Beste FC Twente-supporter,

Woensdag was de eerste selectie sinds lange tijd weer terug in De Grolsch Veste. Onder het toeziend oog van zo’n 1000 supporters trainden de spelers onder leiding van onze nieuwe hoofdtrainer Ron Jans voor het eerst in het stadion. Voorlopig zijn door de corona-maatregelen de trainingen nog besloten voor bezoekers - ook volgende week tijdens het trainingskamp in De Lutte mag er geen publiek aanwezig zijn - maar op deze manier hadden supporters toch de mogelijkheid de spelers weer een keer live aan het werk te zien. De laatste keer was alweer geruime tijd geleden, 29 februari (!) speelde FC Twente de laatste thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Op de training maakten de nieuwelingen Gijs Smal, Vaclav Cerny, Kik Pierie en Nathangelo Markelo voor het eerst kennis met het publiek. Nadat Ron Jans zijn staf en nieuwe spelers had voorgesteld aan de fans werd er enthousiast getraind. De supporters verdienen overigens een compliment, want de corona-regels werden goed opgevolgd.

Spandoeken vernield en verdwenen

Tijdens die open training was ook te zien dat er enkele spandoeken zijn verdwenen. Afgelopen zaterdag zijn er spandoeken van enkele supportersverenigingen vernield en ontvreemd.  Op beelden is te zien dat personen zich onrechtmatig toegang tot het stadion hebben verschaft door een toegangshek te vernielen en dat zij daarna doeken hebben vernield en meegenomen. We hebben aangifte gedaan bij de politie en hopen dat de daders snel gepakt worden.

De vernieling en de ontvreemding van de doeken werd zaterdagmorgen overigens opgemerkt door enkele vrijwilligers die verder wilden met het verfraaien van het stadion. Al weken zijn tientallen enthousiaste supporters druk in de weer om het stadion nog roder te maken dan het al is. Dat is echt fantastisch om te zien en toont de betrokkenheid van velen aan. Daar past alleen maar bewondering voor. Dat supporters  boos worden, omdat hun doeken zijn vernield en verdwenen is dan logisch.

Electronisch scorebord gereed

De leden van supportersvereniging Glanerbrug hebben de verplaatsing van het oude electronisch scorebord op Het Diekman min of meer afgerond, de thuisbasis van FC Twente Vrouwen en een deel van de FC Twente/Heracles Academie. Dat het niet alleen bij verplaatsen is gebleven kan niemand zijn ontgaan. Het bord is volledig gerenoveerd en ziet er nu meer dan professioneel uit. Het geeft het Het Diekman absoluut een mooiere uitstraling.

FC Twente Vrouwen

Na een oefenwedstrijd in Parijs tegen PSG heeft de selectie twee weken vakantie gehad, vanaf maandag start officieel de voorbereiding.  Er staan vier oefenwedstrijden op het programma; DSC Arminia Bielefeld (7 augustus), 1. FC Bocholt (14 augustus), 1. FC Köln (21 augustus) en SV Meppen (28 augustus). De competitie start in het weekend van 4 september, het speelschema is nog niet bekend.

Organisatie drie oefenwedstrijden

De komende week staat de eerste oefenwedstrijd op het programma. De eerste selectie start op 7 augustus met een besloten duel tegen Excelsior’31. Daarna kunnen ook weer supporters naar het stadion, al is het nog wel in beperkte mate. Met het operationeel protocol ‘Veilige opstart betaald voetbal 20/21’ van de KNVB in de hand, hebben we de oefenwedstrijden tegen Fortuna Sittard, Go Ahead Eagles en FC Emmen zodanig ingericht dat binnen de 1,5-meter-maatregel die de overheid heeft ingesteld zoveel mogelijk supporters deze wedstrijden kunnen bezoeken. Dit is een soort van ‘generale’ voor de reguliere competitie. Zoals ik al eerder heb gezegd is het een gigantische uitdaging, waarbij de club samen met een afvaardiging van de supportersverenigingen, de ‘lokale driehoek’ en de GGD een scenario heeft uitgewerkt.

Er zijn veel restricties en dat is allemaal niet gemakkelijk te organiseren. Het is bijna ondoenlijk wat er van onze mensen wordt gevraagd. Het zijn zoveel dingen. Wie laat je wel het stadion in? En wie niet? Er kunnen bij wedstrijden immers maar zo’n 8.000 mensen naar binnen. We proberen daar op een zo'n goed mogelijke manier mee om te gaan. Om de huidige seizoenkaarthouders de kans te bieden bij zoveel mogelijk thuiswedstrijden aanwezig te zijn, stopt de verkoop van seizoenkaarten vanavond om 18.00 uur. Dit geldt zolang de corona-maatregelen van toepassing zijn.

Als het de komende drie oefenwedstrijden werkt dan wordt dat ook de manier waarop we het bij de competitiewedstrijden gaan doen. Er kan altijd nog het nodige worden bijgesteld, voor de eerste competitiewedstrijd moet het in ieder geval in orde zijn. Laten we voorlopig maar koesteren wat we hebben. Een maand of twee geleden mochten er nog niet eens publiek naar binnen. Nu een derde. We nemen stapjes, misschien zitten we over een paar maanden dan wel vol. Vandaag krijgen alle seizoenkaarthouders in hun nieuwsbrief de specifieke informatie. Deze informatie staat uiteraard ook op de website.

Voor hen die de wedstrijden niet in het stadion kunnen volgen, zijn deze allemaal live te zien via FOXSports of RTV Oost. Ook de wedstrijd tegen Excelsior’31 is te zien op RTV Oost, aanvang 19.00 uur. 

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan

Algemeen Directeur