FC Twente Vrouwen

FC Twente Vrouwen heeft een succesvol jaar achter de rug. Van de academie tot de hoofdmacht zijn er veel successen geboekt en kan het positief vooruit kijken naar 2024. Hoofdtrainer Joran Pot en jeugdtrainers Rick Scherp en Robbie Barends blikken terug op 2023.

“De tijd vloog voorbij”, begint Joran Pot. “We begonnen 2023 als koploper en zijn op volle toeren doorgegaan, met weinig vrije voetbalweken. We kwamen steeds dichter bij de eindfase van het seizoen en deden op alle fronten mee in Nederland. De winst in de KNVB Beker staat me dan het beste bij. Dat was na het mislopen van het kampioenschap wel dé prijs, en zeker na de teleurstelling gaf het wel een extra lading. We verdienden een prijs op basis van het hele jaar. Uiteindelijk wonnen we ook nog de Eredivisie Cup en de Supercup, een goede prestatie.”

UEFA Women's Champions League

Andere toonaangevende duels waren de wedstrijden in de voorronde van de UEFA Women’s Champions League. “We wilden echt heel graag de poulefase van de Champions League halen. De duels tegen BK Häcken waren gewoon een teleurstelling, daar hadden we echt op meer gehoopt. Verder, als je kijkt naar het Champions League-avontuur, waren dat geweldige prestaties. De duels tegen Sturm Graz en Levante hadden alles: goed voetbal, een goede spirit, weerbaarheid, mooie goals en spanning. Als je naar die wedstrijden kijkt is het jammer dat we niet nog meer van dat soort wedstrijden mogen spelen.”

61524991 FC Twente v2

“Daarom ben ik trainer geworden”

“Blijdschap, Uitdagend en Winnaars”, noemt Joran Pot. “Dat zijn de drie woorden waarin ik 2023 kan omschrijven. Het presteren onder druk en het waarmaken van de hoge verwachtingen, dat we bijna alles moeten winnen, is uitdagend. Maar dat is ook waarom ik trainer ben geworden. Als liefhebber van de sport mag ik samen met de speelsters blij zijn dat we van onze passie ons werk hebben mogen maken en dat we op dit niveau aan de slag mogen zijn hiermee. Het is puur blijdschap dat we dit dagelijks mogen doen. En tenslotte zijn we allemaal, van de staf tot de speelsters winnaars, omdat we zo graag wedstrijden willen winnen en we dat ook laten zien.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

63120930 FC Twente v2

“Ultieme beloning”

Rick Scherp, trainer van de Beloften van FC Twente, is deze maand kampioen geworden met zijn team. “Het is vooral een gevolg van de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt, zowel individueel als in de opleiding en als team”, vertelt Rick Scherp. “Eind 2022 zijn we 7e geëindigd waardoor we in Divisie B uitkwamen begin dit kalenderjaar. We wilden daar halverwege dit jaar al uit, maar dat is ons niet gelukt. Na de zomerstop hebben we dit direct weer als doel gesteld, zodat we onze groei en ontwikkeling konden doorzetten. Het is de ultieme beloning dat dit gelukt is.”

De promotie van de Beloften van FC Twente Vrouwen is belangrijk voor de hele club. “We zijn als team echt beter geworden, er staat een groep die voor elkaar door het vuur gaat. Door de promotie komen we op een hoger niveau te spelen, wat leidt tot meer uitdagingen. De speelsters moeten doorgroeien naar de eerste selectie, en op dit niveau worden ze meer en intenser uitgedaagd. Dat zorgt voor meer ontwikkeling en dus beter opgeleide speelsters.”

“Bewijsdrang van de meiden is groot”

Vanaf medio 2023 is Robbie Barends gestart als hoofdtrainer van FC Twente MO16, het elftal dat in 2022 is toegevoegd aan de jeugdopleiding van FC Twente Vrouwen. “We hebben aan het begin van dit voetbalseizoen als doel gesteld dat we niet alleen mee willen doen in de Jongens Hoofdklasse, maar dat we daarin ook het spel willen maken”, begint Robbie Barends. “De meeste voldoening halen we uit de individuele ontwikkeling van de speelsters. De intensiteit gaat omhoog, wat goed is voor de ontwikkeling binnen het team. Verder is de bewijsdrang van de meiden groot, ook omdat het in onze competitie ‘wij tegen de jongens’ is. De hoogtepunten van dit jaar zijn de complimenten die we als team krijgen van onze tegenstanders, het publiek en zelfs de scheidsrechters. Een volledig meidenteam in de Jongens Hoofdklasse was een aantal jaar geleden ondenkbaar, maar dat verschil in niveau is nu gedicht. Op naar een mooi 2024, met als grootste doel om speelsters door te laten stromen naar ons Beloftenelftal."

mo16

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.