FC Twente Vrouwen

FC Twente Vrouwen mag zich met vijf speelsters hofleverancier noemen van de OranjeLeeuwinnen, die deze zomer deelnemen aan de UEFA Women’s EURO 2022 in Engeland. In aanloop naar dit EK spreken we met de internationals over de voorbereiding en de belevenis van een eindtoernooi. Renate Jansen (31) spreekt over haar eerdere ervaringen in een eindtoernooi.

Geselecteerd worden voor de OranjeLeeuwinnen, dat is een mooie afsluiter van het seizoen. Hoe kijk je terug op het jaar?
“Dit seizoen had een moeizaam begin met een stroeve start van de competitie en een snelle uitschakeling in de UEFA Women’s Champions League. Het einde daarentegen was heel erg mooi. Uiteindelijk hebben we twee prijzen gepakt, waaronder het landskampioenschap. Het had bijna niet beter gekund.”

Er waait nu een frisse wind bij de OranjeLeeuwinnen met een nieuwe bondscoach, Mark Parsons. Hoe bevalt dat?
“Ik was de laatste maanden niet veel bij de Oranje-selectie, maar het bevalt goed. Ik heb goede indrukken van de nieuwe bondscoach gekregen. Hij vliegt bepaalde dingen natuurlijk anders aan, maar daar is hij ook voor binnengehaald.“

Wat neem je mee richting het EK in Engeland?
“Ik wil er een mooi toernooi van maken voor mezelf. In het begin is het hard trainen en praten met elkaar. Dan zullen er vanzelf dingen duidelijk worden. Ik wil graag zoveel mogelijk bijdragen aan het team en het groepsproces. Dat doe ik altijd volop, met maximale inzet.”

Dit is je vierde eindtoernooi, na het EK 2017, WK 2019 en de Olympische Spelen in 2020. Hoe bereid je je voor?
Bij mij verandert er niet heel veel, behalve het team. Ik ga gewoon vol gas door. Een toernooi is altijd weer anders, maar ik weet ongeveer wat er komen gaat en dat is wel een voordeel.

Wat wil je je teamgenoten van FC Twente, die hun eerste eindtoernooi ingaan, meegeven richting het EK?
“Doe waar je goed in bent en laat dat zien op het veld. Maar vergeet vooral niet om ervan te genieten. Van de hele reis.”

WhatsApp Image 2021 06 14 at 18.30.32 8