TOS Business

TOS Businessclub zet elke twee weken de spotlights op een van haar leden. Wat drijft ze, wat maken ze zoal mee en wat doen ze eigenlijk precies? Deze week spraken we met Erwin Nijlant, directeur van wateradviesbureau Xigna.

Erwin Nijlant (Xigna): Over koeien, oenen en Bak-Bami-Sessies

Een tikkeltje onverwacht is het wel: bij wateradviesbureau Xigna heeft iedere werknemer een koe van 15 cm in zijn bureaula liggen. Waarom? ‘De koe staat voor Kaken Op Elkaar’, legt eigenaar Erwin Nijlant uit. ‘Wil je niet gestoord worden tijdens je werk, dan zet je gewoon jouw koe op je bureau.’ De koe weerspiegelt het gevoel voor humor bij dit team van waterspecialisten, die zichzelf omschrijven als waternerds en oenen. Erwin: ‘Oen staat voor Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. We bespreken regelmatig samen waar we tegenaan lopen en wat beter kan. Daar rollen dan dergelijke oplossingen en kreten uit. Humor is een goed middel om dingen simpel te maken.’

Zuiver water, een zuivere werkwijze

‘In water zitten veel bacteriën die je in toom moet houden om gezondheidsproblemen te vermijden, maar 70% van ons werk draait om het voorkomen van legionella. Dat doe je door je waterinstallatie goed aan te leggen en te onderhouden. Wij brengen installaties in kaart, maken risicoanalyses en geven advies. Niet alleen voor drinkwaterinstallaties in bijvoorbeeld hotels en ziekenhuizen, maar ook voor proceswaterinstallaties en zwembaden. Om onze adviezen zuiver te houden hebben wij bewust geen installatietak, in afwijking van veel andere wateradviesbureaus.’

Beginjaren

‘Xigna bestaat inmiddels 14 jaar. Het jaar daarvoor hadden mijn commercieel-technische kennis en ervaring me naar TechnoZorg in Borculo geleid. Daar werkte Clemens Stemerdink ook. Wij groeiden samen op onder de rook van het Diekman. Toen we beiden, onafhankelijk van elkaar, besloten het bedrijf te verlaten stelde ik voor samen iets nieuws te starten. We wilden een brede dienstverlening opzetten voor veilige, leefbare en gezonde gebouwen. Clemens reageerde positief, maar had al een interim-opdracht aangenomen en bleef daardoor aanvankelijk op de achtergrond. Omdat mijn netwerk vooral om water draaide, legde ik daar eerst de focus op. Een spannende periode, want we begonnen met nul klanten, maar we hadden alle vertrouwen in ons eigen kunnen en in onze visie. Dat gold eigenlijk voor elke grote beslissing die we sindsdien namen. Je moet vertrouwen hebben én over de beren op de weg kunnen kijken.

Na 1,5 jaar sloot Clemens zich volop bij me aan en in 2014 namen we zelfs TechnoZorg over. Inmiddels bestaat Xigna uit 20 personen en werken we landelijk, van Zeeland tot en met Terschelling. 4 medewerkers rijden dagelijks door heel Nederland om keerklepcontroles uit te voeren en watermonsters te nemen. Die laten we in Leeuwarden analyseren in het meest moderne waterlab van Europa.’

Eten of gegeten worden

Het is april 2022 als Sansidor Xigna overneemt. Erwin: ‘We zeiden tegen elkaar: “Het is eten of gegeten worden”, waarna we besloten zelf op zoek te gaan naar een koper. Sansidor deelt onze visie en richt zich op keuring en advies ten gunste van een veilige en gezonde werk- en leefomgeving; precies wat wij bij aanvang al wilden. Onder Sansidor konden we bovendien grotendeels zelfstandig blijven werken..

In diezelfde periode splitsten Clemens en ik onze wegen. Hij ging verder met UCARE4 (nu: tjecco), een softwareplatform dat we samen hadden ontwikkeld. Ik bleef bij Xigna.’

Ondernemerstips

‘Het ondernemerschap is een kwestie van pionieren, bijsturen en doorgaan. Clemens en ik waren (en zijn nog steeds) echt een twee-eenheid en namen snel beslissingen. Dat liep lekker, maar toen we eenmaal personeel hadden, bleek dit een valkuil. Zij konden namelijk ons tempo niet bijbenen en dat gaf onrust. Mijn tip: betrek altijd je medewerkers bij je plannen. Als ondernemer ben je enorm gedreven en altijd bezig, maar medewerkers werken van 8 tot 5. Houd hier rekening mee.

Daarnaast heb ik ervaren dat kennis delen veel oplevert. Al vrij snel na de oprichting van Xigna zei ik tegen een installateur: als jij nou de bami regelt, dan vertel ik je over waterveiligheid. Die Bak Bami-Sessies waren een schot in de roos. Het was voor ons bovendien erg interessant om te horen waar de jongens in de bouw tegenaan liepen. Zo sneed het mes aan twee kanten.’

Handig zo’n netwerk

‘Ondernemen is netwerken. In eerste instantie sloten we ons aan bij de TOS zodat we klanten konden trakteren op een gezellige avond. Inmiddels gebruiken we het netwerk vooral om ons in het ondernemerschap te ondersteunen. Het is erg handig om een goede notaris te kennen bijvoorbeeld, of iemand die al eens eerder een bedrijf heeft verkocht of aangekocht, daar kun je dan mee sparren. De bijeenkomsten zijn heel erg goed verzorgd, de club is groot genoeg en tegelijkertijd is het er erg gemoedelijk. De netwerkbijeenkomsten zijn daardoor niet alleen plezierig, maar ook nog eens zinvol.’

BarbaraTrienenPhoto 024A3384XIgna TOS0003 min

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.