tweaja Eerste selectie

FC Twente won zondagmiddag in de laatste speelronde van de Eredivisie met 3-1 van Ajax. Een verdiende zege in een wedstrijd waarin FC Twente de rug rechtte, oordeelden trainer Ron Jans en verdediger Robin Pröpper na afloop.

Jans zag zijn ploeg veel strijd leveren en daarmee ook kansen creëren. “We kregen in de beginfase mogelijkheden, maar die speelden we niet goed uit. Dan komt er één momentje waarbij we het verdedigend niet goed doen en sta je 0-1 achter.” Die achterstand herstelde FC Twente snel in de tweede helft. “We hebben het in de rust over wat details gehad en na vijf minuten sta je 2-1 voor. Dit is echt onze wedstrijd geweest. Op basis van strijd, maar ook omdat we meer op de helft van Ajax zijn geweest dan zij op die van ons.”

Met de overwinning op Ajax heeft FC Twente het reguliere seizoen in de Eredivisie op fraaie wijze afgesloten. “We zijn dit seizoen ongeslagen in thuiswedstrijden en hebben de minste tegendoelpunten”, aldus Jans. “Ik vind dat we dit seizoen qua voetbal hebben bewezen dat we wel degelijk bij de top vijf horen. Er had misschien meer ingezeten. Zeker in de uitwedstrijden. Aan de andere kant: voetballend hebben we thuis een hoog niveau gehaald met een geweldige amusementswaarde.”

Maar klaar is het seizoen nog niet, weet ook Jans. Donderdag wacht sc Heerenveen in de play-offs. “We willen Europees voetbal halen. Als we dit niveau vasthouden, zullen we bij de bookmaker favoriet zijn. Maar dat hoor je mij niet zeggen, we hebben eerder dit seizoen uit bij Heerenveen verloren. Het vertrouwen is nu groot. Daar ben je soms wel eens bang voor, dat het te groot is. Maar liever te groot dan te klein. Laat de play-offs maar komen.”

Lees onder de foto's ook de reactie van Pröpper

59583001 FC Twente
59583013 FC Twente
59583963 FC Twente

Pröpper: "De rug gerecht"

Ondanks dat voor FC Twente de vijfde plek al zeker was voor het begin van de wedstrijd, was de motivatie groot, beaamt Pröpper na afloop. "We hadden een aantal dingen die we wilden bereiken. We hebben de minste tegendoelpunten en zijn thuis ongeslagen. Dat neem je als extra motivatie mee voor zo'n wedstrijd."

Toch kwam FC Twente thuis tegen Ajax eerst op achterstand. "Dat hebben we nog niet zo vaak meegemaakt hier thuis. Maar we hebben onze rug gerecht." Wat heet, binnen vijf minuten had FC Twente de wedstrijd omgedraaid en ging het met 2-1 aan de leiding. "We hebben gewoon een heel goed team. We hebben jongens die het verschil kunnen maken, een team dat samenwerkt en jongens die er kort op zitten."

Voor Pröpper gaat de blik meteen weer vooruit, naar de wedstrijd tegen sc Heerenveen. "Gezien de stand en wat we kunnen, vind ik dat we de play-offs moeten winnen om echt de kers op de taart te hebben. Alleen, ik weet ook dat in de play-offs alles kan gebeuren. We moeten ons niveau halen. Dan maken we een heel grote kans om door te gaan. Laten we het wedstrijd voor wedstrijd bekijken."

59581817 FC Twente
59582726 FC Twente

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.