Beste FC Twente-supporter,

Langzamerhand worden de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan steeds meer versoepeld. Maandag a.s. mogen we weer op een terras zitten en kunnen we -voorzien van mondkapje- reizen met het openbaar vervoer. Vanaf 1 juli gaan de sportscholen, sportkantines en sauna’s weer open. Alles wel binnen de ‘1,5 meter afspraken’, maar dat zijn hoopgevende geluiden. Daarnaast heeft de sportkoepel NOC*NSF gisteren laten weten om topsporters zo snel mogelijk weer zonder 1,5 meter afstand te laten trainen. Als al deze versoepelingen niet tot meer opnames van corona-patiënten in de ziekenhuizen gaan leiden, biedt dat wellicht ook weer meer kansen op het spelen van wedstrijden met publiek, het is immers nog geen september.

Afgelopen maandag hebben collega Martijn Hoogstoevenbeld en ik het concept van het algemeen beleidsplan voor de komende jaren gepresenteerd aan de Raad van Commissarissen. Het beleidsplan vertelt waar we naartoe willen met de club en hoe we dat willen realiseren. Het concept van het nieuwe technisch plan is hier een afgeleide van en is leidraad bij de aanstelling van de nieuwe technische mensen. Samen met de aan te stellen technisch directeur gaan we het technische plan vaststellen. We weten dat papier geduldig is, maar het is de bedoeling dat met name het algemeen beleidsplan ons richting geeft naar de toekomst. Zeker in deze rare tijden is het niet gemakkelijk, maar ook niet verstandig om een beleidsplan in beton te gieten. We hebben daarvoor op dit moment nog met zoveel onzekere factoren te maken. Niet alleen de plannen zijn toonaangevend, veel belangrijker zijn de mensen die er uiteindelijk mee aan de slag gaan. Zodra de plannen definitief zijn zullen we deze uiteraard delen via onze kanalen.

Komend weekend start alweer de derde speelronde in de Bundesliga zonder publiek. Je ziet dat de clubs op allerlei manieren proberen de sfeer in het stadion te verhogen, van het plaatsen van kartonnen supporters tot het ophangen van grote sponsordoeken. FOX zond de kraker Borussia Dortmund – Bayern München uit met kunstmatig geluid van publiek. Dat laatste was in ieder geval beter dan zonder, maar het blijkt eens te meer dat wedstrijden zonder publiek het laatste is wat we moeten willen als we in september starten met de Eredivisie.

Seizoenkaarten
De verlenging van de seizoenkaarten verloopt voorspoedig, bijna 13.000 supporters hebben hun kaart verlengd. Inmiddels hebben meer dan 200 nieuwe fans, die nog geen kaart hadden afgelopen seizoen, zich gemeld voor een seizoenkaart. Zij hebben voorrang op de vrije verkoop na de verlengperiode, deze start vanaf 13 juli.

Heel belangrijk voor de club is daarnaast dat op dit moment 98% van de seizoenkaarthouders afziet van de tegemoetkoming voor de gemiste wedstrijden van dit seizoen. Dat is toch onvoorstelbaar.

Businessclubs
Doordat veel bedrijven afgelopen weken weer open zijn gegaan, hebben onze accountmanagers het contact met onze sponsoren kunnen intensiveren. Ook van onze sponsoren ontvangen we veel steun en wordt er vertrouwen uitgesproken richting de toekomst. 

Er ontstaan mooie initiatieven vanuit de businessclubs TOS en Gouden Talenten. De besturen zitten deze periode samen met de club om tafel om de plannen richting het nieuwe seizoen te bespreken, daarbij wordt rekening gehouden met diverse scenario’s. We gaan onze businessclubleden hierover binnenkort informeren. Mooi om te zien dat ook onze businessclubs meedenken met de club, dat we samen optrekken. Ook onze nieuwe netwerkgroep, de Talent Group Twente, is heel actief. Zij kenden een geweldige start en hebben al 65 leden! Ongekend, helemaal in deze huidige tijd. Om deze maanden persoonlijk met elkaar in contact te blijven, gaan zij bedrijfsbezoeken organiseren. Uiteraard binnen de RIVM-maatregelen.  

Binnenkort is er duidelijkheid over de verdeling van de tv-opbrengsten die beschikbaar zijn voor de clubs. Dit geld wordt uitgekeerd op basis van de sportieve prestaties in de laatste tien seizoenen. Op dit moment is nog niet duidelijk of dit niet-beëindigde seizoen meetelt in de berekening. Voor FC Twente zou het meetellen van dit seizoen zeer nadelig uitpakken. De club zakt  dan van plaats elf naar plaats dertien. Dat scheelt zomaar zo’n drie ton. De daling komt onder andere door het wegvallen van het kampioensjaar 2009/10. FC Twente is van mening dat dit seizoen niet dient te worden meegenomen in de berekening, omdat dat sportief ook niet is gedaan.

Academie
Mark Looms en Kevin Swarthoff gaan komend seizoen als trainer aan de slag bij de FC Twente / Heracles Academie.  Looms wordt trainer van Onder 15 en Swarthoff keeperstrainer van de onderbouw. Daarmee is de invulling van de trainers van de Academie voor komend seizoen rond. Mark Looms was de afgelopen twee seizoenen trainer van Jong PEC Zwolle, Kevin Swarthoff was de afgelopen periode als keeperstrainer werkzaam in de jeugdopleiding van De Graafschap.

Boete
Deze week ontvingen we bericht uit Zeist dat FC Twente een boete van € 7.500 heeft gekregen, waarvan € 3.750,- voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, voor het afsteken van vuurwerk tijdens Vitesse – FC Twente, het laatste duel dit seizoen. Ik wil supporters blijven oproepen geen vuurwerk af te steken tijdens de wedstrijden. Het is gevaarlijk en zo zonde van het geld. Het is echter ook duidelijk dat de crisis waarin het betaald voetbal nu zit nog niet is doorgedrongen bij de aanklager, want de hoogte van de boete is -op dit moment- buitenproportioneel.

In deze bijzondere tijden ontstaan ook leuke initiatieven. Gisteren heeft bijvoorbeeld het overgrote deel van het kantoorpersoneel de afdeling Facilitaire Dienst geholpen met het verrichten van allerlei klussen in en rondom het stadion. Door de vele bezuinigingen in de afgelopen jaren blijven eenvoudige werkzaamheden vaak liggen. Door de inzet van collega’s is er een mooie bijdrage geleverd aan het onderhoud van De Grolsch Veste.

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan

Algemeen Directeur