historie Eerste selectie

In het seizoen 1971-1972 beleefde FC Twente een bijzonder jaar. De ploeg werd onder leiding van trainer Kees Rijvers derde in de Eredivisie, plaatste zich voor Europees voetbal en kreeg over 34 competitieduels slechts 13 doelpunten tegen. Vijftig jaar later is het record van de minste tegentreffers nog altijd in handen van FC Twente. We spraken met twee verdedigers van toen; Willem de Vries en Kees van Ierssel.  

In het huidige seizoen leek koploper Ajax een goede kans te maken om het record uit de boeken te spelen. Na vijftien competitiewedstrijden stond de teller op twee tegentreffers. Dit weekend kreeg de ploeg het veertiende doelpunt tegen. “Dit seizoen was ik wel wat vaker bezig met ons record dan normaal”, vertelt Willem de Vries. “Ik werd best vaak door anderen aan ons record herinnerd en dan hoop je dat FC Twente het record ook na vijftig jaar nog in handen heeft”, lacht De Vries. “Ik vind het toch wel hartstikke mooi”, voegt Kees van Ierssel toe. “Al weet je dat elk record normaal gesproken wel een keer verbroken wordt.”

Teamprestatie

Samen met Piet Schrijvers, Epy Drost en Kalle Oranen vormden De Vries en Van Ierssel begin jaren zeventig de Twentse defensie. “Piet in de goal, Epy als laatste man, Kalle en Kees op de backposities en ikzelf als voorstopper”, vertelt De Vries. In 1965 was de kopsterke verdediger de eerste contractspeler bij FC Twente en tot 1975 speelde De Vries bijna 350 officiële duels in het rode shirt. “Met Piet hadden we een beer van een vent in het doel staan en als Epy mee naar voren ging bleef ik achter. We hadden een mooi stel bij elkaar. Dat we maar dertien doelpunten tegen kregen was een teamprestatie en niet alleen de verdienste van de verdediging.”

 

CvMnrjtWgAA bav
Willem de Vries
Ierssel van Cees 0003
Kees van Ierssel

Die hielden wel een balletje vast

“Eigenlijk begon het verdedigen voorin”, vult Van Ierssel aan. In 1969 kwam de rechterverdediger over van De Baronie uit Breda en hij speelde in tien jaar FC Twente bijna vierhonderd officiële wedstrijden. “We hadden met Jan Jeuring voorin een spits die wel wat kon en op het middenveld speelden René Notten, Kick van der Vall en Eddy Achterberg, die hielden wel een balletje vast. Met de snelheid van de gebroeders Van de Kerkhof en Theo Pahlplatz waren ook altijd gevaarlijk”, weet Van Ierssel. “We hebben als verdediging jaren samengespeeld en dan groei je naar elkaar toe.” Een jaar eerder stond de teller op achttien tegendoelpunten en een seizoen later op 22. Het zegt veel over de kracht van het elftal in die jaren.

“We hadden veel Twentse jongens in de ploeg en het klikte heel goed. Het was een eenheid en dan heb je op het veld ook wat meer voor elkaar over”, vervolgt De Vries. “Dat zie je dit seizoen ook bij FC Twente. We gingen elke wedstrijd het veld in om te winnen, het besef dat we zo weinig goals tegen kregen kwam pas na dat seizoen.”

Zo hecht waren we als ploeg

De ploeg van trainer Kees Rijvers speelde in het seizoen 1971-1972 opnieuw mee in de top van de Eredivisie, Het Diekman Stadion was elke wedstrijd goed gevuld en dat Notten, Schrijvers, Pahlplatz, Drost, Van de Kerkhof en Van Ierssel als international met het Nederlands elftal op pad waren stond in die jaren niemand van te kijken. “We hadden met Rijvers echt een heel goede trainer”, vertelt De Vries. “Hij kon goed met de selectie omgaan en besprak veel met ons. Toen Rijvers al bij PSV zat zijn we een keer met alle FC Twente-spelers na een wedstrijd in de bus gestapt. Rijvers was zo veel jaar getrouwd en gaf een feest in Eindhoven, daar gingen we met zijn allen naar toe. Zo hecht waren we als ploeg. We woonden met veel spelers in Oldenzaal en we trokken ook buiten het voetbal veel met elkaar op. We kwamen bij iedereen over de vloer en op maandagavond gingen we op stap of hadden we kaartavonden in het restaurant van Het Diekman Stadion. Het waren mooie tijden. Met de spelers uit die tijd hebben we nog altijd veel contact en we zien elkaar nog geregeld.”

1971 1972 2

Cijfers & Feiten – seizoen 1971-1972


www.fctwentestatistieken.nl

  • Willem de Vries speelde in 1971-1972 32 wedstrijden voor FC Twente. Twee duels schorsing hielden hem dat seizoen aan de kant. Hij scoorde vijf keer in dat jaar.

  • Kees van Ierssel ontbrak dat seizoen bij geen enkele wedstrijd aan de aftrap, hij maakte drie goals in dat jaar.

  • De eerste wedstrijd van dat seizoen werd gespeeld tegen Ajax (0-2 nederlaag).

  • Doelman Piet Schrijvers kreeg tien goals tegen in 32 wedstrijden. De overige twee wedstrijden werden gekeept door Dick Smink (2 doelpunten) en Istvan Kenderesi (1 doelpunt).

  • FC Twente hield 23 keer het doel schoon tijdens een wedstrijd.

  • FC Twente won zeventien keer, speelde veertien maal gelijk en verloor drie keer.

  • Negen keer eindigde dat seizoen een wedstrijd van FC Twente in 0-0.

  • FC Twente scoorde in 1971-1972 50 keer.

  • Jan Streuer maakte ook deel uit van de selectie. De huidig Technisch Directeur speelde vier wedstrijden dat seizoen.

  • De laatste wedstrijd van het seizoen werd in Het Diekman Stadion gespeeld: 7-0 zege op FC Den Bosch.

  • FC Twente eindigde dat als derde, achter Ajax en Feyenoord, en plaatste zich voor Europees voetbal.

  • Na de laatste wedstrijd nam trainer Kees Rijvers afscheid, hij werd trainer van PSV. Assistent-trainer Spitz Köhn werd het seizoen daarop de hoofdtrainer.