Beste FC Twente-supporter,

Dinsdag kregen we van onze minister-president opnieuw een update over de corona-crisis. Hij maakte duidelijk dat we het virus nog lang niet onder controle hebben en dat we er de komende tijd alles aan moeten doen om het virus in toom te houden. Het verspreidt zich gestaag, in alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen. Zijn woorden ‘Als we niet oppassen, zijn we zo weer terug bij af’ zeggen alles. Waar we enkele maanden wellicht hoopten in september weer in volle stadions te kunnen spelen, kunnen we die gedachte laten varen; op 12 september spelen we onze eerste thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard met een beperkt aantal toeschouwers, hoe vervelend ook.

De oefenwedstrijden voorafgaand aan dit duel geven ons veel inzicht in de manier hoe we de organisatie het beste kunnen inrichten. Deze ervaringen nemen we mee om er ondanks de omstandigheden toch iets moois van te maken. Wat mij betreft is het nog altijd beter te spelen met een beperkt aantal supporters dan in een totaal leeg stadion. Als we laten zien dat we in staat zijn om de oefenwedstrijden in goede banen te leiden, geeft dat in ieder geval vertrouwen aan de instanties om op termijn meer supporters toe te laten. Belangrijk blijft dat supporters 1,5 meter afstand houden, dat betekent bijvoorbeeld geen samenscholing in de gracht, maar ook zoals ik vorige week al meldde geen gejuich voor Vak-P na afloop met de spelers. Daarnaast is uit het overleg met  gemeente, politie, GGD en FC Twente naar voren gekomen dat bij de eerste competitiewedstrijd alleen 8.000 supporters kunnen worden toegelaten als het morgen tegen Go Ahead Eagles goed verloopt. Deze wedstrijd is een belangrijke test. We vragen dan ook aan iedereen om de aanwijzingen op de borden en die van de stewards op te volgen.

Voor het eerstvolgende oefenduel, morgen om 18.00 uur tegen Go Ahead Eagles, zijn op dit moment meer dan 3.000 kaarten verkocht. We verwachten uiteindelijk zo’n 3.500 mensen in het stadion. De kaartverkoop loopt tot zaterdag 12.00 uur.

FC Twente tegen team VVCS

Woensdag speelt het team van Ron Jans een ingelast oefenduel tegen het zogenaamde VVCS-team. Dit team bestaat uit profspelers die momenteel geen contract hebben bij een BVO. Het duel wordt gespeeld in De Grolsch Veste, maar is niet toegankelijk voor publiek.

Komst Danilo en Ebuehi definitief

Deze week hebben we kunnen zien dat Danilo Pereira da Silva en Tyronne Ebuehi zijn aangesloten bij de selectie bij Ron Jans. Het heeft even geduurd, maar het wachten is beloond. Hun komst geeft de staf weer meer mogelijkheden in de aanval en in de defensie. Danilo is gehuurd van Ajax en Ebuehi van Benfica, waarbij voor de laatste geldt dat er een optie is om hem volgend seizoen definitief over te nemen. Tegenover de komst van deze twee spelers staat waarschijnlijk het vertrek van doelman Jorn Brondeel. Hij is op dit moment in gesprek met een eredivisieclub om zijn transfer af te ronden.

De teamfoto die deze week keurig ‘corona-proof’ is gemaakt is dus alweer achterhaald. Dat we op dit moment in de voorbereiding toch een teamfoto laten maken is op verzoek van de voetbalmagazines.  De redacties willen vóór de start van de competitie altijd graag een teamfoto opnemen in hun blad. Straks na sluiting van de transferwindow op 5 oktober volgt de officiële foto van het seizoen 2020/2021.

Evert Bleuming

Evert Bleuming is weer gedeeltelijk actief bij FC Twente. Hij was een van de achttien medewerkers die eind juni ontslag kreeg naar aanleiding van de corona-uitbraak. Zijn ontslag is ingetrokken en op dit moment zit Evert in een re-integratietraject dat hij samen met de club heeft opgesteld.

FC Twente/Heracles Academie

Alle elftallen van de FC Twente/Heracles Academie zijn inmiddels gestart met de trainingen en de oefenwedstrijden. De betrokkenen bij de Academie stellen alles in het werk om ook dit ‘corona-proof’ te laten verlopen. Uiteraard kan dit niet zonder de medewerking van alle toeschouwers tijdens de wedstrijden. Deze toeschouwers zijn voornamelijk enthousiaste ouders, overige familieleden en kennissen. We willen hen blijven verzoeken zoveel mogelijk de aanwijzingen op de borden op te volgen en langs het veld de 1,5 meter in acht te nemen.

Woensdag zijn ook hier alle teamfoto’s weer gemaakt. Dit maakt duidelijk dat spelers, trainers en begeleiders klaar zijn voor het komende seizoen.

FC Twente Vrouwen

In verband met corona kan op Sportcampus Diekman slechts een beperkt aantal supporters worden toegelaten bij de wedstrijden van FC Twente Vrouwen. Daarom is ook slechts een beperkt aantal seizoenkaarten beschikbaar voor de vaste supporters. Dit betreft alleen staanplaatsen.

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur