Eerste selectie

Naar aanleiding van diverse incidenten bij de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam van 11 november jl. doet FC Twente een dringende oproep.

Bij de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam - FC Twente zijn verschillende vernielingen aan het bezoekersvak aangericht. Naast het afsteken van vuurwerk zijn er stoeltjes vernield en heeft een groep personen het hek van de parkeerplaats van het bezoekersvak omver getrokken. De schade van deze vernielingen loopt op tot ruim € 50.000,-. FC Twente veroordeelt dit gedrag en de personen die hier verantwoordelijk voor zijn richten FC Twente grote (financiële) schade aan. FC Twente is aansprakelijk gesteld en dient, zoals altijd, de schade die aan een bezoekersvak wordt aangericht te betalen.
Na afloop van de wedstrijd heeft er ook een incident plaatsgevonden waarbij er zwaar fysiek geweld is gebruikt tegen een FC Twente-supporter. Dit geweldsincident is in onderzoek bij de Rotterdamse politie.

Aanklager
Naar aanleiding van de wanordelijkheden bij het bezoekersvak is de Aanklager Betaald Voetbal van de KNVB een vooronderzoek gestart. Daardoor kan FC Twente ook nog door de Aanklager worden bestraft. Dit betreft meestal een boete, waardoor de financiële schade nog verder op zal lopen. Ook mag FC Twente komend seizoen met minder supporters naar de uitwedstrijd tegen Sparta afreizen, geldt er een verplichte buscombi en wordt er geen alcohol geschonken. Het is heel spijtig dat de goedwillende supporters onder de kwaden moeten lijden.

Boetes
Deze schadepost van meer dan € 50.000,-. komt bovenop de andere schades en boetes in 2022. Zo zijn er door ‘supporters’ van FC Twente afgelopen seizoen vernielingen aangericht bij Feyenoord - FC Twente (€30.000,-) en hebben wij van de KNVB en de UEFA boetes ontvangen wegens wanordelijkheden bij de wedstrijden FC Twente - PEC Zwolle (€ 3.750,-), FC Twente - FC Groningen (€5.000,- voorwaardelijk), FC Twente - FK Čukarički (€ 3.750,-), FC Twente - ACF Fiorentina (€ 54.875,-) en FC Twente - PSV (€ 7.500,-). In totaal gaat het hierbij om een bedrag van meer dan €150.000,- in een jaar tijd. Dit is ongekend en hoort niet bij een club als FC Twente. Dit bedrag kunnen wij veel beter besteden aan bijvoorbeeld het verbeteren van de faciliteiten in De Grolsch Veste.

Onderzoek
FC Twente stelt een onderzoek in naar de incidenten die plaats hebben gevonden bij de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De verantwoordelijkheden zullen een stadionverbod opgelegd krijgen en de financiële schade wordt op hen verhaald. De personen die dit doen moeten bij zichzelf te rade gaan waar ze mee bezig zijn en beseffen dat ze bij elk incident FC Twente grote schade aanrichten. FC Twente wordt hier op geen enkele manier beter van, integendeel. FC Twente overweegt daarom om zelf extra maatregelen te nemen rondom het bezoek aan uitwedstrijden.