Beste FC Twente-supporter,

Het is inmiddels alweer negen weken geleden dat onze minister-president de ‘intelligente lockdown’ voor ons land afkondigde en dat we ons moesten opmaken voor een bijzondere en gekke tijd. Dat het een bijzondere, gekke, maar ook een vervelende tijd is, ervaart iedereen dagelijks. Gelukkig lijken de getroffen maatregelen te helpen en kunnen sommige sectoren alweer functioneren. Ook voor het betaald voetbal gloort er hoop, nadat minister Van Rijn van VWS deze week zei toch mogelijkheden te zien om vóór 1 september weer te kunnen voetballen. Deze uitspraak deed hij na een constructief gesprek met de KNVB. Voor de regering staat de gezondheid van iedereen en met name de ouderen en de kwetsbare groepen nog steeds centraal, maar blijkbaar zijn de cijfers omtrent besmettingen hoopgevend en gaan we wellicht langzaam weer naar een ‘normale’ samenleving al zal daarvoor uiteindelijk een vaccin nodig zijn. Wat zou het fijn zijn om deze periode achter ons te laten.

Verlenging seizoenkaart

Het betaald voetbal in Nederland en dus ook wij houden ons voorlopig aan de datum van 1 september, waarop er weer gespeeld mag worden. Of dit (gedeeltelijk) met of zonder publiek kan blijft op dit moment nog niet duidelijk.

Met deze informatie als uitgangspunt hebben we het plan over de verlenging en de verkoop van seizoenkaarten voor komend seizoen gemaakt. Allereerst hebben we besloten om geen prijsverhogingen door te voeren. Daarnaast zijn de supporters deze week drie opties voorgelegd. Als er gedurende het komende seizoen (gedeeltelijk) zonder publiek wordt gespeeld, kan worden gekozen voor een seizoenkaart 1. zonder tegemoetkoming, 2. tegemoetkoming door middel van tegoed op Vestekaart of 3. tegemoetkoming door middel van korting op seizoen 21/22. 

De laatste jaren hebben we al heel vaak een beroep op de supporters gedaan om de club te steunen en we zijn daarvoor iedereen veel dank verschuldigd. Uiteraard is het aan iedereen persoonlijk om te bepalen van welke optie hij of zij gebruik maakt, maar het leidt geen twijfel dat de keuze voor optie 1 voor FC Twente het beste is. Vanaf morgen 9 uur kunnen supporters hun kaart verlengen, bij voorkeur online of anders bij De Grolsch Veste. Alle seizoenkaarthouders zijn daar inmiddels over geïnformeerd. De aftrap van de verlenging van seizoenkaarten wordt met een ludieke actie omlijst.

Financiële gevolgen

We zijn op allerlei manier aan het kijken en rekenen hoe we het hoofd boven water kunnen houden, maar dat kunnen we niet alleen. De spelers van FC Twente hebben dit signaal ook goed begrepen en zij zijn bereid per direct geld in te leveren. Wij als directie hadden dit al eerder toegezegd. Met het overige personeel worden de besprekingen nog gestart. Dit seizoen komen we door het niet spelen van de laatste vier thuiswedstrijden uit op een tekort van ongeveer twee miljoen euro. Mochten we het nieuwe seizoen tot en met december niet met publiek kunnen spelen dan betekent dat een omzetverlies van 35 tot 40% als we het beleid niet wijzigen. Met een jaaromzet van 25 miljoen euro kan iedereen uitrekenen dat dat geen sinecure is. We lagen financieel mooi op koers, maar zullen in het nieuwe seizoen met wedstrijden zonder publiek dus een forse stap terug moeten doen. Toch ben ik ervan overtuigd dat we samen deze periode doorkomen.

Eerste selectie, FC Twente Vrouwen en Voetbalacademie 

De eerste selectie traint deze maand nog op het veld en gaat daarna op vakantie. Op het moment dat de nieuwe technisch directeur er is kan de sportieve blik meteen worden gericht op het nieuwe seizoen. Hij is straks uiteindelijk verantwoordelijk voor de invulling van de technische staf en voor de aanvulling van de selectie.

Begin deze week hebben twee spelers afkomstig uit de academie een contract getekend bij de Voetbalacademie FC Twente/Heracles. Rohat Agca en Giovarny Sluiter sluiten volgend jaar aan bij het nieuwe Onder 21. Vanmiddag tekenden nog eens vijf talenten een contract: Mees Hilgers, Casper Staring, Thijs van Leeuwen, Luca Everink en Simon Seppenwoolde.

De allerjongsten van de Voetbalacademie (O12 en O13) herstarten morgen de training. Alle overige teams gaan in juni weer het veld op voor een periode van een maand.

Internationals Renate Jansen, Sisca Folkertsma en Lynn Wilms spelen ook komend seizoen voor FC Twente Vrouwen. Het drietal heeft het contract verlengd tot medio 2021. Daarnaast komen Maren Tellenbröker, een 19-jarige Duitse verdedigster en Elena Dhont (22) een Belgisch international. Maren Tellenbröker komt over van FF USV Jena en maakte afgelopen jaar deel uit van de selectie van Duitsland Onder 19. Elena Dhont komt van KAA Gent.

Tenslotte ben ik er trots te mogen melden dat ik me voor een nieuw jaar heb verbonden aan FC Twente. Ik ervaar FC Twente als een fantastische club, waarbij heel veel mensen geweldig betrokken zijn. Ik zie uit naar de komende periode, ondanks de vele, niet gemakkelijke uitdagingen die er zijn.

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan

Algemeen Directeur