Op 18 februari 1991 werd supportersvereniging Vak-P opgericht. De naam en reputatie van Vak-P was al voor de oprichting bekend bij een groot publiek in Het Diekman Stadion.

In het begin van de jaren tachtig splitste een jonge groep supporters zich op van Vak-Q. Ze verplaatsten zich naar het aangrenzende Vak-P in Het Diekman Stadion. In de daaropvolgende jaren sloten steeds meer supporters zich bij deze groep aan en werd Vak-P bij de thuiswedstrijden van FC Twente een begrip.

Jaren '90

Halverwege de jaren 90 herhaalde de geschiedenis zich enigszins. De meeste Vak-P’ers namen een jaarkaart van Vak-R, aan de andere kant van vak Q. Zo ontstond er steeds meer sfeer op de tribune. Het gezang strekte zich nu uit van Vak-P tot en met Vak-R in Het Diekman stadion. Niet veel later kwamen daar ook nog de Vak-P’ers bij die hadden gekozen voor een jaarkaart op Vak-U. Dit was een zojuist geplaatste overdekte tribune op de sintelbaan achter de goal. Daarbij ontstond er over en weer gezang tussen de diverse Vak-P’ers in Het Diekman waardoor er nog meer sfeer ontstond bij de wedstrijden. Na de verhuizing naar het Arke Stadion werd de sfeer bij de thuiswedstrijden van FC Twente nog meer een begrip.

10-jarig bestaan

Met veel (oud) FC Twente coryfeeën en de bekerwinst vierde Vak-P dan ook haar 10-jarige bestaan. Ter ere van dit jubileum werd een boek uitgegeven over het wel en wee van de vereniging, met de titel “Vak-P Wij tegen iedereen”. Eén van de hoogtepunten in de geschiedenis van de supportersvereniging Vak-P is ongetwijfeld het jaar 2001. De vereniging bestond 10 jaar en dat moest gevierd worden met een groot feest in het Miracle Planet. Het mooiste cadeau voor de jubilerende supportersvereniging was ongetwijfeld de zojuist veroverde KNVB beker.

Bestond het onderkomen voor Vak-P tijdens het Diekman tijdperk nog uit een tweedehands houten barak aan de Van Deinselaan, vanaf het moment dat FC Twente een nieuw onderkomen kreeg met de verhuizing naar het Arke Stadion nam ook Vak-P haar intrek in een nieuw supportershome.

Ultras

De Ultras van Vak-P houden zich bezig met de sfeeracties rond de thuis- en uitwedstrijden van de club. Met kleurrijke choreografie acties, doppelhalters, confetti en natuurlijk de immense vlaggen hebben zij menigmaal grote indruk gemaakt. Wie herinnert zich niet de fantastische sfeeracties tijdens de bekerfinales van 2001 en 2004, of het schitterende eerbetoon aan Epi Drost en de beelden rondom het kampioenschap in 2010. Net als de sfeeracties voor spelers als Sander Boschker, Wout Brama, Blaise Nkufo en Bryan Ruiz.Ook tijdens het 20-en 25-jarig jubileum van Vak-P pakten de Ultras groots uit, net als bij het 50-jarig jubileum van FC Twente. 

 

Heel mijn leven lang
Sfeeractie | FC Twente, heel m'n leven lang
Vak P
Vak P 2
Vak P 3
Vak p 4
Vak P 5
Vak P 6
Vak P 7
Vak P 8
Vak P 9
Vak P 10
Vak P 11
Vak P 12
Vak P 13
Vak P 14
Arise
Sfeeractie | We shall arise