Beste FC Twente-supporter,

Woensdagavond vertelde minister-president Mark Rutte dat het kabinet ernaar streeft om vanaf 1 september het spelen van betaald voetbal weer toe te laten. Evenementen zijn daarna nog niet toegestaan, wat er voorlopig op wijst dat het nog zonder publiek zal zijn. De huidige ontwikkelingen laten echter zien dat Nederland steeds meer van het slot gaat, wellicht dat dat straks ook geldt voor wedstrijden in het betaald voetbal en dat er dan toch eventueel (voor een deel) publiek aanwezig kan zijn. De KNVB is met de overheid in gesprek over het in fases opstarten van het topvoetbal. FC Twente houdt rekening met alle scenario’s en maakt hiervoor de benodigde plannen.

Zoals we vorige week gemeld hebben, starten we met onze seizoenkaartverlenging. Afgelopen periode hebben we met supporters om tafel gezeten en met hen de voorwaarden besproken binnen welke mogelijkheden we de seizoenkaart kunnen aanbieden. Mooi om te zien hoe de verschillende geledingen met FC Twente meedenken en initiatieven willen ontplooien. Fijn om dat met de achterban samen op te pakken, de bereidwilligheid is groot. Seizoenkaarthouders krijgen morgen via de e-mail alle informatie over de mogelijkheid om op korte termijn hun seizoenkaart te verlengen. Onzekerheden als ‘wanneer start de competitie en kan dit wel of niet met publiek?’ nemen we hierin mee.

Financiële gevolgen
Inmiddels weten we wat de financiële gevolgen zijn voor het niet uitspelen van het huidige seizoen 2019-2020. Door het mislopen van de horeca, losse kaartverkoop, merchandising en het niet doorgaan van vele evenementen in ons stadion, waaronder de interland Nederland – Griekenland komen we over het huidige seizoen op een tekort van twee miljoen euro uit. In deze tijden draait natuurlijk alles om de gezondheid van iedereen, maar het is een meer dan vervelende bijkomstigheid. Zonder deze corona-crisis waren we op nul uitgekomen. Gelukkig doen we geen onverantwoorde uitgaven en komen we daardoor voorlopig niet in liquiditeitsproblemen. Inmiddels hebben werkgeversorganisatie FBO, spelersvakbonden VVCS en ProProf en vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) een mooi gezamenlijk akkoord bereikt over een pakket aan noodmaatregelen voor het betaald voetbal, waaronder een salarisreductie van 35 miljoen euro.

Eerste selectie, FC Twente Vrouwen en Voetbalacademie 
Gisteren hebben we gemeld dat de technische staf onder leiding van onze hoofdtrainer Gonzalo Garcia aan het einde van het seizoen vertrekt bij FC Twente. Zijn aflopende contract is niet verlengd. We willen met de club een nieuwe stap zetten en een andere koers varen. We zijn Garcia en zijn tevens vertrekkende assistenten Dennis van der Ree en Peter Niemeyer en analist Senol Kök dank verschuldigd en wensen hen veel succes in hun verdere carrière.

De eerste selectie is deze week voor het eerst in kleine groepjes weer het veld op geweest. De spelers zijn blij dat de bal weer rolt en dat zij weer gezamenlijk mogen trainen, al blijft het allemaal nog op 1,5 meter afstand. In verband met de veiligheid voor iedereen zijn de trainingen ook de komende weken nog niet toegankelijk voor supporters. Inmiddels is de gemeente Hengelo gestart met de noodzakelijke renovatie van de velden op het trainingscentrum. De geplande nieuwe onderlaag en veldverwarming in De Grolsch Veste gaat in verband met de huidige situatie voorlopig niet door.

Drie van onze huurlingen zijn inmiddels vertrokken bij FC Twente en weer aangesloten bij hun club. Noa Lang is terug naar Ajax, Giovanni Troupée naar FC Utrecht en Joel Latibeaudiere naar Manchester City.

FC Twente Vrouwen heeft zich versterkt met jeugdinternational Kerstin Casparij. Kerstin is afkomstig van Heerenveen en heeft zich voor twee jaar aan de club verbonden. De speelsters Lysanne van der Wal, Danique Ypema en Lotte Jansen hebben hun contract verlengd bij FC Twente.

‘Supporter van de zorg’
De speciale shirt-actie ‘Supporter van de zorg’ voor het personeel van het MST is inmiddels gestopt en heeft een mooi bedrag opgebracht. Zodra de exacte opbrengst hiervan bekend is, melden we dit uiteraard.

Zondag 2 mei 2010
Afgelopen weekend hebben de club en bijna alle media uitgebreid stilgestaan bij het kampioenschap van tien jaar geleden. De terugblik op zaterdagmiddag bij RTV Oost werd door maar liefst 180.000 mensen bekeken, ook wisten duizenden de ‘socials’ van de club het hele weekend te vinden. Prachtig om al die beelden en die verhalen nog eens langs te zien komen. Er is in de afgelopen tien jaar ontzettend veel gebeurd bij de club en we bevinden ons in een totaal andere realiteit. Een kampioenschap in de komende jaren is niet aan de orde, maar als de historische nummer vier van Nederland willen we in de toekomst weer om een plek in de subtop van Nederland spelen. Die ambitie hebben we zeker.

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan

Algemeen Directeur