Eerste selectie club Supporters

Afgelopen dinsdag zijn de jaarcijfers over het afgelopen seizoen (2020-2021) gepubliceerd. In de eerste weken van oktober een vast moment voor de betaald voetbalclubs. Over het seizoen dat volledig in het teken stond van corona is een netto verlies van € 1,7 miljoen geleden. Doordat FC Twente nagenoeg het hele seizoen haar supporters heeft moeten missen in De Grolsch Veste liep de omzet fors terug. Naast de NOW regeling (5,1 miljoen) is er ook een enorme bijdrage geleverd vanuit de loyaliteit van de supporters en sponsoren, die (waar mogelijk) afzagen van compensatie (2,3 miljoen). Daarmee is een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de bereikte netto-omzet. Het blijft een bewonderenswaardig gebaar van onze achterban, met deze hulp zijn we de moeilijke periode doorgekomen.

Goed om het vertrouwen te voelen
Over het huidige voetbalseizoen hebben we een tekort van €1 miljoen begroot, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we in de plus uit gaan komen. Dat komt niet alleen door de toename van het aantal verkochte seizoenkaarten, de losse wedstrijdtickets die weer verkocht gaan worden, maar vooral door de groeiende sponsoraanvragen. Dat is een heel goede ontwikkeling en een mooi signaal van onze achterban. Het is goed om dat vertrouwen te voelen.
Voor dit seizoen is de begroting vastgesteld op €23 miljoen. We weten dat hier voor de komende jaren zeker nog rek in zit en de doelstelling voor het seizoen 2022-2023 is om door te groeien naar een omzet van €26 miljoen. We zijn enorm ambitieus en zitten duidelijk in een opbouwfase van de club. We gaan bergopwaarts. Wij hebben een helder beeld van de potentie van FC Twente en willen daar stapsgewijs naartoe groeien, onder meer door de mogelijkheden binnen ons stadion nog breder te benutten.  

Avondwedstrijden
Begin vorige maand hebben we onze grote teleurstelling geuit aan de KNVB, toen thuiswedstrijden van FC Twente, tegen N.E.C. en RKC Waalwijk, werden verplaatst van de zaterdagavond naar de zondag 12.15 uur. Naar aanleiding daarvan hebben we later vandaag een gesprek met de KNVB en willen we ons standpunt daarin nogmaals richting hen onder de aandacht brengen en het maximale eruit halen. De vrijdag- en zaterdagavond hebben duidelijk onze voorkeur om de thuiswedstrijden te spelen. Buiten het feit dat door deze nieuwe speeldagen de club tonnen aan inkomsten misloopt, hechten onze supporters en onze sponsoren veel waarde aan de avondwedstrijden in De Grolsch Veste en die willen wij hen graag bieden. In de winterstop worden de speeldata voor de tweede seizoenshelft vastgesteld. We hopen dat de zes thuiswedstrijden die nog open staan, zo veel mogelijk op een vrijdag- of zaterdagavond worden gespeeld. De avonden passen bij FC Twente.

Voorwaardelijke boete van €3.750
Afgelopen week hebben we van de aanklager KNVB een schikkingsvoorstel gekregen vanwege het gooien van bekers op het speelveld en het afsteken van vuurwerk tijdens het thuisduel met Ajax. Het schikkingsvoorstel bedraagt een voorwaardelijke geldboete van €3.750. Afgelopen tijd is er in de Eredivisie veel aandacht geweest voor het gooien van bekers tijdens de wedstrijden en de KNVB zal hierop blijven letten. Ook blijven zij optreden wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. FC Twente doet daarom nogmaals een dringend beroep op haar supporters. Het geld van de boetes besteden we liever op een andere manier.

Training 1e selectie weer openbaar
De trainingen van de eerste selectie zijn vanaf volgende week weer voor een deel toegankelijk voor supporters. Door de afschaling van de coronamaatregelen is dit weer mogelijk. De trainingen die aan het begin van de week worden afgewerkt op het Trainingscentrum in Hengelo zijn openbaar, wekelijks wordt op de website aangegeven welke dagen en tijden dat zijn. Evenals bij de wedstrijden in De Grolsch Veste en duels van de ‘reserves’ in Hengelo, wordt bij de ingang gevraagd naar de QR-code in CoronaCheckApp en identiteitsbewijs.

Oefenwedstrijd tegen Cercle Brugge
In deze interlandperiode verblijven Ramiz Zerrouki, Dario Dumic, Michal Sadilek en Dimitris Limnios bij de nationale ploeg. Tot en met dinsdag staan voor hen WK-kwalificatieduels op de agenda, waarna zij zich weer aan sluiten bij de selectie van FC Twente in voorbereiding op het competitietreffen met Willem II. In aanloop naar de hervatting van de competitie speelde FC Twente gistermiddag in De Grolsch Veste een besloten oefenwedstrijd tegen Cercle Brugge, het duel ging met 0-1 verloren.  

FC Twente Vrouwen in De Grolsch Veste
FC Twente Vrouwen heeft dit weekend een vrije speelronde in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. De ploeg speelt volgende week vrijdag de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag en een week later (29 oktober) ontvangt het team van trainer Robert de Pauw op Sportcampus Diekman in Enschede sc Heerenveen.
Dit seizoen maakt FC Twente Vrouwen ook haar opwachting in De Grolsch Veste. De toppers tegen Ajax en PSV worden in het stadion gespeeld. Zondag 14 november komt Ajax naar Enschede en het thuisduel met PSV is op zondag 23 januari. Seizoenkaarthouders en sponsoren hebben die wedstrijden gratis toegang. Binnenkort volgt meer informatie, maar de data kun je alvast noteren in de agenda.

Nominatie voor Scoren in de wijk
Het project ‘Turkse Tukkers aan Zet’ van Scoren in de wijk is onlangs genomineerd voor de ‘More than Football Award 2021’. Het doel van de prijs is ‘de beste sociale initiatieven van een Europese club, competitie of voetbalbond te eren voor het werk wat ze doen op lokaal, nationaal en internationaal niveau’. Nadat ‘Turkse Tukkers aan Zet’ eerder bij de laatste negen kandidaten zat, behoort Scoren in de wijk samen met het Schotse Hearts, het Tsjechische Ludogorets FC Barcelona nu tot de laatste vier. De prijsuitreiking is eind oktober in Breda. Deze nominatie is een prachtige waardering voor het werk dat onze medewerkers van Scoren in de wijk verrichten.

Herfstvakantie
Voor de jongste supporters organiseert de FC Twente Kidsclub diverse activiteiten in de herfstvakantie. Naast de inlooptours, kan er worden gevoetbald in het stadion, is er een FIFA eSports toernooi en een ‘Kids-persconferentie’ met twee spelers. Activiteiten die de Kidsclub lang niet heeft kunnen organiseren, mooi dat dit ook allemaal weer kan!

Dit weekend geen voetbal in de Eredivisie, hopelijk kunnen we vanavond genieten van Oranje!

Jan Willem Brüggenwirth
Algemeen Directeur