De Nacht van Vrieler

1965 - De Nacht van Vrieler

FC Twente wordt in 1965 opgericht, uit een fusie tussen Enschedese Boys en Sportclub Enschede. Beide clubs leefden jarenlang op gespannen voet en het leek ondenkbaar dat beide clubs ooit zouden samengaan. Toch was de fusie in stichtingsvorm de enige oplossing om het betaald voetbal in Enschede in leven te houden. In de nacht van 13 april 1965, de beroemde Nacht van Vrieler, stemden de leden van Sportclub Enschede en Enschedese Boys voor een fusie die het begin betekende van de club zoals we die vandaag de dag kennen.

 

Kees Rijvers

1966 - Kees Rijvers komt naar FC Twente

Na het eerste seizoen, waarin de club teleurstelt, gaat het roer om bij FC Twente. Onder leiding van de ‘commissie van drie’, bestaande uit Hilbrink, Olijve en Iliohan. De jonge ambitieuze trainer Kees Rijvers wordt aangesteld en hij voert een verjonging door. Onder aanvoering van Rijvers, die wordt geassisteerd door Spitz Kohn, bouwt FC Twente aan een uitgebalanceerd elftal. In het seizoen 1968-1969 groeit FC Twente uit tot de sensatie van de Eredivisie. Het team strijdt zelf lange tijd mee om het kampioenschap. Het hoogtepunt is de 5-1 winst tegen Ajax: in Enschede zien ruim 26.000 toeschouwers  FC Twente een historische voetbalmiddag beleven. FC Twente voegt zich bij de traditionele top 3. In 1972 vertrekt Kees Rijvers naar PSV, hij wordt opgevolgd door Spitz Kohn. 

1974 zuidema

1974 - Strijden om de titel

In het seizoen 1973/1974 speelt FC Twente tot op de een na laatste speeldag mee om het kampioenschap. Na een ijzersterk seizoen treedt de ploeg op 5 mei 1974 in De Kuip aan tegen directe concurrent Feyenoord. De hele regio is al weken in de ban van de wedstrijd en maar liefst 10.000 supporters reizen het team achterna. Na een zinderend duel verliest FC Twente (3-2) en grijpt net naast de landstitel. 

70 juventus fct 1

Grote successen in Europa

Ook in Europa spreekt FC Twente een behoorlijk woordje mee. Na het debuut in 1969 volgen er memorabele wedstrijden. In het seizoen 1970/1971 weet FC Twente door te dringen tot de kwartfinales, waarin tegen Juventus wordt verloren. In 1973 bereikt FC Twente de halve finale van het Europa Cup III toernooi, waarin Borussia Mönchengladbach te sterk blijkt. In 1975 dringt FC Twente door tot finale van de UEFA Cup, nadat Juventus in de halve eindstrijd werd verslagen. Over twee duels wacht Borussia Mönchengladbach. Na de 0-0 in Duitsland heeft FC Twente goede papieren voor de return in Het Diekman Stadion, maar op woensdag 21 mei 1975 is de teleurstelling groot als Borussia met 1-5 wint. 

1977 knvb beker

1977 - De eerste hoofdprijs

De eerste hoofdprijs volgt uiteindelijk in 1977. Op Hemelvaartsdag 20 mei wint FC Twente de KNVB beker door met 3-0 van PEC Zwolle te winnen. In de verlenging breekt Epy Drost de ban met een verwoestend schot van 40 meter in de bovenhoek. Mede door zijn doelpunt ontvangt ‘Mister FC Twente’ later uit de handen van Prins Bernhard de KNVB Beker. Twee dagen later worden de spelers gehuldigd in Enschede, waar duizenden mensen zich verzameld hebben rond het stadhuis.

