club Supporters

Donderdag 30 mei (20.00 uur) gaat op ESPN de Documentaire ‘You’ll Never Walk Alone – Debuut in het Diekman’ in première. De nieuwste FC Twente DOC vertelt het bijzondere verhaal van de allereerste keer dat You’ll Never Walk Alone in een voetbalstadion gespeeld werd, in Enschede.

3
Promo

Programmamaker en muziekkenner Leo Blokhuis neemt de kijker in de documentaire mee terug naar de herkomst van het nummer en de ontwikkeling die het bij verschillende artiesten doormaakte. FC Twente-supporters Edwin de Hoop en Henk-Jan List halen herinneringen op aan de tijd dat zij er mede voor zorgden dat ‘You’ll Never Walk Alone’ in het Diekman gezongen werd in de jaren ’80. Daan Rots legt uit wat het nummer met hem doet, als hij het veld op komt voor elke thuiswedstrijd. George Sephton, al sinds 1971 de stadionspeaker van Liverpool, vertelt wat het nummer betekent voor Liverpool FC en denkt terug aan de allerlaatste wedstrijd in het Diekman Stadion in 1998. Hij was die dag naar Enschede gekomen, met een origineel vinyl single’tje uit Liverpool van ‘You’ll Never Walk Alone’ als geschenk voor FC Twente. En Ab Gellekink, clubarchivaris van Sportclub Enschede, een van de clubs waar FC Twente uit voortkwam, was erbij in 1959, toen Louis Armstrong in het Diekman Stadion het lied speelde, dat later wereldwijd voetbalharten zou veroveren.

4 v7

Het begin - 1959
In 1959 viert de studentenvereniging van de Hogere Textielschool in Enschede een jubileum, het veertigjarig bestaan. Datzelfde jaar tourt de beroemde Amerikaanse trompettist Louis Armstrong met zijn band door Europa. Hoe mooi zou het zijn als het jubileum gevierd zou kunnen worden met een optreden van deze virtuoze jazzgigant? Dit op voorhand megalomaan ogende plan, wordt bewaarheid. De Enschedese middenstand staat garant voor het geld en Armstrong zegt toe op 9 mei 1959 te komen optreden. Omdat de organisatie een massale toestroom van publiek verwacht, misschien wel 20.000 mensen, wordt gekozen voor het Diekman Stadion als concertlocatie. Er wordt zelfs een draaiend podium opgetuigd op de middenstip, zodat iedereen in het stadion de band goed kan zien.

Draaien deed het podium trouwens niet. Niet omdat de techniek het liet afweten, maar omdat het helemaal niet nodig was. De 4000 á 5000 mensen die op het concert afkwamen, konden zich moeiteloos aan één kant van het podium verzamelen. De opkomst viel dus tegen, maar het concert niet. En men was getuige van een bijzondere gebeurtenis, ook al had het publiek het zelf vermoedelijk niet door: Armstrong en zijn band speelden het nummer You’ll Never Walk Alone. Er zijn zelfs beelden van! Het was de eerste keer dat het nummer in een voetbalstadion te horen was in Nederland. En waarschijnlijk in de hele wereld.

5 v3

Tegenwoordig is You’ll Never Walk Alone een echt football anthem. Het werd ooit geschreven in 1945 door Rodgers en Hammerstein, voor de musical Carousel. Later werd het door talloze artiesten opgenomen, zoals Frank Sinatra, Roy Hamilton, Elvis Presley en Aretha Franklin. Het bekendst is waarschijnlijk de uitvoering van de Liverpoolse band Gerry & The Pacemakers uit 1963. Die versie werd geadopteerd door Liverpool en tot clublied verheven. Het werd een voetbalhymne, want na Liverpool volgden vele clubs over de hele wereld. En FC Twente, dat het nummer sinds de vroege jaren ’90 draait bij de opkomst van de teams. Bij de laatste wedstrijd in het Diekman, in april 1998, overhandigde George Sephton, de befaamde stadionspeaker van Liverpool, ook wel the Voice of Anfield genoemd, hoogstpersoonlijk een origineel single’tje van het nummer aan toenmalig FC Twente-voorzitter Cees Anker als geschenk. Maar niemand in het stadion had die dag vermoedelijk door, dat het lied al eerder in het Diekman te horen was geweest.

2 v5
6 v3
1 v9

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.