Sport moet voor iedereen toegankelijk en leuk zijn. Toch zijn er nog altijd teveel kinderen die door bepaalde gedragsstoringen moeite hebben om aansluiting te vinden bij hun teamgenoten of zelfs helemaal niet kunnen sporten. Voor die doelgroep biedt FC Twente, scoren in de wijk een oplossing met het project Passend Sporten.

De doelgroep bestaat uit kinderen tussen de 6 en 13 jaar en bevindt zich met name in het speciaal onderwijs en in gezinnen die knelpunten ervaren. De kinderen krijgen bij Passend Sporten twaalf weken lang een op maat gemaakt programma aangeboden. Tijdens de eerste zes weken maken de deelnemers in een gymzaal kennis met verschillende sport- en spelelementen. Ook wordt gekeken naar de mentale weerbaarheid van de kinderen.

In het tweede deel van het project maken de kinderen kennis met verschillende sportverenigingen, zoals voetbal-, volleybal- en hockeyclubs, maar ook met paardensportverenigingen en de ijs- en skeelerclub. Naast de kinderen worden ook de ouders betrokken bij het project. Binnen de sportclubs krijgen de kinderen een begeleider die ze op sleeptouw neemt. Omdat het bij sportverenigingen vaak ontbreekt aan kennis hoe omgegaan dient te worden met deze doelgroep, worden er voor de clubs en begeleiders workshops op maat geleverd.

Het doel is uiteindelijk om de kinderen te laten sporten in een omgeving waarin ze zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Zodat ook deze kinderen een sociaal verenigingsleven op kunnen bouwen. Dit kan enerzijds bij een sportvereniging als de randvoorwaarden voldoende aanwezig zijn en anderzijds door actief te blijven met de groep deelnemende kinderen waarmee is gestart.

 

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met projectleider Jelle Schiphorst: (j.schiphorst@fctwente.nl) .

 

Passend Sporten