Eerste selectie Supporters

Beste supporters,

De eerste helft van het seizoen zit er voor FC Twente op. De ploeg heeft na veertien wedstrijden aansluiting met de bovenste teams en gaat als nummer vijf van de Eredivisie de winterstop in. Een mooie notering, die niet alleen voor een positief gevoel zorgt, maar ook voor motivatie richting het nieuwe jaar.
Natuurlijk zijn er altijd dingen die voor verbetering vatbaar zijn en heb je het gevoel dat er na de laatste twee competitieduels zelfs meer in had gezeten. De resultaten die tot dusver zijn behaald in eigen huis zijn indrukwekkend. Het team verdient een compliment dat het heeft laten zien dat vorig seizoen geen uitzondering was. Hopelijk kunnen we ook in 2023 in De Grolsch Veste weer van speciale voetbalavonden genieten.

Terwijl voetbalminnend Nederland langzamerhand de ogen steeds meer richt op het WK in Qatar, geniet de selectie en staf van FC Twente momenteel van een vakantie. De spelers starten over anderhalve week de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Zaterdag 3 december wordt er geoefend bij Almere City FC en een week later (10 december) oefent FC Twente in De Grolsch Veste tegen Sparta Rotterdam. Maandag 12 december vertrekt de selectie naar Costa Rica voor een trainingskamp en daar speelt de ploeg op 17 december de afscheidswedstrijd van Bryan Ruiz. In Midden-Amerika leggen Ron Jans en zijn selectie de verdere basis voor de hervatting van het seizoen in de Eredivisie. Het nieuwe jaar wordt op vrijdag 6 januari afgetrapt met de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. 

Interlandwedstrijden
Deze week staan er voor Vaclav Cerny, Ramiz Zerrouki en Mathias Kjølø enkele interlandwedstrijden op het programma met de nationale (jeugd)ploeg. Zerrouki en Cerny kwamen woensdag al in actie. Cerny scoorde zijn eerste goal voor Tsjechië en won ruim van de Faeröer Eilanden (5-0). Zerrouki speelde met Algerije gelijk tegen Mali (1-1). Zaterdag speelt Tsjechië tegen Turkije en Algerije tegen Zweden. Mathias Kjølø speelt zaterdag met Noorwegen onder 21 tegen Frankrijk en dinsdag wacht het treffen tegen de leeftijdsgenoten uit Tsjechië.

Voorjaarsprogramma in de Eredivisie
De exacte speeldata en aanvangstijden van de speelrondes 21 tot en met 32 in de Eredivisie worden uiterlijk woensdag door de KNVB officieel bekend gemaakt. Aan het begin van dit seizoen werden deze speelrondes nog open gelaten door de KNVB vanwege de clubs die actief zijn in Europa. Nu bekend is welke clubs er na de winterstop Europees spelen presenteert de KNVB komende week het voorjaarsprogramma.

Samenwerking op het gebied van innovatie
FC Twente gaat op het gebied van innovatie intensiever samenwerken met Universiteit Twente, hogeschool Saxion en ROC van Twente. Op initiatief van FC Twente is er onlangs een convenant getekend dat zal leiden tot nieuwe innovatieprojecten. Deze projecten zullen zich in eerste instantie richten op innovatie in voetbal, op dataverzameling en gebruik én op innovatie in sportmedische faciliteiten. Ivar Hageman gaat als coördinator van dit innovatieproject aan de slag voor de betrokken partijen.

FC Twente Vrouwen hervat zondag de competitie
FC Twente Vrouwen was afgelopen week internationaal goed vertegenwoordigd. Daphne van Domselaar, Fenna Kalma, Renate Jansen, Kayleigh van Dooren en Caitlin Dijkstra verbleven bij de selectie van de OranjeLeeuwinnen, Elena Dhont bij de nationale ploeg van België, Kim Everaerts, Ella Peddemors en Marit Auée maakten deel uit van de selectie van Jong Oranje en Wieke Kaptein en Fieke Kroese speelden oefeninterlands met Oranje onder 19.
Zondag hervat FC Twente Vrouwen op Sportcampus Diekman de competitie met de thuiswedstrijd tegen Excelsior, aanvang 14.30 uur. De ploeg van trainer Joran Pot is na zes duels nog zonder puntverlies en zal deze status vast willen houden richting de topper tegen Ajax Vrouwen. Deze wedstrijd tegen de Amsterdamse ploeg wordt op zondag 27 november (12.15 uur) in De Grolsch Veste gespeeld. Inmiddels zijn er ruim 2.700 kaarten verkocht voor dit duel. Tickets zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl.

Benjamin Nagel tekent contract bij FC Twente
Benjamin Nagel heeft begin deze week een contract getekend bij FC Twente. De 15-jarige middenvelder uit Enschede speelt sinds enkele seizoenen in de Academie en is jeugdinternational van Oranje onder 16. Nagel tekende voor het nieuwe seizoen een verbintenis die loopt tot medio 2026. Nagel beschikt over zowel de Nederlandse als Amerikaanse nationaliteit en kan daardoor nu nog voor beide nationale jeugdteams uitkomen. Deze week is hij opgeroepen om met Amerika O16 deel te nemen aan een internationaal toernooi in Spanje.

Scoren in de wijk – Europese nominatie ‘Heya de Keu’
Het seniorenproject van Scoren in de wijk, Heya de Keu, was samen met drie andere clubs genomineerd voor de Europese prijs ‘More than Football Award 2022’. Deze week werd het European Football for Development Network (EFDN) congres in Boedapest gehouden, hierbij zijn circa tweehonderd clubs uit heel Europa bij aangesloten. Het maatschappelijke project van scoren in de wijk heeft de EFDN Award 2022 niet gewonnen. De eerste prijs ging naar het Engelse Northampton Town FC. Dit neemt niet weg dat 'Heya de Keu' een heel mooi project is en waar vele senioren uit de regio aan deelnemen.

Good Goan.

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur