Keukencoördinator Johan Ferket: “Mooi dat je bij alles betrokken bent”

In de keukens van De Grolsch Veste draait het al jaren als een geoliede machine — mede dankzij Johan Ferket. Als keukencoördinator bij FC Twente zorgt hij ervoor dat alles op culinair gebied klopt: van skyboxen tot spelersmaaltijden en van zakelijke evenementen tot het vrouwenteam. Wat voor de buitenwereld vaak onzichtbaar blijft, regelt Johan tot in de puntjes. Met bijna drie decennia aan ervaring binnen de club kent hij elke hoek van het stadion. “Geen dag is hetzelfde — en dat is precies wat het leuk maakt.”
“Geboren en getogen in Zeeland”, begint Johan. “Ik woon nu in Hengelo, maar mijn roots liggen aan de kust.” In 1984 verhuisde hij naar het oosten van het land, vanwege het werk. “Mijn eerste baas had een toeristische zaak. In de winter deden we veel bruiloften.” Het was de start van een indrukwekkend horeca-avontuur. Na zijn opleiding op de havo volgde Johan een horecaopleiding in Zeeland en werkte zelfs bij een restaurant dat toen nog twee Michelinsterren had.”
Van bruiloften naar stadionkeukens
Na een periode in de externe catering bij zijn werkgever, belandde Johan via een bekende Twentse cateraar in het nieuwe stadion van FC Twente. “In 1998 was ik erbij toen het stadion net geopend werd. Alleen de Diekmanzijde stond er toen. Twente had toen nog geen geld om te investeren in eigen catering, dus hebben drie ondernemers dat opgepakt. Eén daarvan, van restaurant Holscher waar ik werkte, werd de uitvoerende partij.”
Zo begon Johan als externe kracht bij Twente, met als eerste klus het duel tegen PSV – toen het stadion officieel geopend werd. “Ik was er regelmatig: partijen, wedstrijden, alles.”
In 2012 werd het contract met Holscher beëindigd, maar voor Johan was dat juist een nieuw begin. “Ik ben toen in dienst gekomen bij FC Twente. Inmiddels ben ik 12,5 jaar vast in dienst.”
Groei, crisis en corona: alles meegemaakt
Wie zolang bij een club werkt, maakt pieken én dalen mee. “De degradatie, corona… dat was zwaar. Toen zijn veel mensen weggegaan. Waar het ooit kleinschalig begon met een handvol mensen, is de organisatie flink gegroeid. “Vroeger was er maar één kant van het stadion met catering, nu zijn de skyboxen verdubbeld. Overal is eten, er is veel meer contact met spelers en staf. Het is echt complexer geworden.”
Toch is de basis gebleven. “De club heeft destijds flink geïnvesteerd in apparatuur. Dat was nodig, maar inmiddels is het allemaal rendabel. Het loopt goed.”
Geen dag hetzelfde
Wat Johan al die jaren gemotiveerd houdt? “De diversiteit. De ene dag ben je bezig met skyboxen, de andere dag kook je voor de speelsters. Geen dag is hetzelfde. Dat maakt het werk leuk en afwisselend.”
Op wedstrijddagen zijn de taken strak verdeeld. “Ik ben verantwoordelijk voor onder andere de skyboxen. We hebben vaste mensen op vaste plekken, de rest huren we in. Vroeger had ik wat minder contact met de spelers. Maar nu is het juist mooi dat je bij alles betrokken bent.”
Aftellen met een glimlach
Hoewel zijn pensioen in zicht is, denkt Johan daar nog niet echt over na. “Mensen vragen wel eens: hoe lang moet je nog? Maar ik zie het anders. Ik mág nog één seizoen. Volgend jaar september ben ik 67. En tot die tijd? Dan sta ik hier, gewoon weer in de keuken.”