Supporters

Beste FC Twente-supporter,

Woensdag werden we blij verrast door het initiatief van ‘Twente, verenigt!’ en alle supportersverenigingen. Zij hebben de supporters, die hebben aangegeven tegemoetkoming te willen voor de dit seizoen gemiste wedstrijden, gevraagd hun keuze te heroverwegen. Een hele mooie actie, waar je als club wel een beetje stil van wordt. Niemand had vooraf kunnen bedenken dat de lockdown periode zo lang zou duren en dat supporters dit hele seizoen niet naar het stadion zouden kunnen. Tot nu toe hebben we slechts bij twee thuiswedstrijden in de competitie met een beperkt aantal van 8.000 supporters mogen spelen. Dit betekent dat de terugbetalingsplicht van de club vele malen hoger is dan iedereen had verwacht. De tegemoetkoming van seizoenkaarthouders zou FC Twente ruim tweeënhalf miljoen euro gaan kosten. Dat heeft de aanhang tot deze actie doen besluiten.

Net als ‘Twente, verenigt!’ en de supportersverenigingen beseffen we heel goed dat niet iedereen in staat is af te zien van de tegemoetkoming, dat respecteren we uiteraard. Volgende week worden alle seizoenkaarthouders die het betreft geïnformeerd. Deze actie benadrukt nog eens de betrokkenheid van de supporters bij FC Twente. Zij hebben ons het afgelopen seizoen al zoveel gesteund, denk daarbij aan de #IkMisOe Matchdaypakkettenactie, het schilderproject ‘Rood is onze Veste’ en de ‘Trots op onze Veste Loterij’. Acties die gezamenlijk zijn opgepakt en georganiseerd. Volgende week sturen we ook alle seizoenkaarthouders hun seizoenkaart. Helaas heeft niemand er dit seizoen gebruik van kunnen maken, maar de kaart staat toch symbool voor clubliefde en het vertrouwen in de club. 

Naast het mooie initiatief van ‘Twente, verenigt!’ en de supportersverenigingen zijn we dit hele coronaseizoen natuurlijk al bezig FC Twente financieel perspectief te bieden. Zoals bekend, zijn we in overleg met de ministeries van Economische Zaken en VWS om te kijken op welke wijze de overheid betaald voetbalclubs en in bijzonder FC Twente financieel kan ondersteunen. Daarnaast worden clubs, evenals alle andere sectoren in de maatschappij die door corona getroffen zijn, gecompenseerd door de NOW-regeling. Deze regeling biedt een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis structureel minder omzet hebben. FC Twente heeft hier ook aanspraak op gemaakt. Daarnaast heeft de spelersgroep vorig seizoen afgezien van alle bonussen en is voor dit seizoen het spelersbudget teruggeschroefd van 7.2 miljoen euro naar 5.5 miljoen euro. Bovendien is door de reorganisatie in de zomer van 2020 nog eens 1 miljoen bespaard op personeelskosten.  

Eindelijk weer naar het stadion 
Afgelopen zondag kon er eindelijk weer gevoetbald worden met publiek. N.E.C had in stadion De Goffert in Nijmegen de primeur van 2021. Dit weekend volgt Almere City. N.E.C. en Almere City doen deze maand mee aan de zogenaamde Fieldlabs. Dat zijn experimenten van de sport- en evenementenbranche waarin diverse onderdelen van de coronabestrijding worden onderzocht. Het was prachtig om te zien hoe supporters, weliswaar vanuit verschillende ‘bubbles’, in hun eigen stadion lekker in het zonnetje hun spelers konden toejuichen. Supporters hadden weer even hun vrijheid terug. Over enkele weken zijn de resultaten van het experiment bekend en hopen we te horen wat weer kan. Hopelijk is het de opmaat naar volle stadions. 

Eerste selectie 
Morgenavond staat de wedstrijd tegen Heracles in Almelo op het programma. We zijn al in speelronde 24, maar toch is het pas de eerste keer dat beide ploegen elkaar dit seizoen treffen. De competitieleider van de KNVB heeft de topwedstrijden en de derby’s allemaal in de tweede seizoenshelft gepland, om de kans deze wedstrijden met publiek te spelen te vergroten. Helaas is die opzet om de bekende redenen mislukt. De laatste Heracles Almelo – FC Twente dateert alweer van 9 maart 2018 (2-1). Het seizoen 18/19 speelden we in de KKD en vorig seizoen vond de wedstrijd in Almelo geen doorgang vanwege de uitbraak van corona. De ploeg van Ron Jans wil na de winst bij Vitesse en het gelijke spel tegen Feyenoord opnieuw laten zien dat zij in uitwedstrijden lastig is te verslaan.   

FC Twente/Heracles Academie 
Een van de versoepelingen van de corona-maatregelen is dat jongeren tot 27 in groepsverband buiten mogen sporten. Dit betekent dat de selectie van O21 ook weer met een complete groep mag trainen. Van competitiewedstrijden is geen sprake, maar het is een stap richting ‘normaal’.  

FC Twente Vrouwen 
Woensdag speelden de Oranje Leeuwinnen een oefeninterland tegen Duitsland. Oranje won met 2-1. Lynn Wilms speelde de volledige wedstrijd en Kika van Es de tweede helft. Sisca Folkertsma en Renate Jansen bleven op de bank.
Komende zondag speelt FC Twente Vrouwen op Sportcampus Diekman het Eredivisie Cup duel met PSV en vrijdag 5 maart wordt de competitie hervat met de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. 

Scoren in de wijk  
Voor jongeren en studenten die door de lockdown thuis zitten en behoefte hebben aan een gezellige avond organiseren welzijnsinstantie Alifa, FC Twente, scoren in de wijk en enkele UT-studenten vanavond van 20.00 tot 23.00 uur ‘Twente in de Mix’. In deze unieke liveshow draaien DJ’s drie uur lang live muziek vanaf de tribunes in De Grolsch Veste. De tribunes fungeren als podium en er is een spetterende lichtshow.  

#IkMisOe Matchdaypakketten  
Voorafgaand aan Heracles Almelo – FC Twente hebben weer vele supporters van de mogelijkheid gebruik gemaakt een #IkMisOe Matchdaypakket te bestellen. Deze week zijn de bestellingen ingepakt en afgeleverd. Morgenavond zitten ruim 5.000 supporters met een broodje Twenteham en een drankje voor de buis.   

Beste mensen, blijf gezond! 

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur