historie Eerste selectie

24 mei 2001, op deze Hemelvaartsdag beleefden 35.000 Tukkers een bekerfinale die nooit meer zal worden herhaald. Het onmogelijke gebeurde die dag in De Kuip. Twintig jaar na dato besteden we deze week op onze (social) media kanalen aandacht aan deze historische finale, maar ook aan de weg er naar toe. Met unieke beelden uit het video-archief van Kor de Klein beleven we deze dagen het bekerseizoen van FC Twente opnieuw.

VAN ELINKWIJK TOT DE KUIP

Het bekerseizoen 2000-2001 begon met de uitwedstrijd tegen Elinkwijk. Nadat in de zomer gedurende de poulefase was afgerekend met VVOG, Babberich en Go Ahead Eagles ontsnapte FC Twente in Utrecht aan een vroege uitschakeling. Via een verlate bekerwedstrijd bij Achilles 1894 trad FC Twente aan tegen Fortuna Sittard. Gesteund voor bijna 3.000 supporters zegevierde FC Twente in Limburg. Na een typische bekeravond in Zwolle was Vitesse in de halve finale de opponent. Alweer een uitwedstrijd, de vijfde op rij, waarin de spelers en de aanhang na een zenuwslopende wedstrijd en penaltyserie het ultieme doel weten te bereiken...de finale op 24 mei 2001 in De Kuip. 

Nog maar één ding: de finale
De dag erna in het Arke stadion wordt pas echt duidelijk wat het bereiken van de finale, teweeg heeft gebracht in Twente. Het lijkt erop dat iedere vereniging, kroeg en vriendenclub in Twente diezelfde nacht nog heeft besloten om er hoe dan ook bij te zijn. De telefoon en de fax in het stadion staan niet meer stil, het gaat nog maar over één ding: de finale.

Viaduct
Niemand weet meer precies hoeveel, maar op donderdagmorgen 24 mei vertrekken er uit alle hoeken en gaten in de streek honderden bussen op weg naar Rotterdam. Op alle bruggen en viaducten staan mensen om met spandoeken en vlaggen de Twentse colonne uit te zwaaien en geluk te wensen. En als bij het laatste viaduct in Twente een enorm spandoek opdoemt waarop gevraagd wordt of de laatste Tukker het licht uit wil doen, giert het kippenvel door de bussen.

In Rotterdam aangekomen wordt het alleen maar mooier, Vak-P heeft De Kuip omgetoverd tot een soort Argentijnse voetbaltempel die zijn gelijke niet kent. De mensen weten niet wat ze zien, alles is letterlijk uit de kast gehaald. Sander Boschker kroont zich tijdens de strafschoppenserie tot Twentse bekerheld. Dronken van geluk, gekte en Grolsch vallen de fans elkaar in de armen op de tribunes en vormen een grote rode kolkende massa. 24 mei 2001, een ongekende dag voor het Twentse voetbal. 

BEKERMAGAZINE

Deze week verscheen een speciale uitgave over de bekerfinale van 2001. Onder meer Sander Boschker, Fred Rutten, Erik ten Hag en Jeroen Heubach vertellen 20 jaar na dato hun verhaal, maar ook de supporters van Vak-P die De Kuip met hun sfeeractie betoverden komen aan het woord en de supporters uit Markelo die heel Twente zouden inspireren. Wie waren de makers van ‘Wil de laatste Tukker het licht uitdoen?’ en wie bracht de video met de helikopter naar het spelershotel? In het 116 pagina’s dikke magazine vele verhalen en bijzondere foto’s, die het bekersucces zo speciaal maakten, maar ook de belevenissen van de momenten buiten het veld die zo belangrijk waren voor FC Twente in die tijd.

De uitgave ’24 mei 2001’ is voor €3,95 verkrijgbaar bij de vestigingen van boekhandel Broekhuis in Twente, bij de Fanstore De Grolsch Veste en bij Sigarenmagazijn Schepers in Enschede.

1E RONDE KNVB BEKER - ELINKWIJK - FC TWENTE (2000-2001)

241421345
2001 | Elinkwijk - FC Twente (21-09-2000)