Birkedal Michael 0001

Moeilijke start in jaren '80

Ondertussen krijgt FC Twente het in de tweede helft van de jaren zeventig steeds moeilijker. Het is een lastige klus om aansluiting te houden met de subtop. In september 1979 besluit Spitz Kohn met onmiddellijke ingang te stoppen bij FC Twente en hij wordt opgevolgd door Henny Hollink. Hallvar Thoresen is in 1980 een van de opvallende spelers, maar de Noor wordt na zijn goede spel in Enschede aangetrokken door PSV. Na op zesde plek te zijn geëindigd, zorgt een twaalfde positie in 1982 voor een teleurstelling. Manuel Sanchez Torres neemt dat seizoen de scorende rol van Thoresen over en maakt 15 treffers.

degradatie 1983

1983 - Degradatie

In het seizoen 1982/1983 voltrekt zich een zwarte periode uit de historie van FC Twente. De ploeg begint zwak aan het seizoen. Trainer Rob Groener wordt in november ontslagen en opgevolgd door Spitz Kohn, die wordt geassisteerd door Epy Drost. De ommekeer komt er niet en op 14 mei 1983 degradeert FC Twente. Een 2-0 zege op PEC Zwolle kan dit niet voorkomen, omdat concurrent Helmond Sport een punt pakt tegen Haarlem. 

1974 zuidema

1984 - Terug in de Eredivisie

In juli 1983 begint Fritz Korbach aan zijn missie om FC Twente weer terug te brengen op het hoogste niveau. Na een stroeve start in de competitie hervindt FC Twente zich. De zegetocht in de eerste divisie eindigt uiteindelijk in het kielzog van kampioen MVV en is goed voor promotie naar de eredivisie. Het doel is bereikt en het toeschouwersaantal (12.400) is goed voor een eerste divisierecord.

Keur Piet 0006

Eind jaren '80 - Drie keer derde

Terug in de Eredivisie kan FC Twente niet direct een aansprekende rol spelen en eindigt het team in de middenmoot. In 1985 vertrekken manager Ton van Dalen en trainer Fritz Korbach en zij worden opgevolgd door Kees Rijvers en Theo Vonk. De komst Vonk blijkt het begin van een nieuwe succesperiode. Eind jaren tachtig eindigt FC Twente driemaal achteraan op de derde plaats. 

Polley Prince 0021

Begin jaren '90 - Plek in de subtop

Begin jaren negentig behoudt FC Twente aansluiting bij de subtop. In de eerste vijf seizoenen eindigt de club tweemaal als zesde en driemaal als vijfde. Jonge talentvolle spelers uit de regio, zoals Sander Boschker, Erik ten Hag, Clemens Zwijnenberg en André Karnebeek, maken indruk. Met Ronald de Boer, Youri Mulder en Prince Polley in de voorste linie presenteert FC Twente zich uitstekend. Theo Vonk is na zes mooie jaren vertrokken en tussen 1992 en 1994 is Rob Baan trainer in Enschede. 

Bruggink Arnold 0013

Laatste jaren in Het Diekman

In 1994 volgt Hoofd Jeugdopleiding Issy ten Donkelaar Rob Baan op als trainer. FC Twente heeft een uitgebalanceerde selectie; een mix van ervaring en talent zorgen voor een sterk elftal. De ploeg eindigt als vijfde in 1995. Het jaar erop is teleurstellende. Ten Donkelaar gaat terug naar zijn oude functie en Fred Rutten neemt de honneurs waar, voordat de Duitse trainer Hans Meyer wordt aangesteld. Meyer bouwt door aan een nieuwe ploeg en niet zonder succes. Met in de voorhoede de jonge Arnold Bruggink, en jaar later Jan Vennegoor of Hesselink, en de ervaren John Bosman, laat FC Twente zich zien. De ploeg wordt in 1997 derde. 

De plannen voor een nieuw te bouwen stadion in Enschede worden steeds concreter en begin 1997 wordt gestart met de bouw van het Arke Stadion en op 22 april 1998 speelt FC Twente, tegen sc Heerenveen, haar laatste thuisduel in Het Diekman.

2001 Jan Vennegoor

Beginjaren in het Arke Stadion

Op 10 mei 1998 speelt FC Twente haar eerste wedstrijd het Arke Stadion, PSV wordt met 3-0 verslagen. In het overgangsseizoen naar het nieuwe millennium eindigt FC Twente als achtste en volgt Fred Rutten in 1999 Hans Meyer op. In het eerste jaar van Rutten laat FC Twente zich gelden. Met 19 competitiegoals is Jan Vennegoor of Hesselink de targetman van het elftal. De ploeg loopt op de laatste speeldag plaatsing voor Europees voetbal mis. 

2001 ten Hag

Bekerwinst 2001 - Twents voetbalfeest

Het seizoen 2000-2001 gaat als een van de meest gedenkwaardige seizoenen de geschiedenisboeken in. In de competitie eindigt FC Twente in de middenmoot, maar in het bekertoernooi wordt een groot succes behaald. Op 24 mei 2001 wordt de KNVB beker veroverd. 35.000 Tukkers zien in De Kuip Sander Boschker uitgroeien tot bekerheld. Hij stop in de strafschoppenserie tegen PSV drie penalty’s. Een waar Twents voetbalfeest barst los en dat wordt voortgezet gedurende de dagen erna in Enschede. 

2003

Faillissement afgewend

Het bekersucces kan geen vervolg gegeven worden. In 2002 en 2003 draait FC Twente in de middenmoot mee. Buiten het veld heeft FC Twente een rumoerige lente 2003. De club kent financiële problemen en de Stichting FC Twente ’65 wordt zelfs korte tijd failliet verklaard. Nadat de stichting echter overeenstemming weet te bereiken met de belastingdienst, wordt het faillissement begin juni 2003 weer opgeheven.

amstelcup 2004

2004 - Bekerverlies tegen FC Utrecht

Een jaar na het faillissement plaatst FC Twente zich opnieuw voor de bekerfinale. Het grote bekersucces van 2001 krijgt geen vervolg tegen FC Utrecht, ondanks de steun van bijna 20.000 Tukkers in Rotterdam. FC Twente verliest met 1-0. Dat seizoen maakt FC Twente in de competitie een goede indruk. De nieuwe spits, Blaise Nkufo, komt als onbekende binnen in Enschede, maar wordt al snel in de armen gesloten van de fans. 

2006 fct 1

2006 - FC Twente knokt zich terug

Na het vertrek van Rini Coolen, begin 2006, nemen Jan van Staa en Erik ten Hag het tijdelijk over in Enschede. Dat voorjaar wordt Fred Rutten gepresenteerd als nieuwe trainer in Enschede. Onder leiding van de voormalig aanvoerder van FC Twente werkt FC Twente zich op naar de subtop. In het eerste jaar eindigt FC Twente als vierde en een jaar later wordt groot succes gevierd.... 

2008 play offs finale

2008 - FC Twente in de Champions League

Onder leiding van trainer Fred Rutten wordt in 2008 de play-offs bereikt en na eerst NAC Breda te hebben uitgeschakeld, is op zondag 18 mei in de Amsterdam ArenA een 0-0 gelijkspel tegen Ajax voldoende om de ticket voor de voorronde van de UEFA Champions League te bemachtigen. Op de Oude Markt in Enschede zijn 20.000 supporters aanwezig bij de huldiging van de selectie. Na twee mooie jaren neemt Fred Rutten afscheid met deze mooie prijs. De oefenmeester vertrekt naar Schalke 04 en wordt opgevolgd door Steve McClaren.

2008 perez historie

2009 - Debuutseizoen van Steve McClaren

Steve McClaren zet in zijn eerste jaar in Enschede een prima serie neer met de club. Het succes van de jaren ervoor krijgt een passend vervolg. Nadat de Tukkers in de voorronde van de UEFA Champions League een maatje te klein waren voor Arsenal, overwintert FC Twente in UEFA Cup, voor het eerst sinds dertig jaar. Mede dankzij een historische Europese voetbalavond tegen FC Schalke 04. In een volledig uitverkochte De Grolsch Veste wint FC Twente 2-1 van de Duitse formatie.

In de Eredivisie zetten de Tukkers de stijgende lijn voort en op de één na laatste speeldag van seizoen ‘08/’09 wint FC Twente met 3-0 van landskampioen AZ, zodat het op de tweede plaats in de Eredivisie eindigt. In mei 2009 bereikt FC Twente de bekerfinale waarin tegen sc Heerenveen na strafschoppen wordt verloren. 

2010 kampioen 2

2010 - Absolute hoofdprijs - Kampioen van Nederland

Dit seizoen wordt het meest gedenkwaardige seizoen uit de geschiedenis van de club. Op zondag 2 mei 2010 wordt FC Twente voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Nederland. Met een totaal van 86 punten weet FC Twente concurrent Ajax met 1 punt verschil achter zich te laten. Tienduizenden fans kijken de wedstrijd (uit bij NAC Breda) op grote schermen in de Enschedese binnenstad of op het megascherm in De Grolsch Veste. Na de 0-2 winst breekt er een waar volksfeest los en wordt de snelweg voor even eigendom van de supporters van FC Twente om de spelers een onvergetelijk onthaal te geven. De spelers worden de maandag na de wedstrijd ontvangen in het stadhuis van Enschede en er vindt een grootse huldiging plaats bij de Grolsch Veste, waar ongeveer 70.000 mensen op af komen. De droom van velen is uitgekomen: FC Twente haalt de schaal naar Enschede. In augustus 2010 wint FC Twente ook de Johan Cruijff Schaal, 1-0 zege op Ajax.

2010 champions league 1

2010 - Winst Johan Cruijff Schaal - KNVB beker en Champions League in De Grolsch Veste

Na het kampioenschap vertrekt Steve McClaren bij FC Twente en wordt hij opgevolgd door Michel Preud'homme. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal pakt FC Twente in augustus de eerste prijs van het seizoen. In de Amsterdam ArenA wordt Ajax met 1-0 verslagen. In september 2010 debuteert FC Twente in de groepsfase van de UEFA Champions League. Thuis tegen Inter Milaan maakte FC Twente indruk (2-2) en dankzij goede wedstrijden tegen Werder Bremen en Tottenham Hotspur eindigt de ploeg als derde in de poule. Na de winterstop reikt FC Twente tot de kwartfinale van de Europa League. 

In de Eredivisie strijdt FC Twente ook dit seizoen om de bovenste plaatsen. Ook dit jaar is Ajax de concurrent. Op de laatste speeldag treffen beide teams elkaar en de Amsterdammers beslissen het in hun voordeel (3-1). FC Twente kan de landstitel niet prolongeren. Een week eerder, op 8 mei 2011, staan FC Twente en Ajax ook tegenover elkaar, dan in de finale van de KNVB beker. FC Twente verovert voor de derde maal in haar historie de nationale beker. 

veste monument 1

2011 - Dakdrama bij uitbreiding van De Grolsch Veste

Op donderdag 7 juli 2011 vond er een ongeval plaats bij de uitbreiding van De Grolsch Veste. Een groot deel van het dak aan de zijde waar uitbreidingswerkzaamheden plaatsvonden begaf het. Daarbij kwamen de bouwlieden Dave Nijkamp uit Nijverdal en Peter Burgers uit Oldenzaal om het leven.  Een drama voor de nabestaanden en iedereen die betrokken was bij de bouw en FC Twente.

2011 Jc schaal

2011 - Winst Johan Cruijff Schaal

Na een seizoen vertrekt Michel Preud'homme bij FC Twente, de Belgische oefenmeester wordt opgevolgd door Co Adriaanse. Bij de openingswedstrijd van het seizoen, om de Johan Cruijff Schaal, zorgt FC Twente opnieuw voor succes. Ajax wordt met 2-1 verslagen, Bryan Ruiz scoort de winnende treffer. In de competitie blijft het succes dit seizoen uit. Adriaanse vertrek begin januari en Steve McClaren keert terug in Enschede. FC Twente eindigt op een 6e plaats. 

Sander2

2014 - Sander Boschker neemt groots afscheid

Op dinsdag 20 mei 2014 komt er officieel een einde aan de indrukwekkende voetballoopbaan van Sander Boschker. Die avond doet de goalie nog één keer zijn keepershandschoenen aan en sluit hij in stijl af: met een afscheidswedstrijd in De Grolsch Veste. Voetballers uit verschillende generaties FC Twente maken hun opwachting maken en wordt er stilgestaan bij een kwart eeuw clubhistorie met Sander Boschker. 

Voorafgaand aan de afscheidswedstrijd werd het standbeeld van Sander Boschker onthuld, waardoor Sander vereeuwigd voor de hoofdingang van De Grolsch Veste, gebroederlijk naast Blaise Nkufo, staat. In een pose waarin supporters hem nooit zullen vergeten: de KNVB beker van 2001 trots boven zijn hoofd houdend.

2015 50 jaar fctwente

2015 - Inkzwarte periode vanaf jubileumjaar

In april 2015 maakt Joop Munsterman bekend dat hij na 11 jaar vertrekt als voorzitter van FC Twente. De club bivakkeert in categorie 1 van de KNVB en krijgt van de licentiecommissie van de KNVB tot tweemaal toe een straf opgelegd opgelegd van drie punten in mindering, omdat er niet is voldaan aan het plan van aanpak. Het jubileumjaar valt volledig in het water en het is nog maar het begin….

De problemen stapelen zich steeds verder op en het voortbestaan van FC Twente komt ernstig onder druk te staan. Als de KNVB-licentiecommissie FC Twente terugzet naar de Jupiler League, maakt de club de gang naar de rechter en de KNVB-beroepscommissie. Die laatste stelt FC Twente op 17 juni 2016 in het gelijk: FC Twente blijft in de Eredivisie. Tot opluchting van heel Twente. Maar de club is er nog lang niet, met name financieel is het alle hens aan dek en wordt het overleven. Dankzij de geweldige steun van de supporters, sponsors, het Twentse bedrijfsleven en de gemeente Enschede vindt de club langzaam haar weg omhoog terug en kan het aan de wederopbouw beginnen.

RJ1804294022

2018 - Degradatie FC Twente - Pure clubliefde kent geen divisie

Nadat FC Twente in het seizoen 2016-2017 zich heeft herpakt, op een zevende plek is geëindigd in de Eredivisie, wordt 2017-2018 het zwartste seizoen uit de historie van FC Twente. Na een 5-0 nederlaag bij Vitesse degradeert FC Twente op 29 april 2018 naar de Keuken Kampioen Divisie. Een grote klap voor alles en iedereen in en rondom de club. Nadat de kruitdampen zijn opgetrokken en het besef van degradatie is ingedaald, toont de Tukker haar loyaliteit. Noaberschap is een groot goed in Twente, dat wordt snel duidelijk na de degradatie. Hoofdsponsor Pure Energie blijft vierkant achter FC Twente staan en dat signaal wordt gevolgd door vele sponsoren en alle supportersverenigingen. Op de eerste dag verlengen maar liefst 4.000 supporters hun jaarkaart. FC Twente speelt in de Keuken Kampioen Divisie en de achterban laat de club niet vallen. Integendeel, sinds jaren heeft de club niet zo veel seizoenkaarten verkocht. 

AVE 26635965

2019 Terug in de Eredivisie

Onder leiding van aanvoerder Wout Brama wordt FC Twente in 2019 kampioen van de Keuken Kampioen Divisie en keert de ploeg terug op het hoogste niveau. Het jaar in de Eerste Divisie was een bijzonder jaar voor iedereen in en rondom de club. De thuiswedstrijden in De Grolsch Veste waren nagenoeg elke week uitverkocht, net als de uitvakken bij uitwedstrijden.
Met de steun van de eigen supporters knokt de ploeg zich naar de koppositie en geeft deze niet meer uit handen. Op 22 april 2019 speelt FC Twente met 0-0 gelijk tegen Jong AZ en dat is voldoende om de titel in eigen huis te vieren. 

54489796 FC Twente343436

2022 - Terug in Europa

In het seizoen 2021-2022 bekroont FC Twente haar sterke seizoen met een Europees ticket. Na acht jaar is FC Twente terug in Europa. Dat wordt groots gevierd met de supporters. Een mooie beloning voor iedereen bij de club. In het derde seizoen onder leiding van trainer Ron Jans plaatst FC Twente zich opnieuw voor de UEFA Conference League, dit keer via de play-offs. Daarmee neemt Jans op een mooie manier afscheid bij de club. In de zomer van 2023 wordt Jans opgevolgd voor Joseph Oosting.