Supporters twepsv

Supportersvereniging Markelo viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Wat ruim een kwart eeuw geleden begon als een idee van een paar vrienden, groeide uit tot een begrip. Komende zaterdag stappen de supporters uit Markelo ’s middags op de boot richting De Grolsch Veste.

Onlangs trapte FCT Markelo het jubileumjaar af met een feestavond waar jong en oud bij elkaar kwam. Om het jubileum van Markelo op een bijzondere manier te vieren varen zaterdag 250 Markeloërs over het Twentekanaal naar Enschede. “Net als vijftien jaar geleden”, vertelt Sam Schreurs, sinds vorig jaar voorzitter van FCT Markelo. “We willen in dit jubileumjaar de grotere activiteiten die we de afgelopen 25 jaar ook hebben gehouden, nogmaals organiseren. De bootreis van toen was echt speciaal.”

Toornsmit
Supportersvereniging FCT Markelo telt circa zeshonderd leden. Elke thuiswedstrijd rijden vijf bussen van Snackbar Toornsmit in Markelo richting De Grolsch Veste. “Dat is elke keer weer een uniek moment”, vervolgt Schreurs. “We vertrekken 90 minuten voor aanvang en het gaat al 25 jaar op dezelfde wijze, alle 250 supporters komen eerst binnen om zich te melden. Als je de bus instapt zitten altijd dezelfde al op hun plek en komen altijd dezelfde op het laatste moment aan”, lacht Schreurs. “Iedereen heeft zijn eigen taak en routine en als iemand er een keer niet is, dan wordt dat direct opgepakt door een ander. We zijn een hecht dorp en als we met zijn allen naar FC Twente gaan is er een nog grotere eensgezindheid. Binnen onze vereniging is ook nooit gedoe. Iedereen let op elkaar en helpt elkaar.”

In De Grolsch Veste zit het grootste deel van de Markeloërs bij elkaar in vak 103 of 303. “Als vereniging willen we zo goedkoop en laagdrempelig mogelijk het vervoer bij thuis- en uitwedstrijden organiseren, en zo gezamenlijk met alle supporters uit Markelo FC Twente supporten. Voor vijf euro per thuiswedstrijd stapt iedereen bij ons in de bus. We hebben 96 sponsoren en zij maken dit ook allemaal mogelijk. Zaterdag ruilen we op de heenweg voor een keer de bus in voor de boot. De bootreis uit 2007 staan iedereen nog bij en dat gaan we nog een keer beleven.”

IMG 0006
IMG 0023
IMG 0015
IMG 0030
IMG 0041
IMG 0017

Tegenwoordig kent FC Twente liefst dertig regionale verenigingen, maar in de tijd dat er nog in Het Diekman Stadion werd gevoetbald keken ze vreemd aan tegen deze pioniers uit Markelo. Martijn Izaks was midden jaren negentig een van de oprichters van de eerste regionale supportersvereniging. “We waren toen nog studenten en gingen met een paar jongens uit Markelo naar FC Twente”, vervolgt Izaks. “Als je in die tijd niet uit Enschede kwam zat je minder dicht op de club. Er was geen social media, in de sportwinkels in de regio werden geen FC Twente fanartikelen verkocht en je mocht blij zijn dat de wedstrijd ‘s avonds in samenvatting op Studio Sport kwam. Als jonge jongen moest je de club zelf ontdekken of het geluk hebben dat je letterlijk aan de hand werd meegenomen naar Het Diekman.”

‘Goh, jij ook hier?’
De groep met Izaks was hecht en bezocht niet alleen de thuisduels. “Bij uitwedstrijden kwamen we wel eens iemand uit het dorp tegen. ‘Goh, jij ook hier?’ was dan de reactie middenin Maastricht. Ik denk dat in Het Diekman een mannetje of 15 uit Markelo een jaarkaart had. Eigenlijk kenden we ze allemaal. Dan stonden we zaterdagnacht in discotheek Dieka bij elkaar en dan kwamen aan de bar de wilde ideeën; ‘We gaan met een bus vanuit Markelo naar FC Twente’. De volgende dag waren we nuchter en dan ontbrak het aan daadkracht”, vertelt Izaks.

Toch pakte hij met Barry Hondelink en André Leunk een paar jaar later door en in februari 1997 was de supportersvereniging een feit. “Het was in het begin pionieren. We hebben er veel energie in gestoken. We gingen eerst samen met auto’s naar Het Diekman, totdat we op een bepaald moment met zo veel waren dat we net zo goed een bus konden laten rijden. Dan had André de avond ervoor contact met de OAD, om door te geven of we genoeg man bij elkaar hadden. De kosten van de bus moesten we eruit hebben, maar het kwam ook wel voor dat de vereniging moest bijbetalen.” Markelo vond haar draai binnen FC Twente en de animo om vanuit het dorp een keer mee te gaan naar de wedstrijden groeide. “Iedereen wilde erbij zijn, het werd een unieke happening. In 2001 zijn we met 700 supporters uit Markelo naar De Kuip gegaan.”

Pionieren
Wat voor Markelo als pionieren begon, kreeg enkele jaren later een vervolg in andere Twentse plaatsen. “Delden volgde snel”, zegt Izaks. “Het mooie is dat je elkaar inspireert en zij bij ons kwamen om te vragen hoe wij alles geregeld hadden. Zonder dat het vanuit FC Twente werd gestimuleerd. Dat is de denk ik ook de kracht, dat het intrinsiek vanuit een dorp gaat leven. Een dorp merkt zelf wanneer het klaar is voor een eigen supportersvereniging. Er moet een groepje opstaan met een passie voor FC Twente en anderen deelgenoot willen maken van die passie.”

01 v8