Eerste selectie

Van de huidige selectie van FC Twente deelde de een de kleedkamer met Bryan Ruiz, was de ander zo’n twaalf jaar geleden de tegenstander op het veld en speelden sommigen nog in de jeugd. In aanloop naar het duel van komende zaterdag halen we herinneringen op aan Ruiz’ tijd in Twente.  

1451346341636

Ron Jans: "Als je Ruiz tijd en ruimte gaf was hij weg"
“Bryan heeft in de slotfase en vaak nog in blessuretijd zo veel belangrijke doelpunten gemaakt voor FC Twente. Ruiz was een heel mooie voetballer om naar te kijken. Een sierlijke creatieve speler, die toch ook vaak met het hoofd scoorde. Hij straalde plezier uit, een speler die echt een voorbeeld was. Ik was in die tijd trainer bij FC Groningen en wanneer we tegen FC Twente speelden waren we extra alert als we een corner tegen kregen. Dan kwam de luchtmacht mee naar voren en daar zat Ruiz nog eens niet bij. Ruiz speelde als rechtsbuiten aan de binnenkant en je moest hem als tegenstander agressief bespelen. Als je Ruiz tijd en ruimte gaf was hij weg.”

Sander Boschker: “Alle tijd voor iedereen”
“Bryan kwam als heel rustige jongen binnen bij FC Twente en dat karakter van hem zag je in het veld terug. Hij had zo veel rust in zijn spel en vooral voor de goal. Hoe hij zijn eerste doelpunt maakte, uit tegen Sparta, dat was magistraal. Als je direct zo’n goal scoort dan belooft dat wel wat en dat heeft hij waargemaakt. Hij was heel belangrijk in ons spel. Als het een keer niet ging, dan riep Steve (McClaren red.); ‘Stay in the game’. We wisten dat wanneer we de nul zouden houden, Bryan altijd in de laatste minuten die ene kans kreeg. Hij was een op en top prof en prepareerde zich altijd heel goed voor de wedstrijden. Ook buiten het veld straalde Bryan rust uit. Na de wedstrijd nam hij alle tijd voor de journalisten en voor supporters. Dan kwam hij ver na de wedstrijd de kleedkamer in als wij al lang klaar waren. Hij had alle tijd en aandacht voor iedereen. In 2014 heb ik hem nog gesproken om hem uit te nodigen voor mijn afscheidswedstrijd. Hij ging toen met Costa Rica naar het WK in Brazilië, anders was hij er zeker bij geweest.”

Mees Hilgers: “Jeugdsentiment”
“Ik was een jaar of acht toen Bryan Ruiz bij FC Twente speelde. Ik voetbalde zelf nog in de jeugd bij Sparta Nijkerk. Ruiz was zo technisch en scoorde zo makkelijk. Ik was nog jong en dan ken je niet iedereen in de Eredivisie, maar Ruiz kende je. Als je naar FC Twente keek, dan keek je naar Ruiz. Ik denk dat het voor veel jonge spelers speciaal wordt zaterdag. Ik ben naar FC Twente gekomen in de tijd dat ze landskampioen werden en dan mag je komende week tegen een van de grote spelers uit die tijd spelen. Dat is jeugdsentiment. Het is altijd bijzonder om naar het buitenland te gaan met de ploeg, zeker nu we naar een mooi land als Costa Rica gaan. Een land dat je niet zo snel weer gaat zien. Het zal een heel mooie ervaring worden en extra speciaal om de afscheidswedstrijd van Bryan Ruiz te mogen spelen.” 

Ruiz Brian 2 1 7222

Wout Brama: “Heel fijne persoonlijkheid”
“Ondanks de heldenstatus die Bryan in Twente had was hij enorm bescheiden. Bryan was echt down to earth. Qua karakter paste hij hier goed in de regio. Het was superfijn om een speler als Bryan in de ploeg te hebben. Hij had nooit het hoogste woord in de kleedkamer en was niet van de grappen en grollen, maar hij had wel een heel fijne persoonlijkheid. Bryan had zo veel rust in zijn spel en liet zich de kop niet gek maken. Ging het twee keer mis met een actie, de volgende keer stond hij er weer. Voor de goal was Bryan zo ongelooflijk rustig aan de bal. Iets wat ik totaal niet heb, dat was echt zijn klasse. Hij was een buitenspeler zonder snelheid en dan moet je andere specifieke kwaliteiten hebben. Bryan had een prachtige lichaamsschijnbeweging in huis. Ik kan me een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag goed herinneren waarin hij oog-in-oog met de doelman ijzig kalm bleef en op die manier scoorde.”

Virgil Misidjan: “Zijn panna’s waren goed”
“Voor mij staat FC Twente bekend om de vele goede buitenspelers die hier gespeeld hebben. Ik was zeventien jaar toen Ruiz naar FC Twente kwam en ik speelde in de jeugd van Willem II. Eljero Elia en Marko Arnautovic waren net weg en hen volgde ik veel. Net als Blaise Nkufo, die man scoorde altijd. Door deze spelers ging ik FC Twente volgen en ik zag daardoor Bryan Ruiz veel spelen. Ik herinner mij zijn panna’s, die waren goed. Veel spelers hebben er eentje van hem gekregen. Dan deed hij alsof hij een overstap maakte met de bal en naar buiten ging en dan tikte hij de bal met de buitenkant door de benen. Ruiz straalde niet uit dat hij een killer was. Die houding had hij niet, maar als hij aan de bal was dacht je: ‘Is dat dezelfde persoon’. Ik heb nooit met hem op het veld gestaan en nu krijg ik de kans om zaterdag tegen een clublegende te spelen.” 

Ricky van Wolfswinkel: “Prachtige fluwelentechniek”
"De fluwelentechniek van Bryan Ruiz was prachtig om te zien. Zijn aanname, het wegdraaien, hoe hij een bal chipte, Ruiz had zo veel gevoel in zijn linkervoet. Hij had in die tijd een beugel. Een jongen met een lief koppie, maar wel een echte winnaar. In mijn debuutseizoen bij FC Utrecht speelden we uit tegen FC Twente. Ik had die avond twee keer gescoord, Sander stond in het doel, en Ruiz maakte in blessuretijd op prachtige wijze de winnende 3-2. Bryan stond symbool voor dat kampioensjaar en was een speler die echt het verschil maakte in de Eredivisie. Dat Ruiz ons uitnodigt is uniek en het is mooi dat we dit trainingskamp kunnen combineren met speciale momenten. Ruiz heeft een fantastische carrière gehad en ik vind het bijzonder dat we daar als FC Twente bij mogen zijn en de afscheidswedstrijd spelen.” 

 

Ruiz Brian 0128

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.