Beste FC Twente-supporter,

Morgen gaat de competitie eindelijk van start. In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen ontvangt de selectie van Ron Jans Fortuna Sittard. Vooral bij zo’n eerste wedstrijd is iedereen benieuwd hoe het team ervoor staat. Wie gaan er spelen, volgens welk systeem en wie gaan ons positief verrassen? Daar willen we weer mee bezig zijn. Tijdens de voorbereiding hoorden we positieve geluiden over de samenstelling van de selectie, het arbeidsethos van de spelers en over de samenwerking tussen spelers en staf. Dat levert nog geen punten op, maar het zijn in ieder geval belangrijke voorwaarden voor een goede klassering op de ranglijst. In de oefenwedstrijden waren al veel leuke dingen te zien; uiteraard zijn er ook nog zaken voor verbetering vatbaar. De selectie is ook nog niet compleet, zoals bekend willen we nog graag een speler aan de selectie toevoegen. We willen zo snel mogelijk handelen, maar we moeten niet overhaast te werk gaan. Sommige spelers zijn pas laat beschikbaar. De transfer window sluit 6 oktober om 23.59 uur, er is nog tijd. Vaak is iets langer wachten wel degelijk de moeite waard.

Dat we in ieder geval weer over voetbal kunnen praten, voelt goed. Er mogen dan morgen slechts 8000 supporters bij de wedstrijd zijn, het is zoveel beter dan geen supporters. Bovendien is de ECV op dit moment in gesprek met diverse ministeries om al op korte termijn te realiseren dat meer supporters naar de stadions kunnen. Het profvoetbal hoopt van het kabinet de ruimte te krijgen om vanaf oktober bij enkele clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie te gaan experimenteren met het loslaten van de 1,5 meter-maatregel voor supporters in diverse stadionvakken. Dit zou in navolging van het openbaar vervoer dan met een mondkapje zijn. FC Twente is klaar voor dit experiment.

Eerste drie wedstrijden: verwachten maximale bezetting

Vandaag om 12.00 uur start de laatste ronde om kaarten te bestellen voor de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. De kaarten voor de wedstrijd tegen FC Groningen waren snel uitverkocht. Na de bestelronde van donderdag was FC Emmen ook snel vol, alleen voor Fortuna Sittard zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Deze verwachten we aan het eind van de dag ook ‘aan de man’ te hebben gebracht. Dat betekent dat we de komende drie thuiswedstrijden het maximale aantal van 8000 supporters in De Grolsch Veste hebben. Onze grote wens is om dit zo snel mogelijk op te schalen. Een eerste voorwaarde daarvoor is dat we in het stadion zo goed mogelijk de regels opvolgen. Als ik zie hoe de afgelopen oefenwedstrijden zijn verlopen, heb ik daar alle vertrouwen in. Het verdient alle waardering hoe iedereen met de nieuwe omstandigheden omgaat. Alle supporters die er zijn, gun je een mooie wedstrijd en een overwinning. Seizoenkaarthouders die er overigens voor kiezen niet naar De Grolsch Veste te komen, maar op een andere manier de wedstrijd willen zien, wens ik uiteraard ook heel veel plezier.

FC Twente Vrouwen

Afgelopen zondag konden supporters van FC Twente Vrouwen live via FOX zien hoe de jonge ploeg onder leiding van assistent-trainer Carin Meesters-Bakhuis een enigszins onfortuinlijke, maar ook niet geheel onverdiende nederlaag leed tegen de vrouwen van Ajax. Dat het elftal over veel talent beschikt, blijkt uit de huidige selectie van bondscoach Sarina Wiegman. Zij selecteerde maar liefst vier speelsters voor Oranje: Daphne van Domselaar, Renate Jansen, Sisca Folkertsma en Lynn Wilms. Daarmee levert FC Twente Vrouwen de meeste speelsters. Een prachtig signaal richting de technisch verantwoordelijke collega’s van FC Twente Vrouwen. Vanavond speelt de ploeg tegen de vrouwen van PEC Zwolle. Voorafgaand aan deze wedstrijd wordt het ‘oude’ nieuwe elektronisch scorebord feestelijk in gebruik genomen. De afgelopen periode heeft supportersvereniging Glanerbrug dit scorebord meer dan hersteld. Mooi om dit stukje historie van de club terug te zien op Sportcampus Diekman. Voor de wedstrijd van vanavond zijn overigens geen kaarten meer beschikbaar.

Supporters op een gigantisch doek

Kunstenares Sonna Krom uit Enschede is begonnen aan een metersgroot schilderij dat een eerbetoon is aan de supporters van FC Twente. Het doek heeft een afmeting van zeven bij vier meter en  krijgt een plek in De Grolsch Veste. Het is een idee van het cabaret-trio André Manuel, Thijs Kemperink en Laurens ten Den. Tijdens ‘De degradatieshow’ van de drie heren in 2019 werd geld opgehaald om het project te bekostigen. In eerste instantie wilden ze een standbeeld als eerbetoon aan de supporters van FC Twente, maar dat wordt uiteindelijk een schilderij. In zes afleveringen, die te zien zijn bij RTV Oost, wordt Sonna Krom gevolgd bij het vastleggen van supporters op het gigantische doek.

Nicole Edelenbos nieuwe toezichthouder bij FC Twente

Nicole Edelenbos ziet namens de gemeente voor een periode van twee jaar toe op de financiële situatie bij de club. Edelenbos start deze maand en volgt Bas Visée op van wie de aanstellingstermijn afloopt. Sinds 2016 houdt de gemeente via een externe toezichthouder toezicht op de financiële situatie van de club. Edelenbos was (interim) bestuurder en adviseur van verschillende betaald-voetbal-organisaties.

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur