Eerste selectie

Václav Černý is vandaag uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand. De aanvaller is in mei op basis van statistieken en stemmen van voetbalfans verkozen tot beste speler in de Eredivisie. Cerny was afgelopen vier speelrondes betrokken bij zes doelpunten. FC Twente is hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand.

DVS00185 v2

De Tsjechische aanvaller won met FC Twente op van FC Emmen (0-3), N.E.C. Nijmegen (4-0), RKC Waalwijk (0-5) en Ajax (3-1). In deze vier wedstrijden was Černý direct betrokken bij zes doelpunten, waarvan hij er drie scoorde en drie assists gaf. Dit is het hoogste aantal in de Eredivisie, samen met Million Manhoef. Černý was ook verantwoordelijk voor de meeste doelpogingen (32) en schoten op doel (8). Vanwege zijn uitstekende prestaties werd de Tsjech tweemaal verkozen tot KPN Man of the Match.

Aanvallend meeste gevaar
Met betrekking tot het hele seizoen (inclusief play-offs) is Černý bij 25 van de 68 FC Twente-doelpunten betrokken. Hij is niet alleen clubtopscorer met 14 doelpunten, maar ook de speler met de meeste assists (11) en de meeste kansen gecreëerd (81). Daarnaast heeft hij de meeste schoten gelost (67), succesvolle dribbels gemaakt (65) en schoten van tegenstanders geblokkeerd (32). Bovendien bereikte hij de hoogste topsnelheid in het team (34,12 km/h).

Primeur voor FC Twente
De uitverkiezing van Václav Černý tot Eredivisie Speler van de Maand is een primeur voor FC Twente. Het is de eerste keer in de zesjarige geschiedenis van de maandelijkse verkiezing dat een speler van FC Twente deze eer ontvangt. Eerder wonnen Danilo Pereira (oktober 2020) en Manfred Ugalde (maart 2023) al de prijs voor Johan Cruijff Talent van de Maand. Naast de trofee ontvangt de Tsjechische aanvaller ook de laatste Eredivisie Player of the Month-kaart van het seizoen in EA SPORTS FIFA 23.

FC Twente domineert het Eredivisie Elftal van de Maand mei
Met maar liefst drie spelers is FC Twente de hofleverancier van het Eredivisie Elftal van de Maand. Naast Václav Černý verdienen ook Michel Vlap en Lars Unnerstall (drie clean sheets in mei) een plek in het elftal. Het Eredivisie Elftal van de Maand mei bestaat uit de volgende spelers: Lars Unnerstall (FC Twente), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Sam Beukema (AZ), Jorrel Hato (Ajax), Million Manhoef (Vitesse), Jordy Clasie (AZ), Michel Vlap (FC Twente), Francesco Antonucci (FC Volendam), Václav Černý (FC Twente), Tasos Douvikas (FC Utrecht) en Xavi Simons (PSV).

Eredivisie Awards
De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match).

DVS00134
Image45

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.