club Supporters

Binnenkort is op ESPN een nieuwe FC Twente documentaire te zien: "De Brief en het Lot". Deze docu vertelt het bijzondere voetbalverhaal van twee Noorse voetballers, die midden jaren zeventig naar FC Twente kwamen: Reidar Sundby jr. en Hallvar Thoresen.

325235352325
ESPN DOC

Brief
In 1976 schrijven twee Noorse jongens een brief aan FC Twente; Hallvar Thoresen en Reidar Sundby Jr. Of ze een stage mogen doen in Enschede. Ze betalen de reis zelf. Want ze willen profvoetballer worden en in Noorwegen kan dat op dat moment niet. Een van de jongens, Hallvar Thoresen, wordt een ster bij FC Twente en groeit uit tot een van de beste Noorse voetballers ooit. De ander, Reidar Sundby Jr., wordt ook een mooie toekomst als voetballer in Enschede voorspeld. Toch gaat hij na een klein jaar terug naar Noorwegen, krijgt daar tegenslag op tegenslag te verwerken en verdwijnt in de anonimiteit. In deze documentaire vertellen Thoresen en Sundby het wonderlijke verhaal van de brief die hun levens zou veranderen.

DSC048374t14646 v2

Heimwee
Ze gaan in op hun tijd in Enschede samen, in 1976 en 1977. Hoe de één al snel een basisplaats verwierf, terwijl de ander kampte met kleine blessures en steeds meer heimwee kreeg. En ze vertellen over hun levens nadat Sundby terugkeerde naar Noorwegen. Waar Thoresen de hoop van het Noorse voetbal werd, daar werd de carrière van Sundby in de knop gebroken door een kruisbandblessure, een tumor in zijn hoofd en een auto-ongeluk dat hem verlamd maakte voor het leven.

Levensloop
Een groter contrast in levensloop is haast niet denkbaar. Maar wie deze documentaire ziet, begrijpt dat Sundby niet bij de pakken neerzit. Hij is het levende bewijs dat je zelfs na zulke tegenslagen nog een tevreden persoon kunt zijn. In de documentaire zien we Thoresen en Sundby samen bij Larvik Turn, de club waar ze in de jeugd speelden. We gaan mee met Thoresen naar een jeugdinterland in Noorwegen, waar hij scoutingwerk verricht. We zijn met Sundby op de plek van zijn auto-ongeluk. En we zien ze weer samen in Enschede, voor het eerst sinds 1977. 

323525

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.