club

We hebben het verdrietige bericht ontvangen dat clubicoon Theo Pahlplatz op 76-jarige leeftijd is overleden.

Theo Pahlplatz maakte in 1966 op jonge leeftijd de overstap van Quick ‘20 naar FC Twente en speelde zijn hele loopbaan in het rode shirt. Hij bleef de club altijd trouw.  

Pahlplatz groeide in Enschede uit tot een van de meeste bepalende spelers in de jaren ’60 en ’70 van de club en had als linksbuiten een groot aandeel in de successen van FC Twente. In 1975 bereikte hij met FC Twente de UEFA Cup finale en in 1977 won hij met de club de KNVB Beker. De eerste hoofdprijs in de historie van FC Twente. In 2011 mocht Pahlplatz in De Kuip de beker uitreiken aan aanvoerder Peter Wisgerhof na de gewonnen finale tegen Ajax. 

Tussen 1966 en 1979 speelde Pahlplatz bijna 500 officiële wedstrijden voor de club en scoorde daarin 82 maal. Tijdens zijn loopbaan kwam Pahlplatz dertien keer uit voor Oranje. Daarmee is hij de FC Twente-speler die het meest in het Nederlands elftal speelde.  

Na zijn carrière bleef Pahlplatz betrokken in het voetbal. Hij was jarenlang scout voor FC Twente en was werkzaam op de commerciële afdeling van de club. Samen met de oud-spelers waarmee Pahlplatz in de jaren zeventig furore maakte kwam hij nog vaak bijeen. Ook bezochten zij samen de thuiswedstrijden.  

Pahlplatz is de vader van Boudewijn Pahlplatz. Boudewijn speelde in de jaren negentig voor FC Twente en hij was jarenlang als trainer actief in de jeugdopleiding en als assistent bij het eerste elftal.  

FC Twente wenst Theo’s familie, vrienden en overige nabestaanden veel sterkte met het verwerken van het verlies. 

Aan het begin van het nieuwe seizoen staan we in De Grolsch Veste op een gepaste wijze stil bij het overlijden van Theo Pahlplatz. 

Foto: Eric Brinkhorst 

Subscribe to the FC Twente newsletter