er zullen ongetwijfeld supporters zijn die al sinds jaar en dag op de vakken 102 tot en met 107 staan of zitten, maar die geen behoefte voelen om plaats te nemen op een permanente staantribune en liever ergens willen zitten. Zij kunnen dit aangeven in een mail, die alle supporters op de vakken 101 tot en met 107 + 136 deze week zullen ontvangen. De afdeling Service & Ticketing gaat zich dan inzetten om samen tot een passende oplossing te komen, uiterlijk met ingang van seizoen 2025-2026.

Veelgestelde vragen

Waarom komen er op Vak-P vergrendelbare stoelen, andere dan op de 2e ring?
Safe standing bestaat normaliter uit een geïntegreerd systeem van barriers met stoelen, dit systeem hebben wij aangeschaft voor de Vak-P tribune. Omdat de stoelen op de tweede ring nog goed en bruikbaar zijn zou het zonde zijn om al die stoelen te verwijderen en daar nieuwe voor in te kopen, daarom hebben we besloten daar gebruik te blijven maken van de huidige stoelen en alleen barriers te plaatsen.

Mogen er nu meer supporters op de Vak-P tribune staan?
Nee, safe standing betreft een 1-op-1 vervanging van zitten naar staan. De capaciteit van de tribune blijft dus gelijk aan de huidige capaciteit.

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.