Eerste selectie

Net als zo’n vierduizend FC Twente-supporters reist ook Erasmus Bosch deze week af naar Manchester, supporter van het eerste uur. “Een Europese uitwedstrijd? Ik heb er maar een paar gemist. In 1969 was ik er al bij toen we in Rouen speelden.”

Untitled 42

Hoogst haalbare
In De Grolsch Veste zit Erasmus Bosch (72) elke wedstrijd met zijn vrouw op de tribune, maar wanneer FC Twente Europa in gaat stapt hij met een aantal voetbalvrienden in het vliegtuig. “In Europa spelen is altijd speciaal”, vertelt Bosch. “Het is het hoogst haalbare dat we kunnen bereiken met onze club en het maakt mij trots om met FC Twente Europa in te gaan. Wie loten we? Waar komen terecht? Wat voor mensen ontmoet je daar? Alles bij elkaar maakt het bijzonder. Je komt nog eens op plaatsen waar je normaal niet zo snel komt.

Vrieskou
De Europese avonturen van FC Twente brachten Bosch op de uiterste plekken van ons continent. “In Azerbeidzjan ben ik twee keer geweest, de wedstrijden tegen Juventus in de jaren ’70 of de Champions League-duels, het waren allemaal mooie momenten. De trip naar Moskou staat bij mij op nummer 1. De wedstrijd tegen Rubin Kazan in de vrieskou”, vertelt hij. “De dynamiek en de onzekerheid over het wel of niet doorgaan van de wedstrijd vergeet je nooit meer. Olympique Marseille was ook speciaal. Een mooie stad en het sportieve resultaat, 0-1 winnen, was uniek. De wedstrijd tegen Las Palmas, begin jaren ’70, was bijzonder omdat het een mooie trip was en een van de eerste keren was dat ik in een vliegtuig zat”, vertelt de Wierdenaar.

1969 – Europees debuut
Het was de tijd dat FC Twente Europa aan het ontdekken was en het Europese toernooi nog de naam droeg van Jaarbeursstedenbeker. Op 9 september 1969 maakte FC Twente in het Noord-Franse Rouen daarin haar debuut, 55 jaar geleden. “Samen met mijn vader en mijn oom zijn we in de auto gestapt”, vervolgt Bosch. “Heel veel herinneringen heb ik er niet meer aan, ik kan me het stadion nog wel voor de geest halen, maar dat het voor die tijd vrij bijzonder was weet ik nog wel. Je ging niet zomaar naar een uitwedstrijd. Ik was zeventien jaar en het was een soort cadeautje dat ik mee mocht. Zo’n tien andere FC Twente-supporters waren erbij en we stonden gewoon tussen de Fransen op de tribune. Een uitvak bestond nog niet.” FC Twente verloor met 2-0 en de return in Het Diekman werd drie weken later gewonnen (1-0). Erasmus Bosch had de smaak te pakken en een jaar later konden de koffers weer worden gepakt.

 

CIMG2212

Waar FC Twente ging, daar ging hij mee. “Een jaar later was ik er ook bij toen we tegen Eskisehirspor in Turkije speelden. De wedstrijd van de beroemde foto waarop de spelers biefstukken aan het bakken waren aan de kant van de weg. Bij dat moment was ik zelf niet, we reisden wel apart van de spelers”, vertelt Bosch, die door de jaren heen een paar wedstrijden in Europa moest missen. “Vorig seizoen tegen Hammarby konden we niet mee en in 2011 speelden in het Poolse Krakau, daar waren ook geen supporters bij. In die tijd heb ik helaas ook die wedstrijd in Andorra moeten missen.”

Deze week in Manchester ontbreek Bosch niet. “Het zijn voor mij echte uitjes. Ik ben nog in goede gezondheid en geniet van zo’n Europese trip. Met FC Twente naar Manchester wordt hopelijk ook genieten. De vorige twee keer dat we er waren speelden we tegen Manchester City. Als we woensdag toch eens een resultaat zouden halen tegen United, dat zou heel mooi zijn.”

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.