Eerste selectie FC Twente Vrouwen

Sporttechnologiebedrijf Demcon Johan Sports heeft een meerjarige overeenkomst afgesloten met FC Twente op het gebied van dataverzameling en technologie. De club gaat gebruik maken van het nieuwe GPS-Hartslag systeem “JOHAN PACER”, dat onlangs ontwikkeld is door moederbedrijf DEMCON. Het JOHAN PACER systeem wordt ingezet bij de eerste selectie, FC Twente Vrouwen en de Academie. Deze samenwerking wordt de komende jaren uitgebreid met het EFRO Oost project ‘Fit to Purpose’. Dit onderzoek heeft een looptijd van drie jaar; de eerste uitkomsten worden in 2024 verwacht.

Dataverzameling en technologie

FC Twente zal de komende jaren spelersdata verzamelen middels het GPS-Hartslagsysteem JOHAN PACER. De PACER sensor wordt door spelers gedragen in een geavanceerd hartslagvest of sportband onder het shirt, waardoor spelers nog maar één sensor hoeven te dragen. Het verzamelen van hartslagdata middels een aparte hartslagsensor is hiermee verleden tijd. De JOHAN PACER sensor registreert verschillende gegevens van spelers, zoals afstanden, sprintjes, acceleraties (korte versnellingen), maar ook gedetailleerde hartslaggegevens, zoals hartslagzones en hartslagvariabiliteit. De club krijgt zo een compleet beeld van de fitheid van de spelers.

Online Dashboard  

In het JOHAN Software platform worden de verzamelde gegevens op een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke manier gepresenteerd aan de betrokken trainers, fysiotherapeuten, inspanningsfysiologen en bewegingswetenschappers, zodat zij die bij hun trainingsplanning en medische beleid kunnen betrekken. Het platform is volledig cloud-based en biedt daarnaast ook realtime inzichten via de JOHAN Live applicatie. Hiermee kunnen coaches ook direct op het veld inzichten krijgen in de fitheid en gezondheid van spelers tijdens trainingen en wedstrijden.

Arnold Bruggink, technisch directeur FC Twente: “JOHAN Sports is voor ons een ideale partner en kan ons als club vooruit helpen. De innovatie die ze leveren is  zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk. Het biedt alle tools die we nodig hebben. Daarnaast werken we ook graag samen met een Nederlandse partij. Zo kunnen we sneller mooie innovatieve stappen maken die de voetbaltak versterkt.”

Niels van der Linden, managing director van Johan Sports: “Een club als FC Twente is een fantastisch uithangbord voor ons bedrijf. Wij zijn dan ook ontzettend blij om als technologiepartner samen te werken met deze club. Hiermee tonen we aan dat ons systeem op topniveau presteert en kunnen we echt een bijdrage leveren op het gebied van fitheid en blessurepreventie. Samen met ons moederbedrijf Demcon is dit de ideale driehoek: topsport (FC Twente), innovatie (Demcon) en performance & gezondheid (JOHAN Sports).” 

Combinatie met videobeelden

Afgelopen zomer was er al een samenwerking tussen Demcon JOHAN Sports en FC Twente via het EFRO Oost project ‘Fit for Purpose’. Binnen dit project wordt de nieuwe PACER monitoringstechnologie gecombineerd met videobeelden voor betere inzichten in blessurepreventie en sneller herstel. Daarvoor werkt het Enschedese sporttechnologiebedrijf samen met FC Twente, Universiteit Twente, 360SportsIntelligence en Pro-F Professionele Fysiotherapie. Dit is een van de innovatieve projecten van innovatiemanager Ivar Hageman. De combinatie van hartsensor- en GPS-data met videobeelden moet teams informatie opleveren die bijdraagt aan blessurepreventie en sneller herstel van hun sporters. Deze faciliteiten zijn op het Trainingscentrum in Hengelo beschikbaar voor de eerste selectie en op het complex van Sparta Enschede waar FC Twente Vrouwen traint en haar wedstrijden speelt.

 

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.