Beste FC Twente-supporter,

Sinds woensdagavond 22.00 uur zijn we weer terug bij af en zit Nederland in een soort van nieuwe lockdown. Er zijn te veel besmette personen en de ziekenhuizen raken weer overbelast. Dat moet stoppen. De komende maand dienen de cafés en de restaurants hun deuren te sluiten, zijn evenementen verboden en wil het kabinet mondkapjes in de publieke binnenruimte gaan verplichten. In het amateurvoetbal ligt voor de jeugd tot 18 jaar de competitie een maand stil en voor volwassenen geldt hetzelfde, maar mag er ook niet worden getraind. Voor het betaald voetbal blijven de geldende maatregelen van kracht, geen publiek bij wedstrijden. Voor ons, maar ook voor de amateurs is dit een hard gelag, vooral als je ziet hoe alle met name bij de amateurclubs de vrijwilligers alles uit de kast halen om de coronamaatregelen te handhaven. Dat is sneu, natuurlijk helemaal voor al die spelertjes die elke keer toeleven naar ‘het hoogtepunt’ van het weekend. De maatregelen van het kabinet hebben in ieder geval tot gevolg dat de wedstrijd FC Twente – PEC Zwolle op zaterdag 31 oktober in een lege Grolsch Veste wordt gespeeld. Laten we de komende maand met zijn allen er alles aan doen om het virus uit te bannen, zodat we over een maand weer richting ‘normaal’ kunnen. Zondag 22 november is het FC Twente – PSV. Wat zou het mooi zijn om dan weer supporters in De Grolsch Veste te mogen begroeten.
De Grolsch Veste is overigens in deze periode slechts beperkt geopend op niet-wedstrijddagen. Eventuele bezoekers dienen bij binnenkomst een mondkapje te dragen.

Eerste selectie
Zaterdagavond speelt FC Twente in Tilburg tegen Willem II. Na de interlands van Oranje is er gelukkig weer competitievoetbal. Nieuwkomer Halil Dervisoglu is inmiddels aangesloten bij de selectie van Ron Jans. Lukas Ilic nog niet; hij heeft inmiddels zijn werkvergunning, maar is gisteren in quarantaine gegaan. Helaas kan Ron Jans voorlopig niet beschikken over Nathangelo Markelo. Hij raakte in het oefenduel tegen Jong PSV geblesseerd en is voorlopig uitgeschakeld. Gelukkig zijn de spelers gevrijwaard van corona. Bij elke test tot nu toe, en dat is er minimaal een in de week, zijn zij negatief getest. Iedereen binnen FC Twente is zich terdege bewust van het virus en leeft zo goed mogelijk alle regels van de protocollen na. Dat neemt niet weg dat toch enkele medewerkers van de club positief zijn getest. Twee van hen mogen en kunnen gelukkig alweer aan het werk.

FC Twente Vrouwen en FC Twente/Heracles Academie
De Vrouwen Eredivisie kan de komende weken doorgaan. Dat maakte minister Van Ark van VWS gisteren bekend. Voor de Vrouwen Eredivisie worden alle voorzorgsmaatregelen om coronabesmettingen te voorkomen door de KNVB en de clubs verder aangescherpt. De wedstrijd van vanavond tegen sc Heerenveen komt voor deze aanpassingen echter te snel. Daarom wordt deze wedstrijd verschoven.

De competities van de teams van de FC Twente/Heracles Academie liggen daarentegen minimaal een maand stil. Spelen van wedstrijden mag niet. Voor jeugdspelers tot 18 jaar gelden andere maatregelen dan voor spelers die ouder zijn. Voor de betrokkenen van de Academie ligt er opnieuw een grote uitdaging om dit te organiseren. Ook nu zal dat weer lukken.

De Grolsch Veste
Elk seizoen kijkt FC Twente waar de club haar faciliteiten in De Grolsch Veste kan verbeteren. Of dat nu faciliteiten zijn voor de supporters of voor de sponsoren. Voor het huidige seizoen zijn er verschillende plannen om in te investeren, maar door de coronasituatie hebben we deze moeten uitstellen. Toch zijn we momenteel aan het kijken waar dit seizoen wel investeringen gedaan kunnen worden. De komende periode gaan we in gesprek met de vertegenwoordigers van de supportersverenigingen en de businessclubs hoe we dit met elkaar kunnen realiseren.

Matchdaypakket
Vorige week hebben we het Matchdaypakket gelanceerd. Een mooie actie die samen met onze supportersverenigingen en enkele sponsoren is opgezet. Het Matchdaypakket wordt blijkbaar zeer gewaardeerd, want zo’n 1.600 (!) supporters hebben er een besteld. Morgen, op de dag van Willem II-FC Twente, kan het pakket op de diverse locaties in en zelfs buiten Twente worden afgehaald. Door opnieuw de inzet van vele vrijwilligers van de supportersverenigingen is het een prachtig succes geworden en kan er tijdens Willem II – FC Twente het bekende broodje met een drankje worden genuttigd, zit je toch een beetje dicht bij ‘de jongens’.

Kalender
Kick Uitgevers brengt eind november een nostalgische voetbalkalender van FC Twente uit. De kalender bevat prachtige iconische foto’s uit de geschiedenis van FC Twente, SC Enschede en Enschedese Boys. Oorspronkelijke zwart-wit foto’s uit de glorietijd van SC Enschede en Enschedese Boys zijn op een bijzondere manier ingekleurd. Op de website van Kick Uitgevers staat hoe je de kalender kunt bestellen. Wellicht een leuk Sinterklaascadeau.

Nominatie Maatschappelijk Project Eredivisie 2020
FC Twente, scoren in de wijk is genomineerd voor de prijs Maatschappelijk Project Eredivisie 2020. Afgelopen jaar heeft de stichting met hulp van de supporters de eerste prijs gewonnen en daarvoor € 50.000,- ontvangen. Scoren in de wijk is dit jaar opnieuw genomineerd voor deze prijs. Dit keer betreft het een project voor kinderen met een niet verstandelijke beperking zoals ADHD, autisme of gedragsproblemen. Veel van deze kinderen kunnen moeilijk sporten, omdat ze bivakkeren tussen gehandicaptensport en reguliere sport en daarom vaak tussen wal en schip vallen. Scoren in de wijk zet zich in om deze kinderen mee te kunnen laten doen aan reguliere sporten en biedt daarvoor met name hulp aan ouders. Ik roep de supporters op om met zijn allen op dit mooie project te stemmen. Met zo’n bedrag kan Scoren in de wijk prachtige dingen doen. Stemmen kan via vriendenloterij.nl/winnaar

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur