Beste FC Twente-supporter,

Woensdagmiddag hebben we de jaarrekening 2019/2020 gepresenteerd. Hierin is te zien dat tot maart van dit jaar goede financiële resultaten zijn geboekt en dat het begrote verlies van €3,2 miljoen is omgebogen naar een kleine winst. Toen kwam corona en veranderde alles. De competitie werd stilgezet en daarom konden de laatste vier thuiswedstrijden niet worden gespeeld. Dat betekende geen losse ticketverkoop, geen verkoop van arrangementen, drank, eten en merchandise. Daarnaast mochten geen evenementen en andere activiteiten op niet-wedstrijddagen in De Grolsch Veste worden georganiseerd. Gelukkig zag zo’n 96% van de seizoenkaarthouders af van compensatie en bleven de sponsoren grotendeels de club trouw, dat hielp geweldig. Voorlopig zijn we echter nog niet van corona verlost, sterker nog, de eerste twee thuiswedstrijden mochten er nog 8.000 supporters naar binnen, vorige week geen een meer. Als de tribunes lange tijd leeg blijven, gaat dat een zware wissel leggen op de club. Dan wordt de financiële positie van FC Twente kwetsbaar; iets dat we dit seizoen kunnen opvangen, maar volgend seizoen gaat dat financieel zwaar wegen.

Het is niet te voorspellen hoe het virus zich zal ontwikkelen en wat de maatregelen van het kabinet in dat verband gaan worden. De afhankelijkheid van stadionbezoek is voor FC Twente heel groot.  

Gelukkig hoeven we, ondanks het miljoenenverlies waar FC Twente dan op afstevent, niet te vrezen voor het voortbestaan van de club. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk zijn we helemaal niet ontevreden met hoe het gaat. We willen naar een stabiele club en werken momenteel aan plannen die FC Twente toekomstbestendiger moeten maken. Voor het einde van het jaar verwachten we het strategisch plan ’20-25’ te presenteren. 

Transferperiode gesloten
Dat we nog steeds ambitieus zijn, blijkt denk ik ook wel uit de samenstelling van de selectie die sinds dinsdagavond definitief is. Tijdens de laatste twee dagen van de transfer window hebben we Luka Ilic en Halil Dervisoglu voor dit seizoen aan de selectie kunnen toevoegen. Beide spelers geven de technische staf meer mogelijkheden in de aanval en op het middenveld. Met de eerder aangetrokken spelers denken we een eredivisiewaardige selectie te hebben. Het is bijzonder wat technisch directeur Jan Streuer in een korte periode heeft gerealiseerd. De start van het seizoen is veelbelovend, spelers en staf willen daar na deze interlandweek een mooi vervolg aan geven. Hopelijk kunnen we dat binnenkort met zijn allen in levende lijve gaan zien. 

Matchdaypakket
Gisteren hebben we het Matchdaypakket gelanceerd. Een mooie actie die we samen met onze supportersverenigingen en enkele sponsoren hebben opgezet. Op diverse locaties in de regio kan volgende week zaterdag, op de dag van Willem II-FC Twente, het pakket worden afgehaald.

Oefenwedstrijd 
Gisteren speelde de selectie een oefenwedstrijd op het Trainingscentrum in Hengelo tegen Jong PSV. Na een flitsende start en twee goede goals van Lazaros Lamprou stond het al snel 2-0. Dit was ook de einduitslag. Komend weekend is er in verband met interlandvoetbal geen competitie. Volgende week gaat deze weer van start met voor ons het duel tegen Willem II in Tilburg. 

FC Twente Vrouwen
Zondag 11 oktober om 12.15 uur speelt FC Twente Vrouwen tegen ADO Den Haag. Om aansluiting te houden met de bovenste ploegen zijn drie punten zeer welkom. De wedstrijd wordt gespeeld in De Grolsch Veste. Helaas mag hier ook geen publiek komen. Het duel is live te volgen op FOX Sports 1.  

FC Twente, scoren in de wijk 
Vorig seizoen won het project ‘Supporter van Elkaar’ de prijs van beste ‘Maatschappelijk Project Eredivisie’. ‘Supporter van Elkaar’ gaat nu een nieuwe fase in. Woensdagmiddag was de aftrap, door de coronamaatregelen in aangepaste vorm. Hier werden hoofdtrainer Ron Jans en aanvoerder Wout Brama benoemd tot ambassadeur van het project. In samenwerking met diverse maatschappelijke organisaties gaat ‘Supporter van Elkaar’ behalve in Enschede nu ook draaien in Oldenzaal en Hengelo.  

Beste mensen, blijf gezond! 

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur