Eerste selectie tweutr

Tijdens het Eredivisie-duel FC Twente – FC Utrecht op 22 januari 2023 zijn geen uitsupporters aanwezig. Burgemeester Roelof Bleker van Enschede heeft dit besluit genomen op advies van het Openbaar Ministerie, Politie en FC Twente. Redenen voor dit besluit zijn de openbare ordeverstoringen, vernielingen en geweldplegingen door een groep FC Utrecht-aanhangers in Enschede vorig jaar, waarbij ook politiemensen en stewards van FC Twente gewond zijn geraakt.

Tijdens het vorige duel tussen beide clubs op 11 september 2021 in De Grolsch Veste zorgde een groep supporters van FC Utrecht voor veel overlast. Voorafgaand aan en tijdens die wedstrijd werden er voorwerpen uit het bezoekersvak naar beneden gegooid richting FC Twente-supporters. Dit betrof onder andere drinkbekers met vloeistof. Daarnaast zijn er diverse vernielingen aangericht en zijn supporters van FC Utrecht uit het veiligheidsvak gebroken. Dit leverde onveilige situaties op voor andere bezoekers van de voetbalwedstrijd.

De driehoek (Openbaar Ministerie, Politie en de burgemeester) is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in Enschede. Mensen die vernielingen aanrichten, de openbare orde verstoren en bovendien de veiligheid van andere bezoekers, politiemensen en stewards in gevaar brengen, horen niet thuis in een voetbalstadion. Gezien de gewelddadige gebeurtenissen van september 2021 in en rond De Grolsch Veste wordt de wedstrijd van FC Twente tegen FC Utrecht op 22 januari 2023 dan ook zonder uitsupporters gespeeld.

De intentie is om supporters van FC Utrecht bij de eerste volgende wedstrijd in De Grolsch Veste in het voetbalseizoen 2023/2024 weer welkom te heten in Enschede.