De Grolsch Veste Supporters tweutr

Beste supporters,

Tot onze grote teleurstelling zijn twee thuiswedstrijden van FC Twente definitief verplaatst naar de zondag 12.15 uur. De thuiswedstrijd tegen N.E.C. gaat van zaterdag 23 oktober naar zondag 24 oktober, 12.15 uur en het thuisduel met RKC Waalwijk gaat van zaterdag 11 december naar zondag 12 december, 12.15 uur. We snappen dat er in het kader van Europese wedstrijden speeldata wijzigen, maar door dit voorstel hebben we voor de winterstop geen enkele thuiswedstrijd meer op onze voorkeurstijd: zaterdagavond. Bovendien worden de vervangende zondagwedstrijden om 12.15 uur gespeeld. Deze wijzigingen zijn buitenproportioneel. Het zijn ook nog eens wedstrijden waarin geen direct Europees belang telt.
Buiten het feit dat door deze nieuwe speeldagen de club tonnen aan inkomsten misloopt, is het aan de supporters niet uit te leggen. Op deze manier wordt het betaald voetbal onbetrouwbaar richting haar supporters.

Overleg KNVB, clubs en minister Grapperhaus 
Afgelopen periode is er regelmatig contact geweest tussen demissionair minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid en de KNVB en de ECV/CED (namens de clubs in het betaald voetbal) over de coronamaatregelen in de stadions. De aandacht ging met name uit naar het gebruik van staantribunes en naar de toegangscontrole. De minister gaf aan een positief beeld te hebben van het laatste speelweekend.  
De KNVB/ECV/CED hebben de minister gezegd dat verschillende GGD’s, waaronder de GGD in Twente, aangeven dat voetbalwedstrijden geen besmettingshaarden van corona zijn. We hebben dan ook benadrukt dat, om die positieve energie te blijven uitdragen waar de minister om vraagt, het voetbal perspectief nodig heeft om op deze wijze door te gaan. We mogen momenteel 2/3 publiek ontvangen, maar dit is geen rendabel businessmodel.  
FC Twente is ervan overtuigd dat de 2/3-maatregel kan worden losgelaten. Alle veiligheidsregels in en om het stadion worden consciëntieus toegepast en van besmettingen is niet of nauwelijks sprake. Wij vragen de minister dan ook om de stadions vanaf 20 september weer volledig open te stellen, omdat het vanwege de veiligheid kan, maar ook en daar willen we niet voor weglopen, het ons veel omzet scheelt.  

Geen competitievoetbal, maar genoeg te beleven 
Deze week was mocht er dan wel geen competitievoetbal zijn, op interlandgebied was er genoeg te beleven. Het Nederlands Elftal onder leiding van de nieuwe bondscoach Louis van Gaal verrichtte deze week het nodige reparatiewerk met zijn spelers; Oranje staat nu bovenaan in de kwalificatiepoule voor het WK. De manier waarop Louis van Gaal dat de afgelopen week heeft gerealiseerd verdient een compliment. 
Onze internationals Ramiz Zerrouki (Algerije), Michal Sadilek (Tsjechië), Manfred Ugalde (Costa Rica) maakten minuten voor hun nationale ploeg. Dimitris Limnios Griekenland) kwam niet in actie.  

FC Twente – FC Utrecht 
Morgenmiddag om 16.30 uur speelt de ploeg van Ron Jans tegen FC Utrecht. Het is een ongebruikelijk tijdstip voor de supporters. Maar ook zaterdag geldt: kom op tijd. Met de ervaringen die we tijdens FC Twente – Ajax hebben opgedaan, is besloten om het stadion wederom twee uur voor aanvang van de wedstrijd te openen, vanaf 14.30 uur kunnen seizoenkaarthouders naar binnen. Kom dus op tijd. Voor sponsoren is het stadion om 14.00 uur geopend. Vergeet uiteraard niet de QR-code in de CoronaCheckApp, een identiteitsbewijs en de seizoenkaart mee te nemen. Supporters die niet over een QR-code beschikken, dienen zich via www.testenvoortoegang.org te laten testen.  

KNVB start vooronderzoek naar twee incidenten tijdens FC Twente - Ajax 
Naar aanleiding van het gooien van bier op het speelveld en het afsteken van vuurwerk tijdens FC Twente – Ajax is de aanklager betaald voetbal van de KNVB een vooronderzoek gestart. De club heeft inmiddels een verweerschrift ingediend. FC Twente heeft al een behoorlijk bedrag aan boetes inzake vergelijkbare incidenten aan de KNVB betaald en hoopt daarom dat supporters geen bier op het speelveld gooien en geen vuurwerk afsteken. Het geld van de boetes besteden we liever op een andere manier. 

Eerste selectie  
De eerste selectie is het seizoen teleurstellend gestart. Ondanks het geweldige slot tegen Ajax, hebben we na drie wedstrijden één punt. We hadden meer verwacht. Natuurlijk is het aantal blessures een verklaring, maar uiteindelijk tellen in topsport geen excuses. Zaterdag tegen FC Utrecht is een goede gelegenheid om het herstel in te zetten. Ron Jans en zijn staf hebben deze week alles in het werk gesteld om de spelers goed voor te bereiden op de ploeg van onze oud-trainer René Hake. Morgen met de steun van de geweldige supporters gaat iedereen voor een goed resultaat. 

FC Twente Vrouwen strandt in Lissabon
Voor FC Twente Vrouwen eindigde gisteravond in Lissabon het Europese avontuur. Heel erg jammer dat plaatsing voor de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League niet is gelukt, zowel sportief als financieel. Nadat de ploeg vorige week in De Grolsch Veste met 1-1 gelijkspeelde tegen Benfica, moest de ploeg gisteren duidelijk haar meerdere erkennen in de Portugese kampioen. De ploeg heeft niet lang de tijd om bij deze teleurstelling stil te staan, zondagmiddag wacht namelijk alweer een wedstrijd in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Dan komt PEC Zwolle naar Enschede.
 

Tot morgen in De Grolsch Veste! 

Jan-Willem Brüggenwirth
Algemeen Directeur