Scoren in de wijk

Het seniorenproject van Scoren in de wijk, Heya de Keu, is genomineerd voor de Europese prijs ‘More than Football Award 2022’.

01 10 2021 Heya de Keu
Heya de Keur

Het European Football for Development Network (EFDN) heeft deze week de vier genomineerden bekend gemaakt. FC Twente is samen met Newcastle United FC, Northampton Town FC en Athletic Club de Bilbao genomineerd. De winnaar wordt komende maand in Boedapest bekend gemaakt.

‘Heya de Keu’
‘Heya de Keu’ was een bekende kreet die jarenlang in Het Diekman Stadion klonk voor Eddy Achterberg, De Keu was de bijnaam van Achterberg. Scoren in de wijk heeft deze naam een plek gegeven. Onder de verzamelnaam ‘Heya de Keu’ organiseert FC Twente, scoren in de wijk allerlei leuke activiteiten voor senioren. Er is voor ieder wat wils, zoals biljarten, ‘Walking Football’ of gewoon een gezellige middag met elkaar.

Hoe het begon
Ergens in de jaren tachtig besluit FC Twente supporter Hedy Wijma op een goede dag een thermoskan koffie mee te nemen naar het trainingsveld van FC Twente. De ‘technische commissie’ van FC Twente die in weer en wind nooit een training overslaan, en veelal uit gepensioneerde supporters bestaat, wordt door Hedy getrakteerd op een bakje koffie. Het is het begin een lange traditie die tot de dag van vandaag in stand wordt gehouden. Het Diekman is er niet meer, FC Twente traint nu in Hengelo, maar Hedy trakteert nog steeds op donderdagmiddag in De Grolsch Veste, ‘haar’ mannen op een kop koffie, en een biertje. Voor de oude ‘harde kern’ van de club is de donderdagmiddag met Hedy in het stadion heilig.

14042022 Heya de Keu!

Scoren in de wijk
In 2005 wordt ‘Scoren in de wijk’ verbonden met FC Twente. Het eerste senioren project gaat van start in de Berflo Es in Hengelo, waar wijkbewoners na een theatervoorstelling actief blijven in het opgerichte FC Twente Voetbalkoor. Gezellig is het ook in Enschede, Lloyd Rooks en Theo Pahlplatz starten in 2011 met een groepje oudere supporters uit de Enschedese wijk Mekkelholt een ‘FC Twente’ praatclub. Ook deze mannen vinden het erg gezellig met Lloyd en komen nog steeds twee keer in de maand bij elkaar om over voetbal en de dagelijkse dingen te kletsen.

Voor de bewoners van de verpleeginstellingen wordt ‘De Schatkist van FC Twente’ bedacht. Al tien jaar trekt een groep vrijwilligers met een mobiel FC Twente Museum langs de tehuizen om de bewoners, met (lichtelijke dementie) in een nostalgische sfeer met verhalen en liedjes te vermaken. De oude Twente liedjes worden met elkaar vol overgave meegezongen. Als de ‘schatkist’ langs komt is het feest.

Wanneer je tien jaar geleden als 75-jarige nog tegen een bal schopte, was dat heel bijzonder, en kwam je in de krant. Met de komst van ‘Walking Football’ is dat volledig veranderd. Onder aanvoering van de gebroeders Jan en Hans Bijvank, omarmen FC Twente en Scoren in de wijk het voetballen voor senioren bij Sportclub Enschede. Ook hier wordt door steeds meer oudere mannen onder de vlag van FC Twente gevoetbald, maar ook veel gelachen en gepraat in de derde helft.

Voormalig FC Twente-keeper Eddy Pasveer begon een paar jaar geleden met drie mannen op leeftijd, met speciale gymnastiekoefeningen om de mannen fit te houden. Inmiddels melden zich iedere week zo’n vijftig deelnemers tot ver in de tachtig op de velden van Sportclub Enschede om aan ‘Bewegen in Balans’ deel te nemen. Ook hier ontstaan buiten de vaste ‘gymnastiekdag’ allerlei initiatieven om met elkaar iets leuks te gaan doen.

 

14042022 Heya de Keu!

Laagdrempelige activiteiten, zoals biljarten bijvoorbeeld. In 2021 is de start geweest van het laatste senioren project van Scoren in de wijk, onder de noemer ‘Heya de Keu’. Onder de vlag van FC Twente en met Eddy Achterberg als aanjager wordt er in Enschede, Hengelo, Glanerbrug, Oldenzaal en Haaksbergen iedere week weer fanatiek gebiljart door oudere supporters. De gezelligheid en de aandacht voor elkaar zijn de belangrijkste ingrediënten voor de deelnemers.

Het is belangrijk om ook ‘op je oude dag’ nog actief te blijven, en mee te blijven doen in de samenleving. Bij Scoren in de wijk doen ze er alles aan om met de ‘kracht’ van FC Twente, een beetje voor elkaar te zorgen als dat nodig is. Heya de Keu!