club

Ons bereikte het verdrietige bericht dat Ferdinand Fransen (93) is overleden. Ferdinand Fransen, oud-voorzitter en erelid van FC Twente, was een grote persoonlijkheid en een begrip voor de hele regio. Fransen had een groot hart voor de sport en de cultuur in zijn geliefde Twente. Daarnaast was hij maatschappelijk zeer actief en betrokken. Fransen werd in 2007 benoemd tot ereburger van Enschede.

Ferdinand Fransen begon in 1944 als jongste bediende bij Arke, het Enschedese bedrijf dat hij in 1967 zou overnemen. Arke Reizen groeide vanaf de eind jaren zestig onder leiding van Ferdinand Fransen uit tot een succesvolle reisorganisatie, die in 2015 onder de vleugels van TUI zou worden voortgezet. Arke Reizen was in 1982 de eerste shirtsponsor van FC Twente, tussen 2005 en 2013 was Arke opnieuw hoofdsponsor van de club.

Ferdinand Fransen voetbalde in Enschede voor Victoria ’28 en Vosta en was als zakenman zeer betrokken in de stad en ook bij FC Twente. Nadat Fransen in 1977 toetrad tot het bestuur, werd hij een half jaar later voorzitter van FC Twente. Hij verzette na de succesvolle periode in de jaren zeventig heel veel werk om FC Twente, dat het financieel lastig had, overeind te houden en loodste begin jaren tachtig de club door zware jaren.  In 1984 nam zijn boezemvriend Frans Hartman de voorzittershamer over bij FC Twente. Fransen vervulde eveneens een belangrijke rol bij de businessclubs van FC Twente en leverde een grote bijdrage aan de ontwikkeling hiervan. 

Nadat de plannen voor een nieuw stadion in de jaren negentig concreet werden, verhuisde FC Twente in 1998 van Het Diekman naar het Arke Stadion. Tot 2008 was Arke naamgever van het stadion. Fransen had een hechte band met FC Twente. Zolang zijn gezondheid het toeliet, bezocht hij de wedstrijden van de club en was hij in die tijd vaak te gast in het stadion. Zijn aanwezigheid bij de Europese uitwedstrijden tegen Villarreal en Fulham in 2011 was speciaal.   

De betrokkenheid van Fransen was niet alleen groot bij FC Twente, ook steunde Fransen in de regio tal van andere sporten en verenigingen, zoals volleybal en basketbal, de zwemsport, de Enschede Marathon, de FBK-games en het CSI Geesteren. Middels het Fransen Fonds worden culturele projecten in Twente ondersteund.   

Komende week verblijft de selectie van FC Twente voor een trainingsweek in De Wilmersberg in De Lutte, dit landgoed is eigendom van de familie Fransen. 

FC Twente wenst zijn vrouw Kirsten, zijn dochters Monique, Ellen en Barbara en overige familieleden en vrienden veel sterkte toe.   

Bij de eerste thuiswedstrijd in het nieuwe seizoen, op zondag 22 augustus, staan we voor de wedstrijd tegen Ajax in De Grolsch Veste stil bij het overlijden van Ferdinand Fransen